Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υποψίες «εμπλοκής» στην δημόσια πρόταση στη Γαλαξίδι – Τα οφέλη από τη χείρα βοηθείας του ΧΑ

Υποψίες «εμπλοκής» στην δημόσια πρόταση στη Γαλαξίδι – Τα οφέλη από τη χείρα βοηθείας του ΧΑ
Επειδή η ιστορία των μαζικών αποχωρήσεων από το ΧΑ θα έχει όπως φαίνεται συνέχεια, καλό θα είναι την επόμενη φορά οι αρμόδιοι να σκεφτούν όλα τα ενδεχόμενα
Στο Γαλαξίδι, ό,τι έγινε, έγινε.
Το θέμα είναι πως θα αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις, τις οποίες στελέχη της αγοράς χαρακτήρισαν πως έγιναν ερασιτεχνικοί και συγχρόνως επιζήμιοι χειρισμοί για τους μικρομετόχους.
Γιατί, με τη «χείρα βοηθείας» από τις αρμόδιες αρχές, οι μέτοχοι που δρουν συντονισμένα και έχουν καταθέσει προαιρετική δημόσια πρόταση μπόρεσαν να αποκτήσουν την περασμένη Παρασκευή το 6,7% του συνόλου των μετοχών ή αλλιώς 943 χιλ. μετοχές και να αυξήσουν το ποσοστό τους στο 85,56%.
Το ΧΑ είχε βάλει το πλαφόν (limit up) ακριβώς στο ύψος της δημόσιας πρότασης αγνοώντας τους υπόλοιπους μετόχους που ίσως να ήθελαν να μπλοκάρουν τη δημόσια πρόταση βάζοντας μία εντολή λίγο υψηλότερα.
Ίσως και όχι.
Το Bankingnews.gr, πρώτο, με αναλυτικό δημοσίευμα επεσήμανε το πρόβλημα και όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση (Δευτέρα 29 Μαΐου) είχε δίκιο, γιατί η μετοχή της Γαλαξίδι δεν έκανε πράξη στα 0,70 ευρώ.
Από το ξεκίνημα υπήρχαν εντολές πάνω από τη δημόσια πρόταση με υψηλό ημέρας στα 0,72 ευρώ και χαμηλό στα 0,7010 ευρώ.
Αυτή είναι και η πεμπτουσία της ελεύθερης αγοράς.
Να μπορεί κάποιος να αγοράσει ελεύθερα, να πουλήσει ελεύθερα και να αποφασίσει αν αυτό που του προτείνει κάποιος τον συμφέρει ή όχι.
Γιατί όπως φάνηκε και από το πρόσφατο παράδειγμα της Κυριακίδης, οι καλές εταιρείες δεν φεύγουν εύκολα και χωρίς να μπει λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Είναι εξόφθαλμα φθηνές για να φύγουν χωρίς μάχη.
Στο ΧΑ είχε περάσει αρκετός καιρός μέχρι να δούμε ξανά δραστήριους μικροεπενδυτές οι οποίοι μπλοκάρουν δημόσιες προτάσεις και κάνουν τους βασικούς μετόχους να αυξήσουν το τίμημα.
Είχαν περάσει αρκετά χρόνια από την εποχή της Hellas Can και η Κυριακίδης ήταν ένα ευχάριστο μήνυμα αφού το τίμημα από 4,02 ευρώ πήγε στα 4,50 ευρώ επειδή κάποιος μέτοχος έβαλε εντολή στα 4,03 ευρώ και οι μέτοχοι που δρούσαν συντονισμένα δεν μπορούσαν παρά να δώσουν κάτι παραπάνω για να πετύχουν αυτό που ήθελαν.
Θα συμβεί το ίδιο με τη Γαλαξίδι;
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα.
Το θέμα είναι πως οι βασικοί μέτοχοι έχουν υψηλό ποσοστό και ουσιαστικά λείπουν περίπου 600 χιλ. μετοχές που αν ψάξουν στο μετοχολόγιο ίσως βρουν κάποιες και έτσι αναγκάσουν και τους υπόλοιπους να δώσουν στα 0,70 ευρώ.
Όμως αν υπάρχει όντως ενδιαφέρον από κάποιους να μπλοκάρουν τη δημόσια πρόταση, σίγουρα το πλαφόν της Παρασκευής τους έδεσε για τα καλά τα χέρια.
Και επειδή η ιστορία των μαζικών αποχωρήσεων από το ΧΑ θα έχει όπως φαίνεται συνέχεια, καλό θα είναι την επόμενη φορά οι αρμόδιοι να σκεφτούν όλα τα ενδεχόμενα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης