Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μετά το «κανόνι» της Μαρινόπουλος η ασφάλεια των πιστώσεων εκτινάχθηκε στα ύψη - Η Atradius πλήρωσε 12 εκατ.

tags :
Μετά το «κανόνι» της Μαρινόπουλος η ασφάλεια των πιστώσεων εκτινάχθηκε στα ύψη - Η Atradius πλήρωσε 12 εκατ.
Πλέον στην αγορά δεν υπάρχει «καλός» και «κακός» έμπορος
Το «κανόνι» της Μαρινόπουλος «μάτωσε» την αξιοπιστία των συναλλαγών καθώς χάθηκε η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον προμηθευτή και τον αγοραστή.
Πλέον στην αγορά δεν υπάρχει «καλός» και «κακός» έμπορος.
Οι οικονομικές συνθήκες μπορεί να τους μεταμορφώσουν σε «κακούς» και να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους προμηθευτές.
Ο προμηθευτής που πούλησε τα προϊόντα τους, δεν πληρώθηκε ποτέ, και τα έσοδα πήγαν στη «μαύρη» τρύπα της επιχείρησης δηλαδή ο «κακός» επιχειρηματίας έβαλε τις εισπράξεις για να καλύψει οικονομικές υποχρεώσεις.
Ο πιστωτικός  κίνδυνος στην ελληνική αγορά κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι συναλλασσόμενοι δεν ξέρουν την επόμενη ημέρα καθώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος θα πληρώσει και ποιος δεν θα πληρώσει.
Ο φόβος της επόμενης   ημέρας  όπως και τον πιστωτικό κίνδυνο των συναλλαγών καλύπτει στην εγχώρια αγορά η Atradius που είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων και είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων.
Η υπόθεση της Μαρινόπουλος λειτούργησε θετικά για την εταιρεία καθώς σημαντικός αριθμός προμηθευτών έκαναν τη «χρυσή» πρόβλεψη και ζήτησαν έγκαιρα από την Atradius ασφάλεια πίστωσης με αποτέλεσμα μετά τις αρνητικές εξελίξεις  του ομίλου Μαρινόπουλου να αποζημιωθούν για τα εμπορεύματα που είχαν ασφαλιστεί.
Ο managing director της Atrdius κ. Μάκης Τζέης είπε στο bankingnews ότι η εταιρεία θα δώσει αποζημιώσει τους ασφαλισμένους το ποσό των 12 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Μαρινόπουλος.
Ο κ. Μάκης Τζέης ανέφερε  ότι είχαν αποζημιώσει και προμηθευτές της Ηλεκτρονικής Αθηνών.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η αγορά έχει αλλάξει και η ασφάλιση της πίστωσης τυγχάνει σημαντικής αποδοχής από τους ενδιαφερόμενους εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά και οι περισσότεροι επιθυμούν να είναι προστατευμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο ασφάλισης της πίστωσης μπορεί να λειτουργήσει και έως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ίδια την επιχείρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες Fund του εξωτερικού είναι πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν ελληνικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν ανάλογα συμβόλαια.
Το κόστος της ασφάλισης των πιστώσεων ανέρχεται στο 0,5% του τζίρου της εταιρείας
Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκύπτει ότι αυξήθηκαν οι οφειλές προς τους προμηθευτές.
Το μέλλον που προδιαγράφεται  για τις επιχειρηματικές συναλλαγές είναι ζοφερό και οι  αναλυτές δεν αποκλείουν τους επόμενους  μήνες να  έχουμε ένα ντόμινο από κανόνια  στην αγορά.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση οικονομικού κλίματος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αύξηση των επιχειρήσεων που έχουν χρέη προς τους προμηθευτές τους από 19% τον Ιούλιο του 2016 αυξήθηκε σε 21,7% το Δεκέμβριο του 2016.
Το δυσμενές κλίμα συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι οι  οφειλές των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προς την εφορία αυξήθηκαν από 21,9% τον Ιούλιο των επιχειρήσεων το 2016 σε 23,8% τον Φεβρουάριο του 2017, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης της τάξης του 10%.
Μάλιστα το στοιχείο αυτό συμβαδίζει με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Φεβρουαρίου του 2017, οι οποίες ανήλθαν στα 1,63 δισ ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης