Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα σενάρια για την Εθνική Ασφαλιστική - Οι μνηστήρες και η ολιγοήμερη παράταση

tags :
Τα σενάρια για την Εθνική Ασφαλιστική - Οι μνηστήρες και η ολιγοήμερη παράταση
Η Εθνική Τράπεζα περιμένει να κατατεθούν άμεσα τέσσερις προσφορές, οι τρεις από πολύ μεγάλα και με διεθνή παρουσία κινεζικά funds
(upd) Ο χρόνος για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής πλησιάζει, με την αγωνία της αγοράς και των εργαζομένων να κορυφώνεται, για την εμβληματική εταιρεία περισσότερα από 125 χρόνια συνεχούς ασφαλιστικής δράσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Η Εθνική Τράπεζα περιμένει να κατατεθούν άμεσα τέσσερις προσφορές, οι τρεις από πολύ μεγάλα και με διεθνή παρουσία κινεζικά funds (Fosun, Gongbao και Wintime). Για την κατάθεση των προσφορών δόθηκε προ ημερών ολιγοήμερη παράταση.
Από την άλλη μεριά, προβάλλει με απαιτήσεις μια πρόταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν η ελληνική επιλογή .
Πρόκειται για το επενδυτικό σχήμα EXIN Partners, στο οποίο συμμετέχουν οι Παύλος Κανελλόπουλος, John Calamos, John Koudounis – και Matt Fairfield.
Το σχήμα αυτό αντιμετωπίζεται από στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, ως σχήμα υψηλής εξειδίκευσης στα ασφαλιστικά πράγματα, καθώς ο Matt Fairfield θεωρείται ισχυρός παίκτης στην αμερικανική ασφαλιστική αγορά, με εμπειρία στις εξαγορές και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών υπηρεσιών και εμπειρία.
Επίσης η χρηματοοικονομική ευρωστία και κεφαλαιακή δύναμη του Calamos Investments που συμμμετέχει στην Exin, αναδεικνύεται, μέσα και από τησυμμετοχή του ελληνοαμερικανού John Koudounis , o oποίος είναι και ο CEO της  Calamos Investments. Ο Koudounis με σημαντική παρουσία στον χρηματοοικονομικό κλάδο, γνωστός αναλυτής σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ (Fox, CNBC, Bloomber) ήταν το 2014 ο νεότερος CEO της Wall Street, αλλά επίσης κατέχει την επίζηλη ιδιότητα του μέλους του πανίσχυρου Bretton Woods Committee.
Οι Κανελοπουλος - Αδαμαντιαδης ειναι οι πόλοι του Exin  στην Αθήνα με εδραιωμένη συνεργασία έχοντας απο κοινού με την Exin Partners αγοράσει την AIG με σημαντική θέση στο εγχώριο ασφαλιστικό τοπίο.
Από την άλλη πλευρά τα τρία κινεζικά funds, διεκδικούν την ΕΕΓΑ, άλλοτε με θέρμη και άλλοτε με αμφισβητούμενη αποφασιστικότητα τουλάχιστον τα δύο από αυτά.
Η Fosun που προβάλλει και αυτή δυναμικά απέναντι στην Exin, είναι το πλέον γνωστό στη χώρα μας επενδυτικό σχήμα από την Κίνα, καθώς κατέχει ήδη ένα ποσοστό της τάξης σχεδόν 14% στον όμιλο FF Group, ενώ συμμετέχει και στο σχήμα αξιοποίησης του Ελληνικού.
Διαθέτει το πλεονέκτημα της ισχύος και της αναγνωρισιμότητας. Ωστόσο,  πρόσφατα βίωσε την παραίτηση του CEO της, αλλά αντιμετωπίζει επίσης την αγωνία για αφελληνισμό του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Υπάρχει επίσης αυτή την περίοδο και μια γενικευμένη επιφυλακτικότητα σε όλη την ΕΕ για την χρηματοοικονομική ευρωστία των κινεζικών επενδυτικών σχημάτων, των οποίων τα κεφάλαια βασίζονται σε ένα εύθραυστο τραπεζικό σύστημα, άρα εγείρεται  θέμα βιωσιμότητας των επενδύσεών τους, γεγονός που καταγράφεται όλο και συχνότερα στο ευρωπαϊκό τύπο, δημιουργώντας σταδιακά αρνητικό κλίμα.
H Εθνική Ασφαλιστική παραμένει η ηγέτιδα δύναμη της ασφαλιστικής αγοράς της χώρας μας, με μερίδιο αγοράς 16,6%, 1.200 εργαζόμενους, 2.200 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1.400 συνεργαζόμενους Πράκτορες και Μεσίτες, 1.000.000 πελάτες και κερδοφορία που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης