Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η λογιστική τρίπλα της Revoil που «έσωσε» την καθαρή θέση παρά τις μεγάλες ζημιές λόγω ποντοπόρου

tags :
Η λογιστική τρίπλα της Revoil που «έσωσε» την καθαρή θέση παρά τις μεγάλες ζημιές λόγω ποντοπόρου
Ωστόσο οι ζημιές είναι υψηλότερες από το 30% της καθαρής θέσης και σε επίπεδο μητρικής και σε επίπεδο ομίλου – Πρόκειται πάντως για έκτακτες ζημιές
Κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ αρνητική θα ήταν η καθαρή θέση της Revoil στη χρήση 2016, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής, αν δεν προχωρούσε σε αλλαγή στην πολιτική αποτίμησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ενσώματων παγίων.
Η εταιρεία λόγω πώλησης πλοίου που κατείχε, αλλά και αποτίμησης των άλλων 2 που είχε στην κατοχή της το 2016 εμφάνισε υψηλές ζημιές.
Όμως η καθαρή θέση κατάφερε να παραμείνει θετική καθώς όπως σημειώνει και ο ορκωτός ελεγκτής η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε την αλλαγή της πολιτικής αποτίμησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ενσώματων παγίων και αναπροσάρμοσε την αξία κτήσης και την ωφέλιμη ζωή.
Στη γνώμη του δεν διατυπώνεται επιφύλαξη σε σχέση με το θέμα αυτό.
Πιο αναλυτικά, η μητρική για την ορθότερη απεικόνιση της πραγματικής αξίας των περιουσιακών της στοιχείων, αποφάσισε την αλλαγή της πολιτικής αποτίμησης των, Γηπέδων-Οικοπέδων, Κτιρίων και Μηχανολογικού εξοπλισμού της, από κόστος κτήσης στην εύλογη αξία.
Στην ανωτέρω απόφαση συνέβαλλαν οι κάτωθι παράγοντες:
Η θέση και η χρήση των Γηπέδων – Οικοπέδων και Εγκαταστάσεων τα οποία, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα έχουν εύλογες αξίες σημαντικά υψηλότερες από τις λογιστικές.
Οι συνεχείς αναβαθμίσεις και βελτιώσεις του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και το εξαιρετικό επίπεδο συντήρησης του, έχει ως αποτέλεσμα η εύλογη αξία του να είναι σημαντικά υψηλότερη από την λογιστική.
Οι μελέτες εκτίμησης των παγίων ανατέθηκαν σε ανεξάρτητους αναγνωρισμένους εκτιμητές, αναφέρει η εταιρεία.
Η μητρική διενήργησε πρόβλεψη υποτίμησης της συμμετοχής της στην εταιρεία ΑΡΙΣΤΟΝ ποσού 31.171.002 ευρώ η οποία απεικονίζεται στα αποτελέσματα του 2016 καθώς εκτίμησε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις απομείωσης της αξίας των θυγατρικών εταιρειών της, λόγω της πώλησης αρχικά του πλοίου “Blue Eternity” της θυγατρικής «Syra Navigation Ltd” στις 16/12/2016 (με ζημιά πώλησης 9,6 εκατ. ευρώ) και έπειτα της πώλησης του πλοίου «Blue Angel” της θυγατρικής Lyrics Navigation Ltd στην επόμενη χρήση (02/2017) σε αξίες που προσεγγίζουν το scrap value των πλοίων αυτών, του ομίλου ΑΡΙΣΤΟΝ με βάση των οποίων, για σκοπούς συντηρητικότητας, αποτιμήθηκε η αξία του πλοίου Blue Balance της θυγατρικής Ermoupolis Navigation LTD σε scrap value (συνολική ζημιά υποτίμησης 14,8 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται πως σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους, ο Όμιλος είχε ζημιές 29,42 εκατ. ευρώ από ζημιές 3 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2015.
Η μητρική έκλεισε με ζημιές 30,85 εκατ. ευρώ από κέρδη μετά από φόρους 0,7 εκατ. το 2015.
Τα αποτελέσματα προ αποτίμησης και πώλησης παγίων στοιχείων για το έτος 2016 ανέρχονται για τον όμιλο σε ζημιές 4,7 εκατ. ευρώ και για τη μητρική σε κέρδη 0,6 εκατ. ευρώ.
Στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ενσώματα πάγια τα γήπεδα και οικόπεδα εκτιμήθηκαν 6,9 εκατ. ευρώ περισσότερα, τα κτίρια 1,6 εκατ. ευρώ και ο μηχανολογικός εξοπλισμός 15,9 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικά 24,5 εκατ. ευρώ (μετά την επίδραση της αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους 10 εκατ. ευρώ).
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αναφορά της εταιρείας για απεμπλοκή από την ποντοπόρο ναυτιλία επιβεβαιώνουν παλαιότερα δημοσιεύματα του Bankingnews περί «αλλαγή πλεύσης της εταιρείας και επικέντρωση στην εμπορία καυσίμων, λόγω της πορείας της ποντοπόρου ναυτιλίας».
Η αποτίμηση του τρίτου πλοίου που δεν έχει πουλήσει η εταιρεία και η ανάληψη της ζημιάς στη χρήση 2016 δείχνει πως η εταιρεία έχει πάρει απόφαση για πώληση και του τρίτου πλοίου και πιθανότατα το τίμημα της πώλησης δεν θα πλήξει τα αποτελέσματα του 2017.
Με την υπεραξία από την αποτίμηση των παγίων η καθαρή θέση υποχώρησε από τα 14 εκατ. ευρώ στα 8,6 εκατ. ευρώ, αντί για αρνητική κατά 16 εκατ. ευρώ στον όμιλο.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως οι ζημιές υπερβαίνουν το 30% της καθαρής θέσης και άρα πληρείται το κριτήριο για ένταξη στην επιτήρηση.
Είναι όμως έκτακτες ζημιές και δεν θα επαναληφθούν άρα θα πρέπει οι επενδυτές να περιμένουν την απόφαση του ΧΑ.
Η αξία κτήσης των ενσώματων παγίων στο τέλος της χρήσης ήταν στα 95,8 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η εισηγμένη έχει στην κατοχή της σημαντικά ακίνητα και σύμφωνα με τον ισολογισμό ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 24.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης