Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με «τσουχτερό» πρόστιμο απειλείται ο ΑΔΜΗΕ λόγω των ΥΚΩ – Τι διεμήφθη στην ακρόαση της ΡΑΕ

tags :
Με «τσουχτερό» πρόστιμο απειλείται ο ΑΔΜΗΕ λόγω των ΥΚΩ – Τι διεμήφθη στην ακρόαση της ΡΑΕ
Η αίσθηση που δίνεται από την αρμόδια Αρχή είναι ότι το ποσό των 700 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ θα ψαλιδισθεί κατά πολύ με το πέρας της διαδικασίας ελέγχου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο
Δύσκολα θα αποφύγει το πρόστιμο από την ΡΑΕ ο ΑΔΜΗΕ με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν στην σημερινή ακρόαση για το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Ο ΑΔΜΗΕ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι από το 2012 και μετά δεν τηρούσε ως όφειλε λογαριασμό εισροών - εκροών των ΥΚΩ.  
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε ως Διαχειριστής να καταγράφει κάθε χρόνο και ανά μήνα πόσα λεφτά μαζεύει από κάθε προμηθευτή και ταυτοχρόνως πόσα δικαιούται να ανακτήσει κάθε προμηθευτής από τους καταναλωτές ώστε να προκύψει η διαφορά που θα πρέπει με απόφαση ΡΑΕ να εγκριθεί για να ανακτηθεί εκ νέου μέσω των τιμολογίων.
Αυτό που έκανε μέχρι τώρα ο ΑΔΜΗΕ ήταν να μαζεύει τα ΥΚΩ από τους υπολοίπους πλην ΔΕΗ προμηθευτές και να τα δίνει στη ΔΕΗ, η οποία χρηματοδοτεί την ηλεκτροδότηση των νησιών και τα επιδοτούμενα τιμολόγια (ΚΟΤ, πολύτεκνοι κλπ).
Έτσι η ΔΕΗ εμφανίζει προς τη ΡΑΕ κοστολόγια 700 εκατ. ευρώ προς ανάκτηση για τα έτη από το 2012 και μετά, τα οποία όμως η ΡΑΕ δεν αναγνωρίζει λόγω ακριβώς της απουσίας ειδικού λογαριασμού από τον ΑΔΜΗΕ.
Με απόφασή της το Σεπτέμβριο του 2016 ζήτησε από το ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ αναδρομικά στοιχεία από το 2012 για όλες τις χρεώσεις μέχρι το 2015 και πλέον το επέκτεινε μέχρι και το 2016.
Τα στοιχεία για τα ΥΚΩ έπρεπε να είχαν κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ μέχρι στιγμής παρουσιάστηκαν στοιχεία μόνο για τα έτη 2014, 2015 και 2016.
Με βάση τον προκαταρκτικό έλεγχο της ΡΑΕ τα ποσά που θα πρέπει να ανακτηθούν για τα έτη αυτά είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος.
Η ΔΕΗ διεκδικεί συνολικά από το 2012 και μετά περί τα 700 εκατ. ευρώ για ΥΚΩ.

Δεν αναγνωρίζονται τα κόστη για μονάδες της ΔΕΗ που δεν λειτουργούν

Η ΡΑΕ από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΔΕΔΔΗΕ για το Μητρώο Παγίων των νησιών δεν αναγνωρίζει ήδη κάποια ποσά που παρουσιάζει η ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα κόστη για εγκατάσταση μονάδων που όμως δεν έχουν μπει σε λειτουργία.
Άποψη της ΡΑΕ είναι ότι τα ποσά αυτά θα εγκριθούν μόνο όταν τα εν λόγω πάγια μπουν σε λειτουργία.
Η αίσθηση που δίνεται από την αρμόδια Αρχή είναι ότι το ποσό των 700 εκατ. ευρώ θα ψαλιδισθεί κατά πολύ με το πέρας της διαδικασίας ελέγχου, η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο και αφού προηγηθεί ακροάση του ΔΕΔΔΗΕ και δεύτερη ακρόαση της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση το προς ανάκτηση ποσό που θα εγκρίνει η ΡΑΕ θα περάσει στα τιμολόγια ρεύματος κλιμακωτά σε ορίζοντα τριών ετών ίσως και περισσότερο έτσι ώστε να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση για τους καταναλωτές.
Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο ΑΔΜΗΕ στη χθεσινή ακρόαση σχετικά με την μη τήρηση λογαριασμού ΥΚΩ είναι ότι εφάρμοζε ένα πλαίσιο το οποίο στο μεταξύ είχε αλλάξει η ΡΑΕ χωρίς να τον έχει ενημερώσει, κάτι που η αρμόδια Αρχή δεν αποδέχτηκε και ζήτησε την υποβολή υπομνήματος από τον Διαχειριστή.
Το πρόστιμο φαίνεται να είναι αναπόφευκτο και μπορεί να κυμανθεί από κάποιες δεκάδες χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης