Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το μπέρδεμα με τα φορολογικά πρόστιμα στην ΕΛΓΕΚΑ - Ποια η πραγματική οικονομική κατάσταση

tags :
Το μπέρδεμα με τα φορολογικά πρόστιμα στην ΕΛΓΕΚΑ - Ποια η πραγματική οικονομική κατάσταση
Η τακτική της μη διενέργειας προβλέψεων, η αποδοχή εκ των υστέρων φορολογικών υποχρεώσεων και τα 85 χιλιάδες ευρω
Σύγχυση προκαλεί η ανακοίνωση της  ΕΛΓΕΚΑ  για τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου που υπέστη για τις διαχειριστικές χρήσεις 2008, 2009 και 2010 από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων καθώς φαίνεται η εταιρία να αποδέχεται ένα μέρος των προστίμων που επιβλήθηκαν και την ίδια στιγμή να αμφισβητεί τα υπόλοιπα για τα οποία δεν προβαίνει σε καμία απολύτως πρόβλεψη στα οικονομικά της αποτελέσματα.
Η εταιρία με την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή αναφέρει ότι της επιδόθηκε σημείωμα Διαπίστωσης Ελέγχου με το οποίο προσδιορίστηκε προσωρινά συνολικό ποσό φόρου προς καταλογισμό (συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων) ύψους 2.198.067,39 ευρώ.
Στη συνέχεια  υπέβαλε Υπόμνημα προς την Ελεγκτική Αρχή, εκφράζοντας τις απόψεις της επί των διαπιστώσεων του ελέγχου, ζητώντας ταυτόχρονα την αποδοχή των σχετικών ισχυρισμών της. Εν συνεχεία, υπέβαλε τροποποιητικές-συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις που αφορούσαν τις ως ελεγχθείσες διαχειριστικές χρήσεις και κατέβαλε συνολικά φόρους (συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων) ύψους 532.254,64 ευρώ, ήτοι 530.425,84 ευρώ για φόρους φορολογίας εισοδήματος και 1.828,80 ευρώ για τέλη χαρτοσήμου, αποδεχόμενη έτσι μέρος του αρχικά καταλογισθέντος συνολικού ποσού φόρων.
Μετά από αυτά οι φορολογική αρχή κοινοποίησε στην εταιρία τις σχετικές εκθέσεις μερικού ελέγχου και τις αντίστοιχες οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, βάσει των οποίων καταλογίζονται στην Εταιρία επιπλέον ποσά φόρων και προσαυξήσεων (πέραν των ήδη δηλωθέντων και καταβληθέντων) συνολικού ύψους 879.671,65 ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή μαζί με τους φόρους και τις προσαυξήσεις η εταιρία εμφανίζεται να έχει «πετύχει» τη μείωση των καταλογισμών από τα 2,2 εκ Ευρώ στα 1,41 εκ Ευρώ.
Η εταιρία ισχυρίζεται ότι θεωρεί αβάσιμο τον καταλογισμό των επιπλέον 880 χιλιάδεων ευρώ περίπου και πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Με αυτό το επιχείρημα δεν προβαίνει όπως φαίνεται σε καμία πρόβλεψη για ο επιπλέον ποσό και περιορίζεται στην καταγραφή ζημίας ύψους 85.065 Ευρώ για τη χρήση του 2016 .
Το ποσό αυτό αποτελεί τη διαφορά μεταξύ των προβλέψεων που είχαν γίνει έναντι ενδεχόμενου φορολογικού ελέγχου (445 χιλιάδες περίπου) και το ποσού που αποδέχτηκε η εταιρία με τις τροποποιητικές δηλώσεις δηλαδή 530 χιλιάδες Ευρώ περίπου.
Άραγε αυτό αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση της εταιρίας όταν υπάρχει μια σημαντικού οικονομικού αντικειμένου διένεξη με τις φορολογικές αρχές;

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης