Επιχειρήσεις

Τα κυπριακά «θαύματα» της Λιβάνης - Οι προβλέψεις 775 χιλ ευρώ και τι έλεγε η εισηγμένη λίγους μήνες πριν

Τα κυπριακά «θαύματα» της Λιβάνης - Οι προβλέψεις 775 χιλ ευρώ και τι έλεγε η εισηγμένη λίγους μήνες πριν
Η Λιβάνης εμφανίζεται ιδιαίτερα γαλαντόμα με την συγγενή εταιρία, της οποίας τα οικονομικά στοιχεία αγνοούνται
Ήταν 9 Οκτωβρίου του 2002 όταν η εισηγμένη εκδόσεις Λιβάνη αγόρασε τα εταιρικά μερίδια των κ.κ. Ηλία Λιβάνη και Παναγιώτας Λιβάνη (μέτοχοι της εισηγμένης) που κατείχαν στην κυπριακή εταιρεία «Νέα Σύνορα – Λιβάνης LTD» έναντι 15.000 λιρών Κύπρου (ονομαστική αξία), και απέκτησε το 50% της κυπριακής εταιρίας.
Την ίδια ημερομηνία ο κ. Ηλίας Λιβάνης παραιτήθηκε από Διευθυντής της εταιρίας «Νέα Σύνορα – Λιβάνης LTD».
Το 50% όμως παρέμεινε στην οικογένεια η οποία δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με την διοίκηση.
Παραδόξως όμως, η Λιβάνης που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες εδώ και αρκετό καιρό, εμφανίζεται ιδιαίτερα γαλαντόμα με την συγγενή εταιρία της οποίας τα οικονομικά στοιχεία αγνοούνται.
Μάλιστα, στο κλείσιμο της χρήσης αναφέρει ότι προχωρά σε πρόβλεψη του συνόλου της απαίτησης των 775 χιλιάδων Ευρώ, δηλαδή σε απλά ελληνικά δεν αναμένει να εισπράξει τίποτα από την εταιρία, η οποία εμφανίζει, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Λιβάνης, αρνητικά κεφάλαια και αποτιμάται πλέον η συμμετοχή του 50% στο 1 Ευρώ.
Κι όμως, στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου η εταιρία αναφέρει ότι οι συναλλαγές που έχει κάνει με την συγγενή εταιρία στην Κύπρο «έγιναν με βάση εμπορικούς όρους της αγοράς και αναμένεται να διακανονιστούν κανονικά».
Μάλιστα, επισημαίνει ότι «Επί της απαίτησης από τη συγγενή εταιρεία «Νέα Σύνορα – Λιβάνης LTD» ύψους € 775 χιλ. έχει διενεργηθεί πρόβλεψη επισφάλειας ύψους € 470 χιλ. οι οποία συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο των προβλέψεων επισφαλειών της Εταιρείας.
Το υπόλοιπο της απαίτησης € 305 χιλ., μετά την πρόβλεψη, θεωρείται βραχυπρόθεσμη απαίτηση.
Κι όλα αυτά ενώ το 2016 έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις προς την Κυπριακή εταιρία 12,481 Ευρώ και το 2015 52.192 Ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή, οι απαιτήσεις των 775 χιλιάδων ευρώ προέρχονται κατά βάση από προηγούμενες χρήσεις όπου η συγγενής δεν πλήρωνε τις υποχρεώσεις της αλλά η Λιβάνης συνέχιζε να κάνει συναλλαγές.
Άραγε αυτό συνιστά συναλλακτική δραστηριότητα με βάση τους συνήθεις όρους της αγοράς;
Οι ορκωτοί που έλεγξαν την εισηγμένη αυτή την άποψη είχαν. Γιατί δεν έγινε κεφαλαιοποίηση της απαίτησης, ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της κυπριακής εταιρίας η Λιβάνης;
Εν μέσω αυτών των αποριών και της δυσχέρειας της Λιβάνης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο στον ισολογισμό του 2016 εμφανίζεται απαίτηση από Διευθυντικά Στελέχη 16.971 Ευρώ τα οποία δόθηκαν παρ ότι η εταιρία δεν είχε επάρκεια κεφαλαίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης