Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπόθεση Γκρίσιν: Το παρασκήνιο ενός κυοφορούμενου τραπεζικού case study με … αβέβαιη έκβαση

Υπόθεση Γκρίσιν: Το παρασκήνιο ενός κυοφορούμενου τραπεζικού case study με … αβέβαιη έκβαση
Οι κινήσεις των δύο πλευρών στην σκακιέρα της αντιπαράθεσης, το μήνυμα των τραπεζών στους οφειλέτες και ο λογαριασμός
Σε Case study πως ενώ υπάρχει διαπραγμάτευση εξέλιξη τινάζεται μια εταιρία στον αέρα τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της εισηγμένης Γκρίσιν.
Η εταιρία που αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το δανεισμό της βρισκόταν επί μακρόν σε διαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση των δανείων της. Μάλιστα οι συζητήσεις γίνονταν μεταξύ της εισηγμένης και τράπεζας η οποία δεν είχε την πλειοψηφία των δανείων.
Οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε ένα σημείο χωρίς να έχουν συμφωνήσει απόλυτα ώσπου ξαφνικά άλλη τράπεζα αποφάσισε να κινηθεί επιθετικά και να κινήσει νομικές ενέργειες κατά της εισηγμένης.
Η εκτίμηση που υπήρχε ήταν πως ο βασικός μέτοχος θα «αναγκαστεί» να βρει χρήματα και σε αντίθετη περίπτωση θα δινόταν μήνυμα στην αγορά.
Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατά τον τραπεζικό σχεδιασμό και ως γνωστό η εταιρία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.
Οι τράπεζες ως απάντηση και προκειμένου να μπλοκάρουν την αίτηση πτώχευσης προχώρησαν στην υποβολή αιτήματος ειδικής διαχείρισης.
Όμως, η διαδικασία ειδικής διαχείρισης είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση καθώς αν δεν πουληθεί η εταιρία θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων και με βάση τη νομοθεσία στην πτώχευση. Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι ποιος θα τρέξει τις διαδικασίες της πτώχευσης.
Μπορεί όμως μια εταιρία όπως η Γκρίσιν που βασίζεται στις υπηρεσίες να πουληθεί;
Και αν πουληθεί σε ποια τιμή θα γίνει αυτό;
Βεβαίως η εταιρία έχει ακίνητα τα οποία προφανώς και έχουν αξία.
Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο πως υπάρχει ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των βασικών μετόχων και των τραπεζών που περιγράφουν ένα ελάχιστο επίπεδο το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα.
Θα επιτευχθεί μέσω της ειδικής διαχείρισης η είσπραξη τιμήματος που να ικανοποιεί τις τράπεζες και να διασφαλίζει τη λειτουργία της επιχείρησης και συνολικά η διαδικασία θα είναι πιο επωφελής από αυτή της minimum συμφωνίας των μετόχων με τις τράπεζες.
Το βέβαιο είναι ότι στο τέλος της μακράς διαδικασίας θα υπάρχει ο λογαριασμός.
Και η επιστροφή του ιδρυτή της εταιρίας κ Βασίλη Γκρίσιν στο τιμόνι (μέχρι να εγκατασταθεί αν εγκατασταθεί ειδικός διαχειριστής) δείχνει ότι η εταιρία εισέρχεται σε φάση σκληρής αντιπαράθεσης με το τραπεζικό σύστημα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης