Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε ρυθμούς Alter χορεύει ο Πήγασος - Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αυξάνουν την πιθανότητα αδιεξόδου

tags :
Σε ρυθμούς Alter χορεύει ο Πήγασος - Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αυξάνουν την πιθανότητα αδιεξόδου
Η σκληρή γραμμή και η εμφάνιση επιτροπών εργαζομένων, η στάση Μπόμπολα και η έλλειψη επικοινωνίας
Σκηνικό Alter διαμορφώνεται στον όμιλο Πήγασο τις τελευταίες ώρες καθώς από την μια πλευρά η εργοδοσία επιμένει να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους ενώ οι τελευταίοι ουσιαστικά έχουν διακόψει κάθε επαφή με την ιδιοκτησία και ταυτόχρονα εμφανίζεται το φαινόμενο της δημιουργίας εξωθεσμικού χαρακτήρα επιτροπών και οργάνων πέρα από τη θεσμική εκπροσώπηση που προβλέπεται στα σωματεία. Χαρακτηριστικό τη κατάστασης που επικρατεί είναι ότι 276 εργαζόμενοι ζήτησαν το Σάββατο το απόγευμα να γίνει Συνέλευση χθες το μεσημέρι αλλά η Συνέλευση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση των διοικούντων την ΕΣΗΕΑ και το επιχείρημα ότι εν μέσω απεργίας δεν γίνεται Συνέλευση.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Διευθυντών των εφημερίδων του Πήγασου Μπάμπη Παπαδάκη (ΕΘΝΟΣ) Βασίλη Κανέλλη (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) και Βαγγέλη Μπραουδάκη (GOAL) οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
«Η Διασωματειακή Επιτροπή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συνήλθε προσχηματικά σήμερα Κυριακή στις 12:30 για να… αποφανθεί επί του αιτήματος των 2/3 των εργαζομένων στον «Πήγασο» για Γενική Συνέλευση στις… 12:00!
Αίτημα υπογεγραμμένο από 276 εργαζομένους, το οποίο κατατέθηκε αρμοδίως το Σάββατο 13/5!
Οι αντιπρόσωποι του κλάδου των ΜΜΕ, αντί να σεβαστούν τη θέληση του 67% των εργαζομένων στον «Πήγασο» και να ορίσουν Γενική Συνέλευση έστω και με χρονική καθυστέρηση, αποφάσισαν να συγκαλέσουν συνέλευση «Περιφρούρησης» (!), υπονοώντας ότι ελλοχεύει κίνδυνος απεργοσπασίας απόψε, για να λειτουργήσουν οι εφημερίδες «Εθνος» και «Goal», όπως και τα site του Ομίλου…
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι πρώτοι περιφρουρούμε από την περασμένη Τετάρτη τις απεργιακές αποφάσεις των Ενώσεων.
Επιπλέον, κατανοούμε τα αλλότρια κίνητρα της μεθόδευσης της Διασωματειακής Επιτροπής και την κωμική απόπειρα αποπροσανατολισμού, προκειμένου να μην αιτιολογήσουν την πρωτοφανή στα χρονικά ασέβειά τους προς τα 2/3 των εργαζομένων στον «Πήγασο».
Τέλος, τους επιστρέφουμε τη λάσπη των φανταστικών «απεργοσπαστών».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στη συνάντηση που είχε ο κ Φώτης Μπόμπολας την προηγούμενη εβδομάδα με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέλη του Προεδρείου θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Μάλιστα ο κ. Μπόμπολας εμφανίστηκε κατά πληροφορίες να υποστηρίζει ότι απαιτούνται νέες μειώσεις μισθών επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι όταν υπάρχουν δύο πρακτορεία το Άργος και η Ευρώπη τα περιθώρια διατήρησής του είναι περιορισμένα με τη σημερινή μορφή και τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λουκέτο στην Ευρώπη.
Παράλληλα οι διοικούντες την ΕΣΗΕΑ έμαθαν από πρώτο χέρι ότι πλέον στην ΙΡΙΔΑ εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία.
Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις ο κ. Φώτης Μπόμπολας δεν φαίνεται διατεθειμένος να βάλει χρήματα προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οφειλές προς τους εργαζόμενους γεγονός που δημιουργεί έδαφος ώστε τα ΜΜΕ του ομίλου να βάλουν λουκέτο πριν η ίδια η εταιρία περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο και να παρασυρθεί η εταιρία στο αδιέξοδο αυτό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι όποιες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα και ουσιαστικά μετά την ψήφιση των νέων Μνημονιακών μέτρων από τη Βουλή περιλαμβανόμενο του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών για αναδιαρθρώσεις δανείων που πραγματοποιούν.
Με δεδομένο όμως ότι η πρόταση Σαββίδη έχει ενεργοποιήσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται περίπλοκη καθώς η αντιμετώπισή της οικονομικής δυσχέρειας του Πήγασου δεν γίνεται με οικονομικά κριτήρια αλλά έχει περιέλθει στη δίνη της πολιτικής σύγκρουσης.
Σε ότι αφορά στη στάση των εργαζόμενων θα πρέπει να θεωρείται κρίσιμη η σημερινή συνέλευση δεδομένου ότι στις 6 το απόγευμα λήγουν οι κινητοποιήσεις.
Αν αποφασιστεί συνέχιση και με δεδομένη την νέα 24ωρη απεργία που έχει κηρυχθεί σε όλα τα ΜΜΕ είναι προφανές ότι πριν την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσει κανένα έντυπο του ομίλου Πήγασος.

Νίκο Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης