Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Euromedica διαψεύδει πώληση διαγνωστικών κέντρων αλλά τα οικονομικά της δείχνουν πως οι λύσεις είναι περιορισμένες

tags :
Η Euromedica διαψεύδει πώληση διαγνωστικών κέντρων αλλά τα οικονομικά της δείχνουν πως οι λύσεις είναι περιορισμένες
Με αρνητική θέση άνω των 220 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 620 εκατ. ευρώ απαιτούνται δραστικά μέτρα
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση η Euromedica διέψευσε πριν από λίγες μέρες δημοσίευμα για πώληση διαγνωστικών κέντρων.
Η διάψευση που αναρτήθηκε στο ΧΑ ήταν σαφώς ηπιότερη, καθώς από το site της εταιρείας διαβάζουμε πως «θα ήθελε εγκάρδια να απαντήσει στους ευσεβείς πόθους εκείνων που ‘διαρρέουν’ αυτά τα μυθεύματα, ότι ο όμιλος συνεχίζει την πορεία του χωρίς περισπασμούς».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο πρότυπος Όμιλος Υγείας EUROMEDICA διαβεβαιώνει και υπενθυμίζει, σ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη ότι από το Μάιο του 2015, έχει προχωρήσει στη σύναψη του Standstill Agreement, ενός πενταετούς πλάνου που σκοπό έχει την αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό του Ομίλου».
«Η EUROMEDICA και το business plan της τίθεται ήδη σε εφαρμογή και τα θετικά του αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή», σημειώνει η εταιρεία.
Βάσει των δημοσιοποιημένων λογιστικών καταστάσεων τα εμφανή αυτά αποτελέσματα δεν είναι τόσο εμφανή.
Μπορεί στο εξάμηνο του 2016 το λειτουργικό αποτέλεσμα να γύρισε θετικό κατά 4,8 εκατ. ευρώ, αλλά οι χρεωστικοί τόκοι και τα συναφή έξοδα ήταν στα 10,7 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα μέχρι η τελική γραμμή να είναι τουλάχιστον στο break even.
Οι αναφορές του ορκωτού από τη χρήση του 2013 μέχρι την τελευταία δημοσίευση είναι σχεδόν ίδιες και στο εξάμηνο του 2016 τόνιζαν:
«Εφιστούμε την προσοχή σας στη Σημείωση 4 της ενδιάμεσης συνοπτικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, στην οποία γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι κατά τη λήξη της κλειόμενης περιόδου:
1) Τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και του Ομίλου έχουν καταστεί αρνητικά και συντρέχει η περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του Κ.Ν. 2190/20 για την Εταιρεία και για ορισμένες εταιρείες του ομίλου.
2) Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας και του Ομίλου υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά 362,6 εκατ. ευρώ και 435,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
3) Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας και του Ομίλου περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 263,6 εκατ. ευρώ και 316,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Από το 2013 υπάρχουν αυτές οι αναφορές με τη μόνη διαφορά πως τα νούμερα αυξάνονται.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Πως θα βελτιωθούν τα οικονομικά και με ποιον τρόπο ο όμιλος θα ενισχύσει την καθαρή θέση μειώνοντας τις υποχρεώσεις;
Η καθαρή θέση ενισχύεται με αύξηση κεφαλαίου.
Ποιος όμως θα βάλει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ;
Κάποιος επενδυτής ή μήπως θα γίνει κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων;
Πως μειώνονται τα δάνεια;
Αν δεν κεφαλαιοποιηθούν απαιτήσεις, αν πουληθούν μονάδες ώστε το τίμημα να μειώσει τα δάνεια, θα πρέπει να υπάρξει κερδοφορία με ραγδαία βελτίωση των ταμειακών ροών και άρα αύξηση ταμειακών διαθεσίμων που θα κατευθυνθεί η ρευστότητα αυτή στη μείωση των υποχρεώσεων.
Είναι ρεαλιστικό αυτό το σενάριο;

Πως έχουν εξελιχθεί τα αποτελέσματα

Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 είχε ζημιές 8,4 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 621 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση αρνητική κατά 221 εκατ. ευρώ.
Το 2015 είχε ζημιές 52 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 611 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση αρνητική κατά 212,8 εκατ. ευρώ.
Το 2014 είχε ζημιές 59 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 584 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση αρνητική κατά 159 εκατ. ευρώ.
Το 2013 είχε ζημιές 53 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 566 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση αρνητική κατά 100 εκατ. ευρώ.
Το 2012 είχε ζημιές 57 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 597 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση αρνητική κατά 46 εκατ. ευρώ.
To 2011 είχε ζημιές 125 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 560 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 11 εκατ. ευρώ.
Το 2010 είχε ζημιές 62 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 547 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 139 εκατ. ευρώ.
Με αρνητική καθαρή θέση 221 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 621 εκατ. ευρώ η βελτίωση που αναφέρει η διοίκηση δεν είναι «εμφανής».
Σημειώνεται πως οι τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 383 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να αναγνωριστεί πάντως πως τα οικονομικά έχουν επηρεαστεί και από μονομερείς και καταχρηστικές αποφάσεις, όπως τις χαρακτηρίζει η ίδια η εταιρεία, του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή των διατάξεων για clawback & rebate σε συνδυασμό με την δραματική μείωση του Διαθέσιμου Εισοδήματος, που κατά την περίοδο 2008-2014 ανήλθε σε 27,0 %, και το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 26,5%, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μετατόπιση της ζήτησης προς τον δημόσιο τομέα υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης