Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επέστρεψε στην κερδοφορία ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών το 2016 – Μεγάλη αύξηση των EBITDA

tags :
Επέστρεψε στην κερδοφορία ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών το 2016 – Μεγάλη αύξηση των EBITDA
Παρά τις καλές λειτουργικές ταμειακές ροές που μείωσαν λίγο τις συνολικές υποχρεώσεις η σχέση ξένα/ίδια παραμένει υψηλή (5 φορές)
Βελτιωμένα αποτελέσματα εμφάνισε για το 2016 η Ιατρικό Αθηνών.
Μάλιστα όπως αναφέρεται για πρώτη φορά γίνεται αισθητή από τον όμιλο Ιατρικό Αθηνών, η απορρόφηση των κραδασμών, των προβλημάτων που είχαν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας: Η μη εξόφληση των παλαιοτέρων υπολοίπων περιόδου 2007-2011 από τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία, η άδικη επιβολή του clawback και του rebate που επιβλήθηκαν από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να διαρκέσει έως το 2018, οι μεγάλες καθυστέρησης πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, και η μη υπογραφή εντός του 2016 της νέας σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών.
Από το β’ εξάμηνο του 2016, καταγράφονται τα θετικά αποτελέσματα που είχαν για τον Ομιλο: Η εφαρμογή του μεσομακροχρόνιου προγράμματος μείωσης του κόστους καθώς και των λειτουργικών δαπανών με εξορθολογισμό τμημάτων, χρήση υπηρεσιών outsourcing, επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής, η συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με τις Ασφαλιστικές εταιρείες με κορωνίδα της προσπάθειας αυτής το 2016, την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ του Όμιλου και της INTERAMERICAN, η συστηματική ανάπτυξη του Ιατρικού τουρισμού, τομέα στον οποίο ο Όμιλος πρωτοπορεί και η οποία το 2016 εντάθηκε μέσω της παρουσίας του στην σημαντικότερη έκθεση επαγγελματιών τουρισμού στην Ασία, China International Travel Mart 2016 και την εφαρμογή εντός του 2016, του προγράμματος «ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ», που απευθύνεται στους Έλληνες ομογενείς, η ανάπτυξη νέων πρωτοπόρων υπηρεσιών και νέων συνεργασιών με ιατρούς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης κλινικής Μedsana – Genesis Athens, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας που αποτελεί σύμπραξη της Medsana, θυγατρικής του Ομίλου και της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, ενισχύοντας περαιτέρω τη παρουσία του Ομίλου στην τοπική αγορά, και η αντιμετώπιση του θέματος της ρευστότητας, μέσα από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από νέους πελάτες πέραν του ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, συνεχής παρέμεινε για τον Όμιλο και το 2016, η αξιολόγηση πιθανών αποδοτικών επενδυτικών ευκαιριών που θα επεκτείνουν την επιχειρηματική δράση και την αποδοτικότητα του Ομίλου.
Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 167,346 εκατ. ευρώ, έναντι 158,092 εκατ. ευρώ  το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% περίπου.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 23,451 εκατ., αυξημένα κατά 677% σε σχέση με το αντίστοιχο EBITDA του 2015 το οποίο ανερχόταν σε 3,017 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο ποσό των 3,469 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας το 2015 ποσού 15,773 εκατ. ευρώ.
Πέραν της επιστροφής στην κερδοφορία και της μεγάλης αύξησης των EBITDA αξίζει να σημειωθεί πως οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 9,77 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας και φέτος τα ταμειακά διαθέσιμα και μειώνοντας παράλληλα τις συνολικές υποχρεώσεις.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 12,1 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 308 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν απαιτήσεις 83,7 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση είναι στα 60,6 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης