Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ολοκληρώνεται η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ στα μέσα Ιουνίου - Τί δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας

Ολοκληρώνεται η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ στα μέσα Ιουνίου - Τί δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας
Η πώληση αποτελεί μέρος του πακέτου ιδιωτικοποιήσεων και των προσπαθειών για άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς της χώρας
Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την απόσχιση του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιάννης Καμπούρης.
Η Αθήνα και οι δανειστές της συμφώνησαν ότι το 24% της ΑΔΜΗΕ  που ανήκει στη ΔΕΗ θα πωληθεί φέτος στην κινεζική κρατική εταιρεία Grid Corp και ένα 25% σε ελληνική κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου.
"Τα πάντα θα ολοκληρωθούν εντός των πρώτων 15 ημερών του Ιουνίου", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Καμπούρης στο Reuters.
Η πώληση αποτελεί μέρος του πακέτου ιδιωτικοποιήσεων και των προσπαθειών για άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς της χώρας.
Ο κ. Καμπούρης δήλωσε ότι η συμμετοχή του State Grid θα βοηθούσε επίσης τον ΑΔΜΗΕ να υλοποιήσει ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων έως το 2023.
"Ο στρατηγικός επενδυτής είναι μια πολύ μεγάλη εταιρεία με τεράστιο οικονομικό εκτόπισμα που θα φέρει τεχνογνωσία για την τεχνολογία αιχμής, όπως είναι τα καλώδια και τα συστήματα ρεύματος συνεχούς ρεύματος", ανέφερε ο κ. Καμπούρης.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά, παρέχεται σήμερα από τρεις μονάδες πετρελαίου που πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2025 για να συμμορφωθούν με μια οδηγία της ΕΕ.
Ο Καμπούρης δήλωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ ελπίζει να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τη σύνδεση της Κρήτης με τη νότια Πελοπόννησο μέχρι το 2020. Η δεύτερη φάση, η οποία συνδέει την Κρήτη με την Αθήνα, αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το 2023.
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των δύο φάσεων είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Καμπούρης. Μέρος του έργου θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης