Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αλφα Γκρίσιν: Ζητήσαμε να αποπληρώσουμε πάνω από το 60% του χρέους μας προς τις τράπεζες

tags :
Αλφα Γκρίσιν: Ζητήσαμε να αποπληρώσουμε πάνω από το 60% του χρέους μας προς τις τράπεζες
H εταιρεία υποστηρίζει ότι πρόσφερε ως εξασφάλιση όλα τα ακίνητα του ομίλου σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Απόλυτα συνεργάσιμη με τις τράπεζες για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς τις τράπεζες, υποστηρίζει ότι ήταν η διοίκηση της Aλφα Γκρίσιν, προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο.
Πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση υποστηρίζουν ότι Αλφα Γκρίσιν ήταν συνεργάσιμη και είχε πρόθεση και ειλικρινή διάθεση να αποπληρώσει εντόκως σε μετρητά άνω του 60% του χρέους και τα υπόλοιπα χωρίς κούρεμα να μετατραπούν σε convertible bonds (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές). Επίσης για την υλοποίηση της συμφωνίας η εταιρεία πρόσφερε ως εξασφάλιση όλα τα ακίνητα του ομίλου σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Στα πλαίσια της συζήτησης για αναδιάρθρωση του χρέους της οι ενδιαφερόμενες τράπεζες πρότειναν κι επέβαλαν όπως η εταιρεία Deloitte να προβεί σε μελέτη και αποτύπωση μελέτης βιωσιμότητας και επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας (IBR).
Από την κατατεθείσα μελέτη και από την ουσιαστική επί τριετία αποδεδειγμένη άνοδο των οικονομικών της εταιρείας, αποδεικνύετο ότι το προτεινόμενο προς τις τράπεζες σχέδιο ήταν υλοποιήσιμο και η εταιρεία βιώσιμη και αναπτυσσόμενη υπό την προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού.
Η εταιρεία μάλιστα τόσο το 2015 όσο και το 2016 είχε υπερβεί τις προβλέψεις που αναφέρονταν στο εν λόγω IBR με συνεχή άνοδο εργασιών και θετικών EBITDA (παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα).
Κύριος λόγος αυτού του γεγονότος είναι η φύση των εργασιών της εταιρίας, η εξειδίκευση, εμπειρία, και προστιθέμενη αξία και οι πιστοί πελάτες, που τους προσέφερε υπηρεσίες επί 35 έτη (κυρίως μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λύση που πρότεινε η εταιρία ήταν απόλυτα βιώσιμη όταν σήμερα το 80% των αναδιαρθρωθέντων δανείων δεν εξυπηρετούνται.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω η ενέργεια μιας μόνο Τράπεζας να σταματήσει τη διαπραγμάτευση και να προβεί σε αναγκαστικές κατασχέσεις εις χείρας πελατών της εταιρίας ήταν μονομερής με δεδομένη την διάθεση της εταιρείας για εξεύρεση λύσης.
Ως εκ τούτου η εταιρεία οδηγείται σε πτώχευση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα :
Την παύση λειτουργίας μιας εταιρείας με λειτουργικά κέρδη και αυξανόμενο κύκλο εργασιών, κατά την τελευταία τριετία.
Την  απώλεια 80 θέσεων εργασίας.
Την πιθανή απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των οφειλομένων προς τις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή οι μέτοχοι στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης της Alpha Grissin για κήρυξη της εταιρείας σε καθεστώς πτώχευσης.
Την πρόταση καταψήφισε η Intrakat που ελέγχει το 11,247% της εταιρείας.
Μετά την έγκριση από τη γενική συνέλευση των διαδικασιών πτώχευσης, στις 10 Μαίου είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σύμφωνα με την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η εταιρεία έχει συνολικές οφειλές (στις 31/12/2016) ύψους 34,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία 25,4 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, 7,4 εκατ. ευρώ σε εταιρεία leasing (Eurobank Leasing) και 1,5 εκατ.ευρώ σε προμηθευτές. Εξ αυτών, έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από δανειακές συμβάσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες το ποσό των 11,1 εκατ. ευρώ, ενώ από μακροπρόθεσμες δανειακές συμβάσεις (ομολογιακά δάνεια) 14,3 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης