Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι θα «κληρώσει» για τους εργαζόμενους του ΔΟΛ μετά την 31η Μαΐου 2017;

tags :
Τι θα «κληρώσει» για τους εργαζόμενους του ΔΟΛ μετά την 31η Μαΐου 2017;
Το ανυπόστατο σενάριο νομοθετικής παρέμβασης, το παζάρι της επόμενης ημέρας και η ικανοποίηση των απαιτήσεων
Η δυσκολότερη ημέρα στο ΔΟΛ θα είναι η επόμενη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του πλειοδοτικού διαγωνισμού την 31η Μαΐου.
Και αυτό διότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου που θα επικυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα πρέπει να εξασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης με τους εργαζόμενους να βρίσκονται υπ ατμόν, καθώς ο αγοραστής θα αποκτήσει την επιχείρηση ελεύθερη οποιασδήποτε υποχρέωσης και εκ των πραγμάτων πριν τη μεταβίβαση θα προηγηθεί λύση των συμβάσεων.
Υπολογίζεται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης από το δικαστήριο πριν την παρέλευση μηνός και στη χειρότερη έως τον Αύγουστο . Αξίζει να σημειωθεί ότι από το τίμημα που θα εισπραχθεί από την πώληση τόσο της εταιρίας όσο και των ακινήτων (πωλούνται ξεχωριστά) οι εργαζόμενοι μαζί τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο θα λάβουν το 25% αναλογικά.
Τι σημαίνει αυτό;
Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι εργαζόμενοι με πολλά έτη εργασίας και άρα υψηλότερα δικαιώματα αποζημίωσης θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στην κατανομή σε σχέση με εργαζόμενους που έχουν λιγότερα χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΔΟΛ διακινείται το σενάριο ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα μεταβιβάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον αγοραστή.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτό απέχει από την πραγματικότητα καθώς μια τέτοια ρύθμιση αλλάζει την ουσία του πλειστηριασμού και άρα τον καθιστά εξ ορισμού άκυρο αλλά κυρίως η εισαγωγή μιας τέτοιας ρύθμισης θα έχει ως συνέπεια να υπονομευτεί συνολικά το πτωχευτικό δίκαιο που ισχύει σήμερα παρασύροντας σε μπλοκάρισμα ανάλογων διαδικασιών.
Έτσι η επόμενη ημέρα του πλειστηριασμού θα βρει τους εργαζόμενους να κληθούν να διαπραγματευτούν κατά μόνας με τον πλειοδότη.
Επισημαίνεται ότι το ζήτημα αφορά μόνο στους εργαζόμενους της μητρικής εταιρίας και όχι των θυγατρικών του ή των συμμετοχών που πωλούνται μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά, πλην ακινήτων στοιχεία της εταιρίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι για παράδειγμα στο BHMA Fm διατηρούν τις απαιτήσεις τους από την εταιρία, στην οποία ο ΔΟΛ έχει ποσοστό 99,75%. Από εκεί και πέρα το αν θα τις εισπράξουν θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη.
Εν τω μεταξύ, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για τον ΔΟΛ και υπολογίζεται ότι, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα υποβληθούν δύο προσφορές.
Αυτό καθιστά εύκολο και το έργο του δικαστηρίου που θα επικυρώσει τη διαδικασία καθώς η υποβολή μιας προσφοράς ενέχει κινδύνους.
Επισημαίνεται ότι όσοι υποβάλλουν προσφορά θα πρέπει να προσκομίσουν ισόποση εγγυητική επιστολή από οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης