Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ζημιά 40 εκατ. ευρώ για τον Γ. Τζιβέλη από την αναγκαστική πώληση της συμμετοχής του στην Τιτάν

Ζημιά 40 εκατ. ευρώ για τον Γ. Τζιβέλη από την αναγκαστική πώληση της συμμετοχής του στην Τιτάν
Μόνο από την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή και το μέρισμα των 0,10 ευρώ ο επενδυτής είχε απώλεια εσόδων 8,5 εκατ. ευρώ μόλις σε 4 μήνες
Απίστευτη ζημιά καταγράφει το χαρτοφυλάκιο του Ιωάννη Τζιβέλη (Mitica) από την αναγκαστική πώληση της συμμετοχής του στην Τιτάν που προχώρησε η Alpha Bank.
Τόσο η τιμή του placement στην κοινή, όσο και η προγενέστερη πώληση των προνομιούχων μετοχών έχει δημιουργήσει μία τεράστια απώλεια για τον γνωστό ιδιώτη επενδυτή.
Αν μάλιστα υπολογιστεί και η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή και το μέρισμα των 0,10 ευρώ ανά μετοχή, η απώλεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Υπενθυμίζεται πως η Alpha Bank προχώρησε πρόσφατα στην πώληση 3,4 εκατ. κοινών μετοχών της Τιτάν που άνηκαν στον κ.Τζιβέλη και είχαν ενεχυριαστεί.
Σχεδόν ένα χρόνο πριν είχαν πουληθεί και 4,3 εκατ. προνομιούχες μετοχές που άνηκαν στον ίδιο και αγοράστηκαν από εταιρεία συμφερόντων των βασικών μετόχων της Τιτάν.
Μόνο από την άνοδο της προνομιούχου μετοχής η απώλεια ανέρχεται στα 21 εκατ. ευρώ.
Σήμερα κάνει πράξη στα 18 ευρώ και η πώληση έγινε στα 13 ευρώ.
Λίγο διάστημα μετά την πώληση η μετοχή άρχισε να ενισχύεται και η άνοδος κορυφώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις μετά και την ανακοίνωση της επιστροφής κεφαλαίου.
Η ψαλίδα με τον κοινό τίτλο μειώθηκε αισθητά, ενώ αξίζει να τονιστεί πως από την πώληση των κοινών μετοχών η απώλεια για τον επικεφαλής της Mitica ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ αφού σήμερα ο τίτλος είναι πάνω από τα 23 ευρώ και η πώληση έγινε στα 20 ευρώ.
Επιπλέον περί τα 8,5 εκατ. ευρώ, ζεστό χρήμα, χάνει από τη διανομή μερίσματος και την επιστροφή κεφαλαίου.
Ειδικά για την επιστροφή κεφαλαίου, αν η τράπεζα δεν είχε κάνει τις πωλήσεις, πιθανότατα θα εισέπραττε η ίδια το ποσό αυτό.
Το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει είναι αν δεν είχε γίνει η πώληση των προνομιούχων μετοχών στους βασικούς μετόχους και αν ο κ.Τζιβέλης είχε ακόμη τη θέση του στις κοινές μετοχές θα είχε αυξηθεί η τιμή του προνομιούχου τίτλου και θα είχε λάβει η διοίκηση της εταιρείας την απόφαση να δοθεί τέτοια επιστροφή κεφαλαίου;
Και αυτό γιατί η παραπάνω υπόθεση έχει στηριχθεί στο γεγονός ότι θα ήταν η πορεία της μετοχής ίδια, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με 100% βεβαιότητα ότι η εξέλιξη θα ήταν ίδια.
Σημειώνεται πως με βάση τα αποτελέσματα 2016 τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 179 εκατ. ευρώ και η εκροή από μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου θα ανέλθει στα 93 εκατ. ευρώ.
Οι δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 840 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης