Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ): Στα 700 εκατ. το κόστος του λιγνίτη για μερίδιο 30% στην αγορά το 2030

Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ): Στα 700 εκατ. το κόστος του λιγνίτη για μερίδιο 30% στην αγορά το 2030
Ο πρόεδρος της εταιρείας Ελλάκτωρ δήλωσε ότι εάν υπολογιστεί το κόστος κεφαλαίου και το κόστος του λιγνίτη, μια νέα λιγνιτική μονάδα θα παράγει με κόστος μεταξύ των 90-100 ευρώ τη MWh
Την ανάγκη ενεργού συμμετοχής της επιχειρηματικής κοινότητας στο πλαίσιο ενός δημοσίου διαλόγου για τη διαμόρφωση της μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της εταιρείας Ελλάκτωρ και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, μιλώντας σήμερα (19/5) σε ενεργειακό συνέδριο.
Όπως είπε ο κ. Καλλιτσάντσης, oι επιχειρήσεις του κλάδου πληροφορούνται δια του τύπου, ότι έως το Σεπτέμβριο θα πρέπει με βάση και τη συμφωνία με τους Θεσμούς να έχει προετοιμαστεί ένα λεπτομερές σχέδιο μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας με ορίζοντα το 2030, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο.
«Εκτιμώ», είπε χαρακτηριστικά «ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πολιτικές της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «θεωρούμε, ότι η επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προβλέψεις για την τιμή των ρύπων το 2030, που όπως είπε, είναι της τάξης των 30 ευρώ ανά τόνο.
Με αυτό το δεδομένο, σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση, το ετήσιο κόστος της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρισμού θα φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ, εφόσον η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα είναι της τάξης του 25% και θα αυξάνεται σε πάνω από 700 εκατ. ευρώ εάν η συμμετοχή του λιγνίτη είναι στο 30%.
Με αυτά τα δεδομένα, εάν υπολογιστεί το κόστος κεφαλαίου και το κόστος του λιγνίτη, μια νέα λιγνιτική μονάδα θα παράγει με κόστος μεταξύ των 90-100 ευρώ τη MWh.
«Δεν κατανοώ» είπε ο κ. Καλλιτσάντσης «πως θα επιβιώσουν η ελληνική βιομηχανία και η οικονομία γενικότερα με τόσο υψηλές τιμές ενέργειας».
Και θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη να ληφθούν οι ορθές αποφάσεις, ο κ. Καλλιτσάντσης κατέληξε λέγοντας ότι «ο κόσμος κινείται με ταχύτητα.
Εμείς εδώ συνήθως είμαστε ακίνητοι και όταν κινούμαστε, πάμε προς τη λάθος κατεύθυνση.
Ας μην κάνουμε ό, τι συνήθως».

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης