Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι Ρώσοι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση της Jetoil

Οι Ρώσοι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση της Jetoil
Αξιόπιστη πηγή υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι θέμα χρόνου...
Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για τη Jetoil δεν αλλάζει το αρχικό σχεδιασμό και κυρίως δεν μειώνει το ενδιαφέρον των Ρώσων για την εταιρεία.
Αξιόπιστη πηγή υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι θέμα χρόνου.
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Μάιου θα έχουν πέσει οι υπογραφές.
Ο χρόνος είναι κρίσιμος και οι μέρες που περνούν μάλλον θα «γεφυρώσουν» τις διαφορές που υπάρχουν με τις τράπεζες και κυρίως μια τράπεζα η οποία έχει «ανοικτή» γραμμή επικοινωνίας με τον υποψήφιο αγοραστή.
Η μέχρι τώρα τραπεζική εμπειρία λέει ότι αν έχεις αγοραστή και το τίμημα καλύπτει σχεδόν τις απαιτήσεις σου δεν θα τον αφήσουν να φύγει με άδεια χέρια.
Τα στελέχη των τραπεζών ξέρουν πολύ καλά ότι δεν κλείσουν τώρα το deal ο επόμενος ενδιαφερόμενος θα δώσει χαμηλότερο τίμημα, ενώ στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ο αγοραστής και στη συνέχεια τον αναζητήσουν οι τράπεζες ή τράπεζα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι βέβαιο ότι θα χάσουν οι ίδιες οι τράπεζες και όχι ο αγοραστής.
Πολλά είναι τα παραδείγματα από Fund που ζήτησαν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων που ήταν στο «κόκκινο» και οι συζητήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, διότι τα Fund ζητούσαν καλύτερο τίμημα.
Η άρνηση των τραπεζιτών τους απομάκρυναν και όταν επανήλθαν, οι όροι που έβαλαν τα Funds ήταν χειρότεροι για τις τράπεζες.
Πηγή που παρακολουθεί τη συμφωνία από κοντά διαπιστώνει ωριμότητα και από τις δύο πλευρές αλλά και κάποια προβλήματα που προκύπτουν μόνο από μία τράπεζα, εκτιμά ότι θα αντιμετωπισθούν.
Η ίδια ελπίζει όταν όλα θα εξελιχθούν ομαλά διότι το τίμημα κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και το προσδιορίζει στα επίπεδα των 114 εκατ. ευρώ.
Το αρνητικό για την εταιρεία Jetoil ήταν ότι δεν κέρδισε στο Δικαστήριο την προστασία από τους πιστωτές με αποτέλεσμα να δημιουργείται πίεση στον πωλητή που στην παρούσα φάση είναι οι τράπεζες διότι ο δανεισμός της εταιρείας Mamidoil ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στους πιστωτές είναι και τα ΕΛΠΕ, ενώ η Εθνική Τράπεζα λαμβάνει ως εγγύηση για δάνειο που έχει δώσει το ετήσιο μίσθωμα από εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι.
Η καθυστέρηση ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν οφείλεται στις εγγυήσεις που έχει προσκομίσει ο υποψήφιος αγοραστής Centracore, στην οποία συμμετέχει ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος Rosneft.
Πιθανόν μια εκ των τραπεζών θέλει να ανεβάσει το τίμημα για να δώσει την έγκρισή της.
Πάντως η δήλωση της διοίκησης των ΕΛΠΕ ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει συμφωνία με τους Ρώσους χαρακτηρίζεται ως μία ουδέτερη τοποθέτηση και δεν έχει πρόθεση να επέμβει στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ έβαλαν ως ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν δεδομένο ότι θα χρειασθούν και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης