Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με … αστερίσκους η απόφαση των ΕΛΠΕ για πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ

tags :
Με … αστερίσκους η απόφαση των ΕΛΠΕ για πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ
Με βάση τον προηγούμενο διαγωνισμό που δεν ολοκληρώθηκε, τα ΕΛΠΕ θα έβαζαν στα ταμεία τους περί τα 230 εκατ. ευρώ από την πώληση στην αζέρικη Socar της συμμετοχή στο ΔΕΣΦΑ
Ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις, λένε τα Ελληνικά Πετρέλαια στην υποχρέωση που τους επιβάλλεται από το ελληνικό δημόσιο να διαθέσουν προς πώληση το 35% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Μια υποχρέωση που προβλέπεται σαφώς από το Μνημόνιο και έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε από τη Βουλή.  
Συγκεκριμένα  μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρώσει την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ενώ αναφέρεται σαφώς ότι το ποσοστό αυτό θα προκύψει από το 35% των ΕΛΠΕ και το 31% του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το υπόλοιπο 34% θα μεταβιβασθεί στο Δημόσιο.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης τις προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψήφιων επενδυτών στο διαγωνισμό, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, δηλαδή να διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και να είναι πιστοποιημένοι ως διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου.
Με τον τρόπο αυτό, ο ένας εκ των μεγαλομετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο που κατέχει το 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, (ο άλλος είναι ο όμιλος Λάτση με ποσοστό περίπου 45,5%) επιβάλει στην εταιρία να πωλήσει τη συμμετοχή της στο ΔΕΣΦΑ.
Και τούτο, παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες, μετά το ναυάγιο του προηγούμενου διαγωνισμού και την αποχώρηση της Socar, έχει εκφραστεί η πρόθεση της διοίκησης των ΕΛΠΕ να αξιοποιήσει τη συμμετοχή στον κλάδο του φυσικού αερίου διευρύνοντας τις δραστηριότητες του ομίλου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 24 Μαΐου, αναμένεται να εγκρίνει τη διάθεση προς πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που θα διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος έχει ήδη προβεί στην πρόσληψη συμβούλου.

Στόχευση σε υψηλό τίμημα

Ωστόσο οι επιφυλάξεις των Ελληνικών Πετρελαίων συνεχίζουν να υφίστανται και προκύπτουν εμμέσως πλην σαφώς από την σχετική αναφορά στην χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017.
Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι: «Αναφορικά με την έμμεση συμμετοχή (μέσω της ΔΕΠΑ) κατά 35% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, ο Όμιλος, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το υπόλοιπο 65%, εξετάζει τις εναλλακτικές του, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της αξίας της συμμετοχής του».
Με απλά λόγια τα Ελληνικά Πετρέλαια αποδέχονται μεν να διαθέσουν προς πώληση το 35% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, αλλά δηλώνουν ότι διατηρούν το δικαίωμα τους να εξετάσουν τις «εναλλακτικές τους», επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της αξίας της συμμετοχής τους.
Όλα δείχνουν πως η όλη υπόθεση θα κριθεί από το τίμημα και ο προηγούμενος διαγωνισμός έχει βάλει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, αφού η Socar είχε προσφέρει 400 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, εκ των οποίων τα περίπου 230 εκατ. ευρώ θα εισέρρεαν στα ταμεία των Ελληνικών Πετρελαίων.
Έτσι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι τελικές αποφάσεις, αναλόγως και με την εξέλιξη του διαγωνισμού για το 66% του ΔΕΣΦΑ, θα ληφθούν από τη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ όπου το ελληνικό δημόσιο δεν διαθέτει πλειοψηφία.  

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης