Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο «πονοκέφαλος» του Capt Fu Chenggiu, CEO του ΟΛΠ και το υψηλό εργατικό κόστος

tags :
Ο «πονοκέφαλος» του Capt Fu Chenggiu, CEO του ΟΛΠ και το υψηλό εργατικό κόστος
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 1.088 υπαλλήλους, οι οποίοι με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα λαμβάνουν 14 μισθούς
Ο ΟΛΠ έχει πλέον εισέλθει στη νέα εποχή μετά το πέρασμα της εταιρείας στην Cosco Hong Kong Group.
Η νέα διοίκηση βρέθηκε στην αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στο τιμόνι της εταιρείας είναι ο Capt Fu Chenggiu, ο οποίος αναφέρθηκε στα σχέδια της Cosco για τον ΟΛΠ δίνοντας με ανθρώπινο πρόσωπο τις προσδοκίες και τις επενδύσεις.
Η πιο ανθρώπινη στιγμή ήταν όταν είπε για το «πονοκέφαλο» που κληρονόμησε, από τη προηγούμενη διοίκηση για την προβλήτα1 που τη διαχειρίζονταν ο ΟΛΠ και εμφανίζει ζημιές ύψους 14 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα.
Ο Capt Fu Chenggiu έδωσε το στίγμα του λέγοντας ότι το 2016 η νέα Διοίκηση του ΟΛΠ διασφάλισε την ομαλή μετάβαση και αναδιοργάνωση της Εταιρείας και προετοίμασε την υλοποίηση του Επενδυτικού Προγράμματος.
Το 2017 αποτελεί την πρώτη χρονιά οικοδόμησης και ανάπτυξης του νέου ΟΛΠ.
Η νέα διοίκηση αφιέρωσε αρκετό χρόνο της παρουσίασης στο εργατικό κόστος το οποίο ανέρχεται στο 53% των συνολικών εσόδων του ΟΛΠ.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Capt Fu Chenggiu, αναγνώρισε ότι είναι υψηλό και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας εργαζόμενος και η νέα διοίκηση εφαρμόζει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που θα οριστικοποιηθεί στις 30 Ιουνίου του 2017.
Επίσης, στην σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται για το προσωπικό που το επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 1.088 υπαλλήλους, οι οποίοι με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα λαμβάνουν 14 μισθούς, γεγονός που κάνει μη ελκυστική τη μετακίνηση των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου.
Στα θετικά της παραμονής είναι ότι ο μέσος μισθός διαμορφώνεται σε 3.000 ευρώ το μήνα.
Πάντως, ο κ Capt Fu Chenggiu κατέστησε σαφές ότι θα περικοπούν οι υπερωρίες και οι εργαζόμενοι θα εργάζονται στο ωράριο εργασίας, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι θα τηρηθεί η ελληνική εργατική νομοθεσία.
Η νέα διοίκηση προχώρησε στη μείωση των τμημάτων σε 23 από 54 που ήταν με την προηγούμενη διοίκηση.
Επίσης μειώθηκε ο αριθμός των προϊσταμένων σε 45 από 135 που ήταν μέχρι πρότινος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα σωματεία των εργαζομένων έχουν καλή συνεργασία, όπως διαβεβαίωσε η διοίκηση και το Σεπτέμβριο αναμένεται να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ανέφερε ότι μόνο οκτώ συμπατριώτες τους έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης στην εταιρεία.
Πάντως, στο θέμα του υψηλού εργατικού κόστους ο κ Capt Fu Chenggiu είπε μια παροιμία που λένε στη πατρίδα του.
Αν θέλεις ένα άλογο να τρέχει δεν πρέπει να έχει φάει πολύ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επενδύσεις συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης που λήγει το 2052.
H Cosco Hong Kong Group πρέπει να υλοποιήσει τις επενδύσεις για να λάβει και το υπόλοιπο 16% των μετοχών ενώ σήμερα κατέχει το 51%.
Ο ΟΛΠ δίνει φόρο3,5% στο ελληνικό Δημόσιο από 2% που ήταν μέχρι πρότινος.
Για το 2016 κατέβαλαν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος έδωσε στίγμα για αύξηση της εμπορευματικής κίνησης αλλά και της κρουαζιέρας , τονίζοντας ότι μπορεί να φέρει Κινέζους τουρίστες αεροπορικώς και στη συνέχεια να αρχίζουν το ταξίδι τους από το λιμάνι του Πειραιά. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 103,5 εκ. ευρώ έναντι 99,9 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης χρήσης 2015 παρουσιάζοντας αύξηση 3,6 %, παρά την αρνητική συγκυρία (παρατεταμένη οικονομική ύφεση, προσφυγικό, απεργιακές κινητοποιήσεις).
Τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 11,0 εκ. ευρώ έναντι 9,8 εκατ. ευρώ της χρήσης 2015 παρουσιάζοντας αύξηση 13% και το καθαρό αποτέλεσμα εμφανίζεται βελτιωμένο σχεδόν στο σύνολο των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης