Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η χρηματιστηριακή αφύπνιση των ποιοτικών μετοχών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Η χρηματιστηριακή αφύπνιση των ποιοτικών μετοχών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Οι μετοχές που ξεχωρίζουν και δικαιολογούν την άνοδο βάσει αποτελεσμάτων ή ειδήσεων και οι προοπτικές για τη συνέχεια
Αποδόσεις που… εξιτάρουν καταγράφουν αρκετές μετοχές πλην των γνωστών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Πολλές μάλιστα συνοδεύουν την άνοδο από σημαντική βελτίωση του όγκου συναλλαγών, εξέλιξη που δείχνει πως υπάρχει μέλλον συνολικά στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου και όχι μόνο σε ένα κομμάτι, αυτό που προτιμούν οι ξένοι.
Το ΧΑ από 21 Απριλίου που ξεκίνησε την ανοδική του πορεία βάζοντας τέλος στην πολύμηνη συσσώρευση και την απαξίωση μέσω χαμηλών συναλλαγών έχει καταγράψει άνοδο 17,4%, o FTSE 25 16,65% και ο τραπεζικός δείκτης 37,3%.
Οι αποδόσεις αυτές φαντάζουν εξαιρετικά χαμηλές μπροστά στα πεπραγμένα μετοχών μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Στην πρώτη θέση των ανοδικών με ιλιγγιώδη άνοδο 202% βρίσκεται η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, η οποία φαίνεται πως ξεφεύγει τον κίνδυνο μέσω τιτλοποίησης δανείων από τα οποία θα έχει σημαντικό κεφαλαιακό κέρδος και ίσως ανατρέψουν αρνητικές εξελίξεις που περίμενε η αγορά.
Η μετοχή στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις έχει κλείσει με απώλειες μόνο σε δύο, ενώ στις τελευταίες 10 κλείνει πάντα με άνοδο.
Μεγάλη η άνοδος και για τη Forthnet κατά 130%, που όμως ο ισολογισμός δεν δικαιολογεί τέτοιο ενθουσιασμό, ενώ επίκειται μελλοντικά και μετατροπή δανείων σε μετοχές, εξέλιξη που από τη μία θα βελτιώσει τον ισολογισμό αλλά από την άλλη θα προκαλέσει dilution.
Η Logismos έχει άνοδο 120% αλλά με χαμηλό όγκο όπως και η Ντρουκφάρμπεν που ενισχύεται κατά 115% και η Περσεύς με άνοδο 74%.
Και για τις τρεις θα μπορούσε κάποιος να βρει λόγους για την άνοδο με βάση τα θεμελιώδη, αλλά υπάρχουν και προβληματισμοί που δεν αφήνουν τους επενδυτές να εμπλακούν.
Το Γαλαξίδι από την άλλη με καλές συναλλαγές και θεμελιώδη εικόνα καλύτερη από τις εισηγμένες ομοειδείς έχει ενισχυθεί κατά 73% και η Μουζάκης η οποία αξιοποίηση χρήματα του αείμνηστου ιδρυτή της προκειμένου να μειώσει τις υποχρεώσεις της έχει ενισχυθεί κατά 54%.
Η μετοχή της Lavipharm από την άλλη έχει άνοδο 61% λόγω βελτίωσης του ισολογισμού, ενώ περαιτέρω βελτίωση θα καταγραφεί σύμφωνα με τη διοίκηση και το 2017.
Η Ελινόιλ πρόκειται για μία πολύ καλή εταιρεία και αρκετά φθηνή, επομένως η κατά 44% άνοδος δεν πρέπει να προκαλεί προβληματισμό.
Η Χαϊδεμένος έχει άνοδο 47% και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φθηνή λόγω καθαρής θέσης, ή καθαρού δανεισμού, αλλά εμφάνισε ζημιές και προβληματίζει.
Άνοδο 38% εμφανίζει η Βογιατζόγλου που δημοσίευσε εξαιρετική χρήση, η Revoil πουλάει περιουσιακά στοιχεία για να μειώσει δανεισμό και να ισορροπήσει και έχει ενισχυθεί κατά 39%, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη λόγω πολύ καλής κερδοφορίας έχει ενισχυθεί κατά 41%.
Σελόντα, Μοτοδυναμική, Κυριακούλης, Ιατρικό Αθηνών και MIG ενισχύονται άνω του 30%, και κάτω από 30% οι μετοχές των Attica Group, ΙΑΣΩ και Κρι-Κρι.
Στελέχη της αγοράς σχολιάζουν πως η υπογραφή της συμφωνίας απομακρύνει το country risk, ενώ υπάρχουν σημαντικοί καταλύτες που θα μπορούσαν μελλοντικά να σπρώξουν το ΧΑ σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Η βελτίωση επιπλέον της ψυχολογίας βοηθάει το σύνολο του ταμπλό και πολλοί αναζητούν μετοχές με καλά θεμελιώδη και προοπτικές που θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και ανώτερες των δεικτών.
Έτσι δεν αποκλείουν οι λίστα με τις ανοδικές μετοχές να μεγαλώσει και να βάλει και άλλα ποιοτικά χαρτιά στο επίκεντρο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης