Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τρεις εισηγμένες στηρίζουν το μέλλον τους σε δικαστικές μάχες – Όλες έχουν αντιδικία και με το ελληνικό δημόσιο

Τρεις εισηγμένες στηρίζουν το μέλλον τους σε δικαστικές μάχες – Όλες έχουν αντιδικία και με το ελληνικό δημόσιο
Η ΑΕΓΕΚ περιμένει ότι θα εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια από το ελληνικό δημόσιο και θα ανακτήσει το πτυχίο έβδομης τάξης βελτιώνοντας παράλληλα την οικονομική της θέση
Δικαστικές διαφορές με άλλες εταιρείες αλλά κυρίως με το ελληνικό δημόσιο έχουν τρεις εισηγμένες και στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους και το μέλλον τους στη δικαστική δικαίωση και στην είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ είτε ως αποζημίωση είτε ως εξόφληση απαίτησης.
Και οι τρεις δεν εμφανίζουν δραστηριότητα, ενώ η ΑΕΓΕΚ βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης γιατί δεν δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης και οι πληροφορίες παρέχονται από τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις.
Πιο αναλυτικά, η ΑΕΓΕΚ αναμένει την κατάληξη των διαιτητικών και δικαστικών αξιώσεων των κοινοπραξιών οι οποίες συμμετέχουν στο έργο ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και διεκδικούν συνολικό ποσό 717 εκατ. ευρώ.
Το έργο έχει σημαντική καθυστέρηση στην εκτέλεσή του, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, οι οποίες δεν οφείλονται στο ανάδοχο σχήμα, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες.
Από τις απαιτήσεις έχει επιδικασθεί στην ως άνω ανάδοχο, δυνάμει τελεσίδικων και άμεσα εκτελεστών αποφάσεων, συνολικό ποσό της τάξεως των 149 εκατ. ευρώ πλέον τόκων.
Με δεδομένα τα ανωτέρω η Διοίκηση εκτιμά ότι η αρνητική οικονομική θέση, η οποία εμφανίζεται προς το παρόν σε επίπεδο της εταιρείας θα αναστραφεί.
Επιπλέον δεν πληρούνται προς το παρόν τα ελάχιστα οικονομικά όρια που απαιτούνται για τη διατήρηση του εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης για όλες τις κατηγορίες έργων αλλά και αυτή η κατάσταση θα αναστραφεί πλήρως με την οριστικοποίηση των απαιτήσεων που υφίστανται από έργα μέσω των δικαστικών και συναφών διαδικασιών.
Η Κέκροψ είναι δέσμια νομικών και πολεοδομικών υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το σημαντικότερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας διεκδικείται από τρίτους ή τελεί υπό απαλλοτρίωση.
Τα εν λόγω ακίνητα αποτιμώνται στη τιμή κτήσεως έως ότου διευθετηθεί οριστικά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ή ολοκληρωθούν οι πολεοδομικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την εισηγμένη, τα επενδυτικά και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα αποτιμώνται στην τιμή κτήσεώς τους το 1923.
Οι σχετικές υπεραξίες θα καταγραφούν με τη λήξη των αντίστοιχων εκκρεμοτήτων.
Η Αντικειμενική Αξία του συνόλου των ακινήτων αυτών, την 31.12.2016, ανέρχονταν σε 21 εκατ. ευρώ.
Η επόμενη κατηγορία ακινήτων της Εταιρείας είναι αυτή των Αποθεμάτων τα οποία αποτιμώνται στη χαμηλότερη αξία μεταξύ κόστους κτήσης ή προηγούμενης αποτίμησης τους και της καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας.
Μετά την απόφαση της Διοίκησης να προβεί σε απομείωση του αποθέματος της Μεζονέτας που βρίσκεται στην οδό Περσέως σύμφωνα με την με αριθμό 3401/2014 Απόφασή του Εφετείου Αθηνών, στην κατηγορία των αποθεμάτων ανήκει μόνο ένα ακίνητο (Π. Νιρβάνα 1 & Χαλεπά) της Εταιρείας.
Η εύλογη αξία του ακινήτου αυτού διαμορφώθηκε βάσει εκτίμησης, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, από ανεξάρτητο εκτιμητή και ανέρχεται σε 3,95 εκατ. ευρώ και η αντικειμενική του αξία στα 6 εκατ. ευρώ.
Τέλος, υπάρχει και η κατηγόρια, για τα οποία η Εταιρεία είναι σε επιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο.
Τον Οκτώβριο του 2014 κοινοποιήθηκε στη εταιρεία απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία αυτό διεκδικούσε τη κυριότητα έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων στη περιοχή των Τουρκοβουνίων, τμήμα της οποίας ανήκει στην Κέκροψ.
Η Εταιρεία κατέθεσε Αίτηση Αναιρέσεως της ως άνω απόφασης, ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία συζητήθηκε την 2α Νοεμβρίου 2016 και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως.
Παράλληλα συνεχίζει τις ενέργειες προς την υλοποίηση του Επιχειρηματικού της Σχεδίου. Κύριο στοιχείο για τη υλοποίηση αυτή, εξακολουθεί να είναι η επίλυση των νομικών και πολεοδομικών της υποθέσεων σημαντικό μέρος των οποίων η εταιρεία εκτιμούσε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2017 εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης των ακινήτων της.
Αναλυτικότερα, τα άμεσα σχέδια της Εταιρείας για την αξιοποίηση των ακινήτων της περιλαμβάνουν:
Την υλοποίηση επενδύσεων στα άμεσα διαθέσιμα προς εκμετάλλευση ακίνητα (Π. Αγορά Ψυχικού, Ακίνητο Γραφείων Εταιρείας) με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών ροών και των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων της Εταιρείας.
Έως το τρίτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης στο Ακίνητο της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού.
Την δρομολόγηση των ενεργειών που απομένουν για την αξιοποίηση των ακινήτων της, οι οποίες αφορούν πολεοδομικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ και τις Περιφέρειας Αττικής για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Ψυχικού ώστε να δοθούν όροι δόμησης και χρήσεις γης στα οικόπεδά της.
Η Προοδευτική για τη χρήση του 2017 εντείνει τις προσπάθειές της για την είσπραξη των
απαιτήσεών της (περιλαμβανομένων και των δικαστικά διεκδικούμενων) και τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσής της, ώστε να μειωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι υποχρεώσεις της, να
αυξηθεί η ρευστότητά της.
Διεκδικεί χρήματα από το Ρουμανικό και το Ελληνικό
Δημόσιο.
Τα έργα της Ρουμανίας έχουν διακοπεί με υπαιτιότητα του Ρουμανικού Δημοσίου και ευρίσκονται σε διαιτησία – εκκαθάριση.
Επιπλέον, υφίστανται αγωγές και διαιτησίες διεκδίκησης απαιτήσεων τεχνικών έργων της εταιρείας κυρίως κατά ελληνικού και ρουμανικού δημοσίου ποσού 12,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Ποσό 9 εκατ. ευρώ περίπου αφορά απαίτηση μέσω διαιτησιών τεχνικών έργων από το ρουμανικό δημόσιο. Επιπροσθέτως, η εταιρεία απαιτεί μέσω αγωγών: α) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδικαστεί εντός του 2017 σειρά αγωγών της κ/ξ «ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΚΙΑΣ» με συμμετοχή της Προοδευτικής 40%, ποσού 2 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι αποφάσεις αναμένονται πιθανώς εντός της επόμενης χρήσης.
β) ποσό 1,5 εκατ. ευρώ περίπου από λοιπές αγωγές με ημερομηνία εκδίκασης εντός της επόμενης χρήσεως. Τέλος, μεταξύ της Εταιρείας και της εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΑΕ εκκρεμούν εκατέρωθεν αγωγές σε διαιτησία ποσού 8 εκατ. ευρώ περίπου για το έργο «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ» που είχε εκτελέσει η Εταιρεία υπεργολαβικά.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης