Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί ο Όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean μπλόκαρε την Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ και πως απαντά το Δημόσιο

tags :
Γιατί ο Όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean μπλόκαρε την Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ και πως απαντά το Δημόσιο
Η σύγκρουση γύρω από τα συμφέροντα των υπεραξιών του Δημοσίου και αυτών του Ομίλου Λάτση με επίκεντρο τα ΕΛΠΕ
Δύο διαφορετικές στρατηγικές διαμορφώνονται πλέον στο εσωτερικό των Ελληνικών Πετρελαίων - ΕΛΠΕ -.
Η μία ξεκινάει από το Δημόσιο και την παρούσα δίοικηση, που όπως φάνηκε κατά την χθεσινή συνέντευξη (24/5) χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και στόχο έχει την διατήρηση του ελέγχου για το μάνατζμεντ του Ομίλου.
Πόσο μάλλον όταν σημαντικές επενδύσεις όπως αυτές στον τομέα των υδρογονανθράκων βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συμφωνιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει το συντριπτικό ποσοστό με το οποίο ελέγχει τον Όμιλο και άρα θα πρέπει να είναι η πλευρά Λάτση που θα δώσει πακέτα στους επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά εμφανίζεται η πρόθεση του Ομίλου Λάτση να έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, που ελέγχονται από τα ΕΛΠΕ.
Εκεί αποδίδεται η αιφνίδια τροπή που πήρε χθες η γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ.
Ο Όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean ελέγχει το 45,47% των ΕΛΠΕ έναντι ποσοστού 35% του δημοσίου ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια μικροεπενδυτών.
Συμβαίνει όμως η διοίκηση του Ομίλου να ελέγχεται από το δημόσιο.
Μάλιστα για πρώτη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσπασε την παράδοση που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια όπου το δημόσιο στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας με τον Όμιλο Λάτση διόριζε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, το πρόσωπο όμως που καταλάμβανε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ήταν επιλογής του ιδιώτη μετόχου.
Ο Όμιλος Λάτση δεν αντέδρασε στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετήσει πρόσωπα καθαρά επιλογής της στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, στάση που αποδόθηκε τότε από την αγορά, στο γεγονός ότι έριξε το βάρος του στην επένδυση του Ελληνικού, η προώθηση και υλοποίηση της οποίας εξαρτιόταν και ακόμη εξαρτάται από την κυβέρνηση.
Το αίτημα της Paneuropean στη χθεσινή γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ για αναβολή με το σκεπτικό ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων της εταιρίας και η αναβολή της για τις 23 Ιουνίου θέτει τις σχέσεις δημοσίου και Ομίλου Λάτση σε νέα βάση με τις δύο πλευρές να έχουν ανοιχτές διαφωνίες.
Η στάση πάντως του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη και συγκεκριμένη, όπως τουλάχιστον φάνηκε από την δήλωση, «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», αναφερόμενος στο δίδυμο Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος) και Γρηγόρης Στεργιούλης (διευθύνων σύμβουλος).
Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε εξάλλου για την στάση της πλευράς Λάτση να μπλοκάρει την γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, είπε, "ρωτήστε τον ιδιώτη μέτοχο"

Πληροφορίες προερχόμενες από το κυβερνητικό στρατόπεδο εδράζουν την στρατηγική για τα ΕΛΠΕ σε δύο κατευθύνσεις:

 - Η πρώτη στο ότι μπορεί να δεχθεί να επανδρωθεί το δοικητικό συμβούλιο από ανθρώπους της εμπιστοσύνης του Ομίλου Λάτση, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι σε σχέση με την υπάρχουσα δίοικηση.

- Η δεύτερη στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης για πώληση από την πλευρά Λάτση ( Paneuropean) ποσοστών επί των ΕΛΠΕ και μείωσης της θέσης του στο μετοχικό κεφάλαιο.
Αυτό θα ικανοποιήσει τον προγραμμαστιμό για μεταβίβαση πακέτων μετοχών σε επενδυτές και θα δημιουργήσει μια πιο ισορροπημένη εικόνα σε σχέση με τα ποσοστά του Δημοσίου.
Αλλωστε τα αποτελέσματα της σημερινής δίοικησης ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε κερδοφορία και προς το συμφέρον του δημοσίου είναι να μην μεταβιβάσει πσοστά.
Και αυτό γιατί:
- Τα ΕΛΠΕ αποτελούν τον βασικό φορέα του Δημοσίου, που θα συμμετάσχουν στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.
Είναι άγνωστο τι έχει σκοπό να κάνει η πλευρά Λάτση, αν απαιτηθούν κεφάλαια για σημαντικές επενδύσεις.
Εχει διαφανεί εξάλλου ότι ο ομιλος Λάτση δεν τοποθετεί πλέον μεγάλα κεφάλαια στην Ελλάδα μετά την αποχώρησή του από τις τράπεζες.
- Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα ενισχύσει την ρευστότητα των ΕΛΠΕ κα θα προσδώσει υπεραξίες, όπως επίσης και μια εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο.
 
Οι πληροφορίες θέλουν την πλευρά του Ομίλου Λάτση να επιμένει στην τοποθέτηση στη διοίκηση νέων προσώπων με το  επιχείρημα ότι διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.
Ο επαναπροσδιορισμός της στάσης του στο θέμα διοίκηση του Ομίλου των ΕΛΠΕ συνδέεται ξεκάθαρα με τις ιδιωτικοποιήσεις, στον ίδιο τον Όμιλο αλλά και στην ΔΕΠΑ και στον ΔΕΣΦΑ.
Στην πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του 35% των ΕΛΠΕ το 2012, ο Όμιλος Λάτση δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν θα παραμείνει ή θα πουλήσει το ποσοστό του.
Είχε όμως, λόγω της υψηλής συμμετοχής του καταστεί προνομιακός συνομιλητής των υποψηφίων επενδυτών, αφού και με το νέο επενδυτή θα είχε δικαίωμα στις στρατηγικές αποφάσεις της εταιρίας.
Σήμερα ο Όμιλος Λάτση δεν έχει επίσης ξεκαθαρίσει εάν θα παραμείνει στη ΔΕΠΑ ή θα πουλήσει το ποσοστό που κατέχει μέσω των ΕΛΠΕ.
Για τον ΔΕΣΦΑ ισχύει η απόφαση της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ για διάθεση του 35% που κατέχουν στην εταιρία, όμως η Paneuropean μπορεί να το μπλοκάρει εάν το επιδιώξει.
Ο Όμιλος Λάτση δεν φέρεται να έχει τέτοια επιδίωξη, σίγουρα όμως ενδιαφέρεται να ανεβάσει τις υπεραξίες του Ομίλου εν όψει της ιδιωτικοποίησης και να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές γι’ αυτό και θέτει επιτακτικά θέμα εκπροσώπησης στην πυραμίδα της διοίκησης των ΕΛΠΕ.
Στο διάστημα μέχρι και τη νέα γενική συνέλευση αναμένονται θερμές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το θέμα οι οποίες θα κρίνουν και τις συνολικότερες σχέσεις κυβέρνησης - Ομίλου Λάτση.

Πηγή   worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης