Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μαίνεται ο ακήρυχτος «πόλεμος» ΔΕΗ - Φωτοβολταϊκών στην ενεργειακή αγορά

tags :
Μαίνεται ο ακήρυχτος «πόλεμος» ΔΕΗ - Φωτοβολταϊκών στην ενεργειακή αγορά
Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκπροσώπους των επιχειρήσεων του τομέα ενέργειας κατά τη διάρκεια συνεδρίου για θέματα του κλάδου
(upd) Εξαιρετικά τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην ενεργειακή αγορά το τελευταίο διάστημα.
Η ΔΕΗ που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω των υπέρογκων οφειλών των καταναλωτών και της συνακόλουθης περιορισμένης ρευστότητας της και παράλληλα υφίσταται την ασφυκτική πίεση της Τρόικας για την πώληση μονάδων, κατ’ αρχήν λιγνιτικών και σε δεύτερη φάση κατά πάσα πιθανότητα και υδροηλεκτρικών, αντιδρά μάλλον σπασμωδικά ανοίγοντας μέτωπα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ένα από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα αυτού του είδους των αντιδράσεων εκ μέρους του άλλοτε κραταιού μονοπωλίου, ήταν η προχθεσινή (25/4/2017) ανακοίνωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και οι αιχμές κατά της Αρχής Ενέργειας περί καθυστερήσεων στην επεξεργασία των στοιχείων που έχουν επιβαρύνει τη ΔΕΗ με 735 εκατ. ευρώ.
Όμως η αντιπαράθεση της ΔΕΗ με τη ΡΑΕ δεν είναι το μόνο παράδειγμα των «ηλεκτρισμένων» σχέσεων της επιχείρησης, οι οποίες φθάνουν ακόμη και σε δημόσια φραστικά μικροεπεισόδια, εντός βεβαίως, των ορίων της αστικής ευγένειας.

Η κόντρα με τα φωτοβολταικά

Όμως ένσταση καταγράφεται και στις σχέσεις της ΔΕΗ με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Και η ένταση αυτή εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά χθες με τον πρόεδρο του ΣΦΠΕΦ Στέλιο Λουμάκη να ρωτάει τον κ. Ανδριώτη σχετικά με το  σενάριο επεξεργάζεται η διοίκηση της επιχείρησης για το μέλλον της ΔΕΗ μετά την πώληση μονάδων.
Βεβαίως πίσω από την ερώτηση αυτή υπέβοσκε η αντιπαράθεση των παραγωγών από φωτοβολταϊκά με τη ΔΕΗ καθώς υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση παρακρατά χρήματα που θα έπρεπε να αποδώσει στην αγορά ώστε να αποπληρωθούν οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ.
Έτσι και η απάντηση του κ. Ανδριώτη αφορούσε το ερώτημα που υπονοήθηκε αλλά δεν τέθηκε ευθέως και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ υπενθύμισε ότι η μέση τιμή αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά για το 2016 ήταν 290 ευρώ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριώτης «μιλάμε για το κόστος των ΥΚΩ και την επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά όχι για το κόστος των ΑΠΕ που το 2016 ανήλθε σε 1,5 δις ευρώ. Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση του θέματος των ΑΠΕ και όχι λύσεις όπως η χρέωση προμηθευτών που και πάλι βαρύνει τη ΔΕΗ». '

Πρώτη ενημέρωση: 09:23, Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης