Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Ουδεμία αύξηση των τιμολογίων έχει γίνει από το 2014 - Εφαρμόστηκε γενναία εκπτωτική πολιτική

tags :
ΔΕΗ: Ουδεμία αύξηση των τιμολογίων έχει γίνει από το 2014 - Εφαρμόστηκε γενναία εκπτωτική πολιτική
«Μάλιστα, αυτή η εκπτωτική πολιτική επικρίνεται, εντελώς αβάσιμα, γιατί δήθεν εμποδίζει στο άνοιγμα της αγοράς ή γιατί πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα της Επιχείρησης» 
Ουδεμία αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ έχει γίνει από το 2014 και εντεύθεν, επισημαίνει η εταιρεία, με αφορμή επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν αυξήσεις των τιμολογίων.
Μάλιστα, η ΔΕΗ υπογραμμίζει πως, είναι γνωστή η γενναία εκπτωτική πολιτική που καθιερώθηκε αυτά τα χρόνια με αποκορύφωμα την έκπτωση του 15% προς όλους τους συνεπείς καταναλωτές της και, πρόσφατα, την επιπρόσθετη έκπτωση του 6% σε όσους προπληρώσουν τους λογαριασμούς τους για ένα χρόνο.
«Μάλιστα, αυτή η εκπτωτική πολιτική επικρίνεται, εντελώς αβάσιμα, γιατί δήθεν εμποδίζει στο άνοιγμα της αγοράς ή γιατί πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα της Επιχείρησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν τελευταία σε μερίδα των καταναλωτών όλων των παρόχων και όχι μόνο της ΔΕΗ οφείλονται στις μεγαλύτερες καταναλώσεις λόγω χρήσης ηλεκτρικών συσκευών τους χειμερινούς μήνες, οι οποίες υποκατέστησαν το ούτως ή άλλως πολύ ακριβότερο πετρέλαιο», αναφέρει.
Σε σχέση με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), η εταιρεία σημειώνει πως εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια η γνωστή πρακτική, «να επωμίζεται η ΔΕΗ τα βάρη κοινωνικών πολιτικών.
Έτσι, προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος αφέθηκε να συσσωρευτεί ένα συνολικό χρέος σε βάρος της ΔΕΗ από το 2012 ως το 2015, το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις μας, είναι της τάξεως των 700 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για δαπάνες τις οποίες έχει υποστεί η ΔΕΗ για επενδύσεις καθώς επίσης και για λειτουργικές δαπάνες (πετρέλαιο, συντηρήσεις κτλ.) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς να τις έχει ανακτήσει, προκειμένου η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας.
Η ΔΕΗ με την κοινωνική της ευαισθησία προτείνει η ανάκτηση αυτή να πραγματοποιηθεί με το βέλτιστο τρόπο ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, η οποία και θα είναι πρόσκαιρη (περιορισμένου χρονικού ορίζοντα).
Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός της χρέωσης των ΥΚΩ, η χρέωση των οποίων γίνεται με Νόμο του 2012 βάσει μίας στρεβλούς κλίμακας».
Με αφορμή έναν «επικοινωνιακό» θόρυβο που δημιουργήθηκε για πρόσληψη εργαζομένων σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε συνέχεια σχετικής υπουργικής απόφασης, διευκρινίζει ότι:

• Η ΔΕΗ δεν προσλαμβάνει κανέναν αρχαιολόγο ή εργαζόμενο σε αντίστοιχες υπηρεσίες.

• Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη δια νόμου να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στα εδάφη που αναπτύσσει την εξορυκτική της δραστηριότητα ώστε να διασώζονται τυχόν υφιστάμενοι αρχαιολογικοί θησαυροί.

Για το 2017 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 1,5 εκ. ευρώ ενώ άλλα 5,4 εκ. ευρώ είναι υπόλοιπο παλαιότερων ετών, τα οποία είναι στη διάθεση των αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Κοζάνης και της Φλώρινας.
Οι εφορίες αυτές προτίθενται να απασχολήσουν συνολικά το 2017 περίπου 850 εργαζομένους για αρχαιολογικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ.
Τέλος, η εταιρεία αναφέρει πως κατατέθηκε σήμερα από τον ΑΔΜΗΕ υπέρ της ΔΕΗ το ποσό των 92,9 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του Νόμου για τον Ιδιοκτησιακό Διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ.
«Στο σημείο αυτό προκαλεί αλγεινή εντύπωση και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα η ενέργεια του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας να προσπαθήσει να παρεμποδίσει αυτή την καταβολή, γεγονός το οποίο θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ και την αγορά.
Πρόκειται για μία κατάφορα εχθρική ενέργεια, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων ενεργειών και κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού και του συμφέροντος των καταναλωτών και της οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης