Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

5+1 περιπτώσεις εισηγμένων των οποίων οι αποφάσεις για το μέρισμα… σηκώνουν κουβέντα

5+1 περιπτώσεις εισηγμένων των οποίων οι αποφάσεις για το μέρισμα… σηκώνουν κουβέντα
Ποιες δίνουν μέρισμα ενώ έχουν ζημιές, ποιες δεν δίνουν ενώ μπορούν και ποιες θα «δυσκολευτούν» λόγω υπερβολικού μερίσματος
Στα μερίσματα ποντάρουν πολλοί επενδυτές και το κυνήγι της μερισματικής απόδοσης φέρνει εισροές και εκροές κεφαλαίων στην κατά τα λοιπά βαλτωμένη χρηματιστηριακή αγορά.
Από τις πρώτες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων έχουν ξεχωρίσει οι εταιρείες με υψηλή μερισματική απόδοση και ήδη έχουν παρατηρηθεί τα σχετικά πονταρίσματα.
Υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις που τα μερίσματα που ανακοίνωσαν ή που δεν ανακοίνωσαν προκάλεσαν έκπληξη.
Ξεκινώντας με αυτές που ανακοίνωσαν μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου ξεχωρίζει η περίπτωση της Τιτάν, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε 1,10 ευρώ ανά μετοχή μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου.
Η απόφαση αυτή σημαίνει περί τα 93 εκατ. ευρώ εκροή από τα ταμειακά διαθέσιμα.
Σύμφωνα με αναλυτές η εταιρεία θα επιτύχει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές το 2017 ύψους 136 εκατ. ευρώ, αλλά εξαιρώντας την εκροή του υψηλού μερίσματος ο καθαρός δανεισμός θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος στα 654 εκατ. ευρώ από 661 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται πως το 2018 θα μειωθεί στα 529 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέρχονται στα 197 εκατ. ευρώ και το μέρισμα να είναι της τάξης των 0,50 ευρώ, θα έχει επιστρέψει δηλαδή η κανονικότητα όπως σημειώνεται από αναλυτές.
Σημειώνεται πως ο όμιλος στο τέλος του 2016 είχε ταμειακά διαθέσιμα 179,8 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 129,5 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμες 711 εκατ. ευρώ.
Την ώρα που η Τιτάν ανταμείβει γενναιόδωρα τους μετόχους της η Folli Follie με κέρδη ανώτερα των εκτιμήσεων με εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές και καθαρό δανεισμό 106 εκατ. ευρώ θα μπορούσε εύκολα να δώσει τουλάχιστον 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
Και αυτό το ποσό θα επηρέαζε ελάχιστα την ταμειακή θέση της εταιρείας, που σημαίνει ότι αν ήθελε η διοίκηση να μοιράσει χρήματα στους μετόχους με 1 ευρώ ανά μετοχή το ταμείο θα μειωνόταν κατά 66 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον η Profile, που ανακοίνωσε σημαντική μείωση κερδοφορίας δεν δίνει μέρισμα, αν και έχει χαμηλό δανεισμό και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.
Πιο συγκεκριμένα έχει ταμειακά διαθέσιμα 6,2 εκατ. ευρώ και 7,1 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες επενδύσεις.
Τα τραπεζικά δάνεια είναι στα 6 εκατ. ευρώ.
Αν για παράδειγμα έδινε μέρισμα 0,05 ευρώ, αυτό θα αντιστοιχούσε σε μερισματική απόδοση περίπου 9% και θα είχε εκροή μόλις 590 χιλ. ευρώ.
Η εταιρεία θέλει να ενισχύσει τη ρευστότητά της ώστε να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις του επιχειρηματικού της σχεδίου που έχει βασικό σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προσπάθεια εισόδου της ε νέες γεωγραφικές και προϊοντικές αγορές.
Χωρίς μέρισμα θα εισηγηθεί να αφήσει του μετόχους και η διοίκηση της Flexopack, η οποία είχε καθαρά κέρδη το 2016 5,1 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ.
Το p/e είναι χαμηλό, ο δείκτης p/bv είναι κάτω από 1 και η σχέση ξένα προς ίδια επίσης χαμηλή.
Έχει ταμειακά διαθέσιμα 15,3 εκατ. ευρώ και οι τραπεζικές υποχρεώσεις είναι περίπου αντίστοιχες.
Είχε καλές ταμειακές ροές και θα μπορούσε να δώσει 0,15 ευρώ ανά μετοχή μία εκροή που δεν θα ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ.
Να μη διανείμει μέρισμα προτίθεται και η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης.
Η εταιρεία υλοποίησε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα τη διετία 2015-16 ύψους 56,7 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2016 είχε ταμειακά διαθέσιμα 31 εκατ. ευρώ, οι λειτουργικές ταμειακές εισροές κάλυψαν τις επενδυτικές εκροές, ο συνολικός δανεισμός είναι στα 86 εκατ. ευρώ, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει έστω μία συμβολική κίνηση για μέρισμα 0,05 ευρώ το οποίο δεν θα χάλαγε την καλή εικόνα του ισολογισμού και η εκροή δε θα ξεπερνούσε τα 2,4 εκατ. ευρώ.
Και ενώ εταιρείες κερδοφόρες όπως η Profile, η Flexopack και η Πλαστικά Θράκης δεν δίνουν μέρισμα, η Inform Lykos θα δώσει για δεύτερη χρονιά 0,07 ευρώ ενώ είχε πάλι ζημιές.
Η εκροή είναι της τάξης των 1,44 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία έχει συνολικές υποχρεώσεις 22,4 εκατ. ευρώ (με καθαρή θέση 44,8 εκατ. ευρώ) αλλά οι τραπεζικές είναι 14,6 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα από 3,9 εκατ. ευρώ μειώθηκαν στις 926 χιλ. ευρώ.
Με άλλα λόγια η εταιρεία δεν μπόρεσε με τις λειτουργικές ταμειακές ροές να καλύψει τις επενδυτικές ή και τις χρηματοδοτικές και μείωσε τα ταμειακά διαθέσιμα.
Αν και το 2017 δεν μπορέσει να δημιουργήσει χρήμα, τότε θα αυξήσει τον δανεισμό της για να πληρώσει το μέρισμα.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης