Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών θα…σκοντάψει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών θα…σκοντάψει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
Η αναγκαία προϋπόθεση ένταξης στο μηχανισμό είναι η αποκάλυψη των καταθέσεων που έχουν σε τράπεζες τους εσωτερικού ή του εξωτερικού... 
Δυο θετικά φέρνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν το «λουκέτο».
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το πρώτο θετικό σημείο είναι άμεσα θα νομοθετηθεί το ακαταδίωκτο και θα κατατεθεί νομοσχέδιο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μόλις ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Το ακαταδιώκτο θα δίνει «ομπρέλα προστασίας» στους κρατικούς υπαλλήλους που θα βάλουν την υπογραφή τους για το κούρεμα οφειλών προς το δημόσιο όπως και για τα στελέχη των τραπεζών που θα κι αυτοί με τη σειρά τους θα βάλουν υπογραφή για το «κούρεμα» δανείων.
Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φώς» για το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Η αναγκαία προϋπόθεση ένταξης στο μηχανισμό είναι η αποκάλυψη των καταθέσεων που έχουν σε τράπεζες τους εσωτερικού ή του εξωτερικού...
Στην πράξη θα αποκαλυφθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ποιοι πράγματι έχουν οικονομικά προβλήματα τόσο ως μέτοχοι όσο και ως επιχειρήσεις.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι με την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού από τον Ιούλιο, ο οποίος θα λειτουργήσει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η ΓΓΠΣ σε συνεργασία με τη νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, θα αποκαλυφθεί ποιοι έχουν καταθέσεις παρουσιάζοντας χρεωκοπημένες εταιρείες.
Με το άνοιγμα της εφαρμογής εκτιμάται ότι άμεσα θα καταθέσουν αίτηση περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός μπορεί να δώσει λύση στα οικονομικά προβλήματα σε περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις.
Πάντως νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πολλές επιχειρήσεις θα επιλέξουν απευθείας το άρθρο 106 β του πτωχευτικού κώδικα για τη σωτηρία των επιχειρήσεων τους καθώς η διαδικασία δεν προβλέπει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες για να συναινέσουν στη διάσωση της επιχείρησης ζητούν από τους βασικούς μετόχους το άνοιγμα των τραπεζών λογαριασμών.
Να σημειωθεί ότι στο αίτημα των τραπεζών, οι βασικοί μέτοχοι δεν δίνουν την συγκατάθεση τους, και προτιμούν να συνεχίζουν τη διαδικασία χωρίς το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης