Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H σκανδιναβική Nord Pool αναλαμβάνει το bussiness plan για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

tags :
H σκανδιναβική Nord Pool αναλαμβάνει το bussiness plan για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας
Μέχρι τον Ιούνιο έτοιμη η μελέτη για ΛΑΓΗΕ και Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας των Σκανδιναβικών Χωρών, η Nord Pool αναλαμβάνει να καταρτίσει το bussiness plan για τον Κεντρικό Αντισυβαλόμενο Συναλλαγών, τον CCP στην Ελλάδα.
Μαζί με Ελληνες Συμβούλους θα υποβάλουν στον ΛΑΓΗΕ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών πρόταση μέχρι τον Ιούνιο.

Ποιός είναι ο διεθνής ενεργειακός φορέας Nord Pool

Είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.
Ιδρύθηκε στην δεκαετία του 90 με στόχο να διαχειριστεί την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στις Σκανδιναβικές Χώρες και στην συνέχεια εισήλθαν στο σύστημα του και οι Βαλτικές Αγορές.
Μετεξελίχθηκε σε έναν ολοκληρωμένο φορέα παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιείται επίσης στην βρεταννική και την γερμανική αγορά.
Παρέχει υπηρεσίες εμπορικών συναλλαγών στον τομέα της ενέργειας εξασφαλίζοντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικες τιμές, εκκαθάρισης των συναλλαγών, υπηρεσίες για τιμές σε προθεσμιακή αγορά και intraday.
Εχει γραφεία στο Όσλο, στην Στοκχόλμη, στο Ελσίνκι στο Ταλίν και στο Λονδίνο.
Καλύπτει συναλλαγές 380 εταριών σε 20 χώρες και το 2016 οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν σε 505 ΤWh.
Στις 13 Μαρτίου ανέλαβε τις δημοπρασίες ενέργειας και την διαδικασία του ΝΕΜΟ- Nominated Electricity Market Operator στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας.

Πώς λειτουργεί σήμερα το σύστημα στην Ελλάδα

Σήμερα ο ΛΑΓΗΕ  λειτουργεί την Προημερησία Αγορά (ΗΕΠ) ως Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Electricity Market Operator) ενώ είναι αρμόδιος και για τις διαδικασίες Εκκαθάρισης & Διακανονισμού των συναλλαγών καθώς και για τη διαχείριση του Χρηματοοικονομικού Κινδύνου (Risk-Management) των συναλλαγών του ΗΕΠ ως Κεντρικά Αντισυμβαλλόμενος (Central Counter Party –CCP-). Επίσης, είναιΔιαχειριστής του Μητρώου Συμμετεχόντων στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4001/2011), κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ο Λειτουργός της Αγοράς πρέπει να διευκολύνει κατά κύριο λόγο την ολοκλήρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για το σκοπό αυτόν αναλαμβάνει κάθε αναγκαία ενέργεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διασφαλίζεται η εφαρμογή των προβλέψεων του Κανονισμού 714/2009, της Οδηγίας 72/2009 και όλων των σχετικών κατευθύνσεων και αποφάσεων που εκδίδονται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικά, όσον αφορά στην οργάνωση και διακυβέρνηση της λειτουργίας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΛΑΓΗΕ ορίστηκε στις 11.12.2015 ως ο μοναδικός «Ορισθείς Διαχειριστής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (Νominated Εlectricity Μarket Οperator –ΝΕΜΟ-), για την εκτέλεση της ενιαίας σύζευξης επόμενης ημέρας (Προημερησία) και ενιαίας ενδοημερήσιας σύζευξης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 «σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης».
Ασφαλώς και υπάρχουν αρκετές ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες που θα τεθούν στην σχετική μελέτη.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης