Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σουρέτης (Ιntrakat): Τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα βάλουν λουκέτο σε κατασκευαστικές εταιρείες

tags :
Σουρέτης (Ιntrakat): Τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα βάλουν λουκέτο σε κατασκευαστικές εταιρείες
H Intrakat συνεχίζει να αυξάνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της το οποίο ανέρχεται πλέον στα 500 εκατ. ευρώ
Για εξόντωση του κατασκευαστικού κλάδου έκανε λόγο χτες ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, με αφορμή τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη καρτέλ.
Ο κ. Σουρέτης, όπως ανέφερε σε συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου, τα πρόστιμα είναι μεγάλα και θα οδηγήσουν σε λουκέτο πολλές εταιρείες, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «να μπουν πρόστιμα όχι μόνο σε 4 εταιρείες αλλά σε 49 εταιρείες, μεταξύ αυτών και στους ξένους κατασκευαστικούς Όμιλους οι οποίοι έχουν παρουσία στην χώρα μας και έχουν αναλάβει έργα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις που ελέγχθησαν – τουλάχιστον όσες εξ αυτών δεν έβαλαν λουκέτο με την κρίση – έσπευσαν να κάνουν χρήση της διαδικασίας διευθέτησης και να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, δεν συνέβη το ίδιο και με τις ξένες εταιρείες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν έργα στα οποία επικεφαλής ήταν ξένες εταιρείες κι όχι ελληνικές.
Στελέχη ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση των εγχώριων εταιρειών σε σχέση με εκείνες του εξωτερικού, οι οποίες και δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα της έρευνας της Επιτροπής.
Παρά τα πρόστιμα  πάντως η Intrakat συνεχίζει να αυξάνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της το οποίο ανέρχεται πλέον στα 500 εκατ. ευρώ.
Προ ημερών η Intrakat ανέλαβε τις μελέτες και τα έργα που απαιτούνται για την υλοποίηση της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης των τελευταίων ετών στη χώρα, αναφέρουν πηγές από την εταιρεία.
Oι Fraport Greece και Intrakat υπέγραψαν δύο συμβάσεις για την υλοποίηση μελετών και κατασκευαστικών έργων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, των οποίων η Fraport Greece έχει αναλάβει τη λειτουργία, αναβάθμιση και συντήρηση για περίοδο 40 ετών.
Οι συμβάσεις μεταξύ Fraport Greece - Intrakat περιλαμβάνουν την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών των αεροδρομίων, καθώς και τη μελέτη και κατασκευή επεκτάσεων. Οι δύο συμβάσεις είναι συνολικού προϋπολογισμού € 357 εκατ., πλέον ΦΠΑ.
Η πρώτη σύμβαση αφορά στα 7 αεροδρόμια Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου: Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ζακύνθου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Ακτίου. Η δεύτερη σύμβαση αφορά στα 7 αεροδρόμια Αιγαίου: Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου, Σκιάθου, Μυτιλήνης.
Οι συμβάσεις μεταξύ Fraport Greece και Intrakat είναι συνολικού προϋπολογισμού 357 εκατ. ευρώ για 4 χρόνια. Από την πλευρά της, η Intrakat, για την ομαλή εκτέλεση, έχει εξασφαλίσει και από τις 4 συστημικές τράπεζες εγκεκριμένα όρια για την έκδοση των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται, για καλή εκτέλεση ή προκαταβολή.
Παράλληλα μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή μονάδας εεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες με ανάδοχο κοινοπραξία τις  Archrirodon Group, Intrakat και Envitec.
Το έργο πήρε το πράσινο φως στις αρχές του χρόνου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου και τη δεύτερη ΣΔΙΤ του είδους στη χώρα μας.
Το σύνολο της επένδυσης είναι 36 εκατ. ευρώ: εξ αυτών τα 15 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, 9 εκατ. ευρώ θα είναι ίδια κεφάλαια και 12 εκατ. ευρώ δανεισμός.
Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Intrakat είναι πολύ κοντά στην υπογραφή σύμβασης για ένα μεγάλο ιδιωτικό έργο.

www.bankinnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης