Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι εκτιμήσεις της Quest για το 2017 – Τα κέρδη της ACS, η αυξημένη ζήτηση των POS και η εισαγωγή της BriQ

Οι εκτιμήσεις της Quest για το 2017 – Τα κέρδη της ACS, η αυξημένη ζήτηση των POS και η εισαγωγή της BriQ
Με χαμηλό p/bv η μετοχή (0,64x) – Στο 60% της αποτίμησης αντιστοιχούν τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ αρνητικός είναι ο καθαρός δανεισμός
Με πολύ υψηλή λειτουργική κερδοφορία αλλά και κερδοφορία προ φόρων ολοκληρώθηκε το 2016 για την Quest, αλλά οι αυξημένοι φόροι δεν άφησαν την τελική γραμμή να καταστήσει ελκυστική τη μετοχή στο ταμπλό σε όρους p/e.
Ωστόσο, η ανάλυση της λογιστικής κατάστασης δείχνει πως υπάρχουν προοπτικές αν και η μετοχή έχει πάρει τη θέση που της αξίζει στο ταμπλό μετά τη μνημειώδη άνοδο το προηγούμενο διάστημα.
Σημειώνεται πως ακόμα διαπραγματεύεται κάτω από την καθαρή της θέση (155 εκατ. ευρώ) ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός κατά 20 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου (66 εκατ. ευρώ) αντιστοιχούν στο 60% της αποτίμησης της εισηγμένης.
Αναφορικά με τις προοπτικές πολλές από τις θυγατρικές εκτιμάται από τη διοίκηση ότι θα τα πάνε εξίσου καλά το 2017 με κάποιες όπως την ACS και την Cardlink να συγκεντρώνουν τα περισσότερα βλέμματα.
Το 2016 η ACS είχε καθαρά κέρδη 7,7 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ και το 2017 εκτιμάται πως η αγορά των υπηρεσιών ταχυμεταφορών εκτιμάται ότι λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) θα κινηθεί θετικά.
Η αγορά του ταχυδρομείου είναι μια φθίνουσα αγορά λόγω της σταδιακής υποκατάστασης της αλληλογραφίας από τις ηλεκτρικές επικοινωνίες, αλλά το μερίδιο της ACS στην αγορά αυτή είναι ακόμα πολύ μικρό (περίπου 4-5%) οπότε υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης των εσόδων της από την αύξηση του μεριδίου της.
Έτσι για το 2017 εκτιμάται ότι, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο αρνητικό γεγονός, η ACS θα παρουσιάσει αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών της
Το 2016 έκλεισε με την Cardlink να διαχειρίζεται σχεδόν 160.000 τερματικά και σταθερά πάνω από 10.000.000 συναλλαγές μηνιαίως.
Παρά τις πολύ σημαντικές εμπροσθοβαρείς επενδύσεις (κυρίως στην προμήθεια τερματικών) που πραγματοποίησε η εταιρία κατά την διάρκεια του έτους, από τον Αύγουστο και μετά παρουσιάζει διατηρήσιμη οργανική κερδοφορία.
Το 2017 έχει ξεκινήσει με σημαντική αύξηση στην ζήτηση νέων τερματικών καθώς και με σημαντική αύξηση στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται κυρίως λόγω του νόμου 4446/2016 που ψηφίστηκε στα τέλη του 2016.
Η ζήτηση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι πως το δίκτυο της Cardlink για το 2017 θα ξεπεράσει τα 200.000 τερματικά και οι συναλλαγές θα ξεπεράσουν τις 200.000.000.
Για τη μητρική Quest στόχος είναι η διατήρηση ενός απλού-λιτού μοντέλου λειτουργίας με περιορισμένο κόστος για τα ενοποιημένα μεγέθη του Ομίλου, η ολοκλήρωση της αυτόνομης εισαγωγής της θυγατρικής εταιρίας BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π στο Χ.Α., η ενίσχυση και ανάπτυξη των οργανικών μεγεθών των θυγατρικών της εταιρειών για την επίτευξη των στόχων τους, καθώς και η αναζήτηση νέων ευκαιριών επενδύσεων σε νέους τομείς με υψηλότερα περιθώρια κέρδους.
Η Unisystems στο βαθμό που δεν υπάρχουν δυσμενείς εσωτερικές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, προβλέπει σχετική αύξηση του τζίρου από την εσωτερική αγορά, περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, συνέχιση της επέκτασης των πωλήσεων στο εξωτερικό και παραγωγή θετικών χρηματοροών.
Το 2017 οι πωλήσεις από τις αγορές του εξωτερικού θα κυμανθούν στο 35% των συνολικών ετησίων εσόδων της εταιρίας ή στο 41% των εσόδων από υπηρεσίες.
Για Quest Ενεργειακή Κτηματική στρατηγική στόχευση της εταιρείας για το 2017 αποτελεί η αξιολόγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αναζήτηση εν λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, για πιθανή εξαγορά τους, εφόσον αυτοί συγκεντρώνουν κάποια απαραίτητα χαρακτηριστικά, όπως η ποιότητα των υλικών κατασκευής, η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, η κατάσταση του σταθμού κλπ
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ την 31.12.2016 ανέρχεται σε 27,328 εκατ. ευρώ και τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα στα 3,434 εκατ. ευρώ ενώ δεν υφίστανται δανειακές υποχρεώσεις.
Η Εσωτερική Λογιστική Αξία (N.A.V.) της εταιρίας την 31.12.2016 ήταν ίση με 27,328 εκατ. ευρώ ενώ η Εσωτερική Λογιστική Αξία (N.A.V.) ανά μετοχή ήταν ίση με 2,29 ευρώ.
Η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. υλοποιεί τα επιχειρηματικά της σχέδια με βασική
Η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της αναμένεται να γίνει στο ΧΑ εντός του 2017.
Η εισαγωγή θα πραγματοποιηθεί μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της Quest Συμμετοχών και της επιστροφής σε είδος στους μετόχους της εταιρείας.
Ήδη εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της Quest.
Το 2017 αναμένεται για την iSquare (προϊόντα Apple) να είναι ακόμα μια πολύ δύσκολη χρονιά τόσο για την γενικότερη οικονομία της χώρας όσο και για την αγορά πληροφορικής ειδικότερα.
Παρά τη δυσμενή γενικότερη εικόνα της αγοράς και της οικονομίας, η εταιρεία το 2017 στοχεύει σε μικρή αύξηση των πωλήσεων και στην ενδυνάμωση της θέσης της στην αγορά με αύξηση μεριδίων σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται.
Η iStorm θα αναζητήσει νέα σημεία επέκτασης της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Παρά την κακή εικόνα της αγοράς λιανικής, στοχεύει σε διατήρηση και μικρή αύξηση των μεγεθών της και μεριδίων της στην αγορά.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης