Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μετ’ εμποδίων η πώληση του 35,5 % των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ – Τα ανοιχτά ζητήματα

tags :
Μετ’ εμποδίων η πώληση του 35,5 % των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ – Τα ανοιχτά ζητήματα
Για να προσδιοριστεί η αξία των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει προηγουμένως να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ
Ένα εξαιρετικά μπλεγμένο νομικό και οικονομικό …κουβάρι θα κληθεί να ξεδιαλύνει ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος που προτίθεται να προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Πετρελαίων.
Η σχετική πρόσκληση δημοσιεύθηκε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ καλεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 15 Μαΐου.
Η κίνηση αυτή που προφανώς έγινε υπό την πίεση των δανειστών και προκειμένου να επιδειχθεί έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων κάθε άλλο παρά προοιωνίζεται ότι μπορεί να αποδώσει γρήγορα αποτελέσματα για τη διάθεση του 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.
Και τούτο διότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και με το ποιες είναι οι προθέσεις της Paneuropean του ομίλου Λάτση, η οποία κατέχει σήμερα τουλάχιστον το 45% των ΕΛΠΕ και παράλληλα διαθέτει δικαίωμα πρώτης προαίρεσης για την εξαγορά του ποσοστού του δημοσίου εφόσον αυτό αποφασίσει να πουλήσει.  
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Όπως είναι γνωστό τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και κατ’ αναλογία κατέχουν αντίστοιχο ποσοστό στον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ.
Έτσι προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς είναι η αξία του 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να έχει προχωρήσει κατ’ αρχήν η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με τη SOCAR.

Σκεπτικισμός του ομίλου Λάτση για την πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ

Ωστόσο για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου συναίνεση από τη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ κάτι που στην παρούσα φάση φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την ηγεσία του πετρελαϊκού ομίλου.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για μετεξέλιξη του ομίλου σε ενεργειακό παίκτη με δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενέργειας φαίνεται ότι αντιμετωπίζει πλέον με σκεπτικισμό τη διάθεση προς πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ και όπως φαίνεται το θέμα θα τεθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση όπου καθοριστικό λόγο έχει η Paneuropean του ομίλου Λάτση.          
Πέραν όμως αυτών, καθοριστικής σημασίας στην όλη υπόθεση είναι και η θέση που θα πάρει ο όμιλος Λάτση, ο οποίος εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ το 2003 μέσω της Paneuropean με ποσοστό 42%.
Σήμερα πλέον το ποσοστό του ομίλου φαίνεται ότι ξεπερνάει το 45% μετά από αγορές πακέτων μετοχών μέσω χρηματιστηρίου που έγιναν το καλοκαίρι του 2016.
Το γεγονός αυτό δείχνει το ενδιαφέρον του ομίλου Λάτση για τα ΕΛΠΕ ο οποίος με βάση τη συμφωνία του 2003 έχει δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση πώλησης επιπλέον ποσοστού του δημοσίου.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων η Paneuropean ρωτήθηκε εάν ενδιαφέρεται να ασκήσει το δικαίωμα της για την αγορά του ποσοστού του δημοσίου στα ΕΛΠΕ και η απάντηση ήταν αρνητική.  

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης