Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

tags :
Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού
Η ΔΕΗ δεν μπορεί να αποδώσει  τα  χρωστούμενα  στη θυγατρική  της  διότι  οι πελάτες  της  δεν πληρώνουν  τους λογαριασμούς  ρεύματος
Πνέει  τα λοίσθια η  Δημόσια  Επιχείρηση  Ηλεκτρισμού  τα δύο τελευταία  χρόνια , δηλαδή από την ανάληψη  της εξουσίας  της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ .
Η Δημόσια  Επιχείρηση  Ηλεκτρισμού επι Νέας Δημοκρατίας  και επί πρωθυπουργίας  του Αντώνη Σαμαρά  μπορεί να αντιμετώπιζε προβλήματα αλλά ποτέ δεν είχε φθάσει σε αυτό το σημείο ενώ αρκετοί φοβούνται το ενδεχόμενο η ΔΕΗ  να ρίξει  «κανόνι». 
Ο πρόεδρος  της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ  κ. Γιώργος  Αδαμίδης πρόσφατα έχει αναφερθεί  στους οικονομικούς  κινδύνους  που διατρέχει  η ΔΕΗ  βάζοντας  ο  ίδιος στο τραπέζι  το  ενδεχόμενο  να μη μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς των υπαλλήλων  τον Ιούνιο. 
Την ίδια στιγμή  σημαντικοί παράγοντες  της  οικονομίας  έχουν  διατυπώσει  τους φόβους  τους για το ενδεχόμενο κατάρρευσης  της  ΔΕΗ. 
Ένα στοιχείο που δείχνει ότι η κατάσταση  ξέφυγε επί  εποχής  ΣΥΡΙΖΑ -  ΑΝΕΛ  είναι  ότι επιδεινώθηκαν τα  οικονομικά  στοιχεία της  εταιρείας ενώ  αυξήθηκαν οι απατήσεις  των θυγατρικών  από τη  μητρική εταιρεία. 
Συγκεκριμένα  οι απαιτήσεις  του ΔΕΔΔΗΕ έναντι  της ΔΕΗ  ήταν  μόλις στα 119,7 εκατ. ευρώ  το 2012 Το  2015  ανήλθαν στα 150,5 εκατ. ευρώ  για να  μειωθούν στα 138,8 εκατ. ευρώ. 
Η έλευση  στη διακυβέρνηση της χώρας του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, οι απαιτήσεις  του ΔΕΔΔΗΕ εκτινάχθηκαν  στα  ύψη. 
Συγκεκριμένα  έφθασαν  τα  259,5 εκατ. ευρώ  το 2015 και στα τέλη του 2016  στη  κυριολεξία  «απογειώθηκαν». 
Ανήλθαν  στα 447,7 εκατ.  ευρώ σημειώνοντας  αύξηση  των  απαιτήσεων  στα  επίπεδα  του 274%. 
Η  ΔΕΗ δεν μπορεί να αποδώσει  τα  χρωστούμενα  στη θυγατρική  της  διότι  οι πελάτες της δεν πληρώνουν  τους λογαριασμούς  ρεύματος   και οι ληξιπρόθεσμες  οφειλές   έφθασαν  τα 2,9 δις  ευρώ το 2016   παρά τις ρυθμίσεις  εξόφλησης  των  λογαριασμών. 
Το οικονομικό  στοιχείο που  δείχνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της  ΔΕΗ είναι ότι τα  λειτουργικά  κέρδη   ανήλθαν  μόλις  στο 1,2 δισ  ευρώ  το 2016  που δεν  μπορεί  να καλύψει  τα έξοδα της εταιρείας  καθώς  χρειάζεται   μόνο  για την αποπληρωμή  τόκων  το  ποσό  των 200 εκατ. ευρώ   και  για  την υλοποίηση  του επενδυτικού  προγράμματος απαιτείται  το ποσό  των 600 εκατ ευρώ. 
Ο συνολικός  δανεισμός τη ΔΕΗ  ανέρχεται  στα 4,6 δισ  ευρώ.  
Να σημειωθεί  ότι τα νέα  φορολογικά  μέτρα  της κυβέρνησης και η περικοπή  των συντάξεων στα επίπεδα  του 3,6  δις. ευρώ από το 2019  ενώ  φέτος  «τρέχουν»  επιπλέον φόροι 2,4 δισ  ευρώ  είναι αμφίβολο  οι καταναλωτές να  είναι σε θέση  να αποπληρώνουν  τους λογαριασμούς  ρεύματος.

Η μετοχική πορεία της ΔΕΗ

Το Μάρτιο του 2014 η μετοχή  της  ΔΕΗ  έφθασε  στα 12,60 ευρώ  ενώ   τον Ιούνιο   του 2012  είχε  υποχωρήσει στο 1,5  ευρώ  εξαιτίας  των δύο  εκλογικών  βουλευτικών   αναμετρήσεων.
Η επενδυτική  ευφορία  που  επικρατούσε  την περίοδο  του 2012  έως το 2014  ανακόπηκε  με την έλευση  των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  στη  κυβέρνηση  με  αποτέλεσμα η μετοχή  από τα ψηλά  περίπου  των 13 ευρώ να  «προσγειωθεί» σ  τα 2,5 ευρώ. 
Το τελευταίο  διάστημα  η μετοχή  της ΔΕΗ  ανέκαμψε  χάρη  στο σχέδιο  που τελικά  αποδέχθηκε  η κυβέρνηση  και περιλαμβάνει   μεταξύ άλλων και  την πώληση των  λιγνιτικών  παραγωγικών   μονάδων.
Η τιμή  της  βρίσκεται  πάνω από τα  4 ευρώ. 
Σύμφωνα με αναλυτές   τα οικονομικά  προβλήματα  της  ΔΕΗ  την έχουν  φέρει σε οριακό σημείο  και εκφράζουν  και αυτοί  με τη σειρά τους  την αγωνία τους  για το ενδεχόμενο η  ΔΕΗ  να  ξεμείνει  από ρευστό.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
  ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης