Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως συνολικές υποχρεώσεις και ενεργητικό της Χαλκόρ μειώθηκαν κατά 433 εκατ. ευρώ το 2016

tags :
Πως συνολικές υποχρεώσεις και ενεργητικό της Χαλκόρ μειώθηκαν κατά 433 εκατ. ευρώ το 2016
Η Χαλκόρ λόγω της διασυνοριακής συγχώνευσης ΕΛΚΑ-ΣΩΛΚ από τη Cenergy έχασε τον έλεγχο της Ελληνικά Καλώδια
Μείωση 433 εκατ. ευρώ εμφανίζει στη χρήση 2016 ο όμιλος Χαλκόρ στο μέτωπο των συνολικών υποχρεώσεων με αντίστοιχη μείωση και στο σύνολο του ενεργητικού.
Ξεκινώντας από το ενεργητικό φαίνεται μεγάλη μείωση σε ενσώματα πάγια τα οποία από 532 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 288 εκατ. ευρώ, μείωση στα αποθέματα από 210 εκατ. ευρώ σε 119 εκατ. ευρώ και εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις από 180 εκατ. ευρώ σε 119 εκατ. ευρώ.
Στις υποχρεώσεις τα μακροπρόθεσμα δάνεια από 394 εκατ. ευρώ μειώθηκαν στα 239 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα από 236 εκατ. ευρώ σε 106 εκατ. ευρώ με παράλληλες μειώσεις σε υποχρεώσεις προς τρίτους.
Στο μέτωπο των ταμειακών ροών οι εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 41 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ, αλλά στις επενδυτικές υπήρχαν εκροές 20 εκατ. ευρώ.
Στη μείωση του δανεισμού κατευθύνθηκαν κεφάλαια 37 εκατ. ευρώ και τελικά τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στα 23,8 εκατ. ευρώ από 34,7 εκατ. ευρώ.
Πως μειώθηκαν επομένως τόσες υποχρεώσεις;
Τι απέγιναν απαιτήσεις, αποθέματα και ενσώματα πάγια;
Σύμφωνα με την εταιρεία εντός του 2016, η εταιρεία συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση της θυγατρικής της Ελληνικά Καλώδια όπου αποφασίστηκε η ανταλλαγή των κατεχόμενων μετοχών με μετοχές της Cenergy Holdings.
Η Χαλκόρ εισέφερε κατεχόμενες μετοχές της Ελληνικά Καλώδια 21.431.038 ήτοι ποσοστό 72,53%, συμμετοχή που στα βιβλία αποτιμούνταν με 37,8 εκατομμύρια ευρώ (book value) και απέκτησε 47.847.092 μετοχές στης Cenergy Holdings που αντιστοιχούν σε ποσοστό 25,16% που αποτιμάται στα 29,2 εκατομμύρια ευρώ.
Το αποτέλεσμα της συναλλαγής σε εταιρικό επίπεδο ήταν ζημία 8,6 εκατομμύρια που καταχωρήθηκε απευθείας στην καθαρή θέση ως συναλλαγή μεταξύ εταιρειών που τελούν υπό κοινό έλεγχο (common control transaction with book-value accounting).
Σε ενοποιημένο επίπεδο επήλθε απώλεια ελέγχου στις 31 Δεκεμβρίου 2016 οπότε και ολοκληρώθηκε η συναλλαγή.
Συνεπώς το αποτέλεσμα του Ομίλου Ελληνικά Καλώδια ενοποιήθηκε και συμπεριλαμβάνεται στη γραμμή μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες ενώ τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του Ομίλου της Ελληνικά Καλώδια αποενοποιήθηκαν από τα ενοποιημένα οικονομικά στοιχεία της Χαλκόρ.
Η επίδραση της ανταλλαγής των μετοχών σε ενοποιημένο επίπεδο ήταν θετική 0,6 εκατομμύρια και καταχωρήθηκε στις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες.
Η συμμετοχή της Χαλκόρ με βάση την επιρροή που ασκεί στην Cenergy Holdings κατατάσσει την συμμετοχή στις ενοποιούμενες με καθαρή θέση.
Αποτέλεσμα της απώλειας ελέγχου του Ομίλου των Ελληνικών Καλωδίων ήταν και η απώλεια ελέγχου της Στήλμετ Α.Ε. της οποίας η Χαλκόρ είχε απευθείας συμμετοχή 29,56% και έμμεση συμμετοχή μέσω της Ελληνικά Καλώδια 21,44%.
Η συμμετοχή της Χαλκόρ στη Στήλμετ αναταξινομήθηκε στις ενοποιούμενες με καθαρή θέση την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Το αποτέλεσμα της Στηλμετ Α.Ε. μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2016 συμπεριλήφθηκε στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Χαλκόρ από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες.
Η αποενοποίηση επομένως των παραπάνω εταιρειών έφερε μεγάλες μειώσεις στο ενεργητικό και παράλληλα μειώθηκαν και οι υποχρεώσεις
Πιο συγκεκριμένα στα δάνεια, το ποσό ανέρχεται στα 248 εκατ. ευρώ λόγω της απώλειας ελέγχου των Ομίλων των Ελληνικών Καλωδίων και της Στηλμετ και της θυγατρικής Metal Agencies, ως συνεπεία της απώλειας ελέγχου από την ανταλλαγή των μετοχών.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης