Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ απειλεί την βιωσιμότητα της ΣΕΚΑΠ

Πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ απειλεί την βιωσιμότητα της ΣΕΚΑΠ
Σήμερα προτεραιότητα της ΣΕΚΑΠ είναι οι εξαγωγές σε Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και σε τρίτες χώρες
Δύσκολα τα πράγματα για την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, από το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ που επέβαλλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής για υπόθεση που αφορούσε τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές το 2008, πριν περάσει στα χέρια της νέας ιδιοκτησίας (του Ιβάν Σαββίδη).
Tο πρόβλημα είναι ότι, αν και ο ίδιος ο Σαββίδης δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση, αφού αυτή εξελίχθηκε 4 χρόνια προτού η ΣEKAΠ περάσει στα χέρια του, -το 2013-, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων ή παραλείψεων των προγενέστερων διοικήσεων.
Η πολύκροτη υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.
Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.
Ο Ιβάν Σαββίδης πάντως μέσω ενός προγράμματος ορθής εξυγίανσης,κατάφερε να στήσει ξανά στα πόδια της - την άλλοτε χρεοκοπημένη καπνοβιομηχανία της χώρας.
Η καπνοβιομηχανία, την οποία απέκτησε το 2013 ο Ιβάν Σαββίδης προχώρησε, μεταξύ άλλων,  στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της καπνοβιομηχανίας κατά 1,7 εκατ. ευρώ και 4,2 εκατ. ευρώ για επενδύσεις εκσυχρονισμού.  
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2015 η ΣΕΚΑΠ να εμφανίσει τζίρο 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,5% σε σχέση με το 2014, κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ μετά από πέντε ζημιογόνες χρήσεις και κέρδη ebitda 4,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 54% σε σχέση με το 2014.
Το περιθώριο ebitda έφτασε στο 18%, όταν τα προηγούμενα έτη δεν είχε ξεπεράσει το 8%.
Σήμερα προτεραιότητα της ΣΕΚΑΠ είναι οι εξαγωγές σε Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και σε τρίτες χώρες.
Ηδη, το 59,5% του τζίρου της ΣΕΚΑΠ προέρχεται από εξαγωγές καθώς από το εργοστάσιο της Ξάνθης παράγονται σήματα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για να πωληθούν στο εξωτερικό, ενώ πρόσφατα η εταιρεία εισήλθε σε νέες αγορές όπως Πορτογαλία, Τουρκμενιστάν, Λιβύη, Κορέα και Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης