Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ μεταξύ των εταιρειών με την καλύτερη διαχείριση των ιδίων κεφαλαίων τους

Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ μεταξύ των εταιρειών με την καλύτερη διαχείριση των ιδίων κεφαλαίων τους
Αρκετές εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης πέτυχαν υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων και διαθέτουν παράλληλα ισχυρό ισολογισμό
Εκ των κορυφαίων εταιρειών του αναδεικνύεται η Motor Oil καθώς βάσει αποτελεσμάτων 2016 έχει επιτύχει την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
Μάλιστα ξεπερνά το 35% ένα ποσοστό εξαιρετικά υψηλό και σημαίνει πως για τη χρήση που έφυγε ο όμιλος διαχειρίστικε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα δικά του κεφάλαια.
Από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις πρώτες θέσεις βρίσκεται ο ΟΠΑΠ αλλά με σημαντικά χαμηλότερη απόδοση έναντι της Motor Oil.
Πιο συγκεκριμένα η κερδοφορία του ΟΠΑΠ συγκρινόμενη με τα ίδια κεφάλαια ανέρχεται στο 16,44%, ενώ τα ΕΛΠΕ βρίσκονται αρκετά με απόδοση 16,17%, σύμφωνα με τον πίνακα που διαμόρφωσε η Beta Χρηματιστηριακή.
Από τις εισηγμένες του ΧΑ ξεχωρίζει η Κυριακίδης Μάρμαρα της οποίας τα αποτελέσματα και συνολικά η διάρθρωση του ισολογισμού την κατατάσσει μεταξύ των ισχυρότερων εταιρειών του ΧΑ.
Κορυφαίοι δείκτες και μεταξύ αυτών ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity) με 29,55%.
Δυστυχώς, η εταιρεία μετράει μέρες στο ΧΑ καθώς ο βασικός μέτοχος σε συνεργασία με άλλους μετόχους μέσω της δημόσιας πρότασης βγάζουν την εταιρεία από το χρηματιστήριο.
Υψηλή απόδοση καταγράφει και η Paperpack με ποσοστό 26,5% με την εισηγμένη να εκπλήσσει ευχάριστα με τα αποτελέσματά της τις τελευταίες χρήσεις.
Η Σελόντα που πέρασε στις τράπεζες μετά τη μετοχοποίηση δανείων, είδε τα τελευταία χρόνια να καταγράφει μεγάλες ζημιές.
Η καθαρή της θέση είναι εξαιρετικά χαμηλή αν συγκριθεί με τις συνολικές της υποχρεώσεις, επομένως η χαμηλή κερδοφορία του 2016 έδωσε καλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων (22,96%) αλλά σίγουρα δεν είναι λόγος για ενθουσιασμό.
Η Medicon είχε καλά αποτελέσματα και η κερδοφορία αν και μειωμένη δίνει υψηλό ποσοστό απόδοσης (19%), αλλά σημειώνεται πως η εταιρεία διαπραγματεύεται στην κατηγορία της επιτήρησης μετά το PSI το οποίο την επηρέασε σημαντικά.
Η Mermeren έχει καταπληκτικό ισολογισμό, έδωσε μέρισμα 1 ευρώ και η μετοχή διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά έχοντας καλύψει και την αποκοπή του μερίσματος.
Η απόδοση ανέρχεται στο 18,2%.
Η Καρέλιας, μία εξαιρετική εταιρεία με καταπληκτικό ισολογισμό και περιορισμένη εμπορευσιμότητα στο ΧΑ κατάφερε το 2016 και εκμεταλλευτεί τα ίδια κεφάλαιά της σε σημαντικό ποσοστό και να φέρει καθαρά κέρδη που αντιστοιχούν στο 16% αυτών.
Πολύ καλή η επίδοση και για την Κρι-Κρι και Σαράντης και άνω του 13%.
Aegean και Folli Follie είχαν 13,19% και 12,02% απόδοση αντίστοιχα, ενώ η Coca Cola είχε περίπου 12%.
Οι γνωστές για τα καλά τους θεμελιώδη εισηγμένες Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Κανάκης και AS Company πέτυχαν επίσης πολύ καλή απόδοση.
Του ΟΛΘ θα μπορούσε αν δεν υπήρχαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις να πετύχει καλύτερη κερδοφορία και να έχει ακόμα καλύτερη απόδοση, ενώ καλά αποτελέσματα είχε η Μοτοδυναμική και η Μύλοι Κεπενού με αποτέλεσμα να η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να είναι κοντά στο 10%.
Κάτω από 10% απόδοση είχαν οι εταιρείες Ελινόιλ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Flexopack και FG Europe.



Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης