Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιος τορπιλίζει την πώληση του ΔΟΛ - Η προσφορά Σαββίδη για Mega και το μυστικό της ειδικής εκκαθάρισης

Ποιος τορπιλίζει την πώληση του ΔΟΛ - Η προσφορά Σαββίδη για Mega και το μυστικό της ειδικής εκκαθάρισης
Το πόκερ ελέγχου του ΔΟΛ από Σαββίδη...
Τορπίλη στην πώληση του ΔΟΛ δύο εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, έβαλε η πρόταση του Ιβάν Σαββίδη για άμεση εισφορά 25 εκ ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του Mega.
Και αυτό διότι ουσιαστικά αν οι τράπεζες δεχτούν την …προσφορά Σαββίδη τότε είναι αμφίβολο αν θα έχει μετοχές του Mega όποιος αγοράσει το ΔΟΛ εκτός αν είναι ο ίδιος ο κ. Σαββίδης.
Και αυτό διότι ναι μεν μπορεί να είναι γνωστός ο πλειοδότης την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι για την εξαγορά του ΔΟΛ, αλλά μπορεί να μην προλάβει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Mega ή θα έχει πριν υποβάλλει την προσφορά την αβεβαιότητα ότι δεν θα την προλάβει.
Ενδεικτικό της τακτικής Σαββίδη είναι το γεγονός ότι ζήτησε ολιγοήμερη παράταση του διαγωνισμού για το ΔΟΛ, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να βγάλει εγγυητική επιστολή άμεσα εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος στην οποία εδρεύει η Dimera έχει εξαιρεθεί σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, από τις χώρες από τις οποίες μπορεί να προέρχεται η εγγυητική επιστολή.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τη νομοθεσία ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να συντάξει έκθεση που θα αναφέρει τον πλειοδότη η οποία κοινοποιείται σε όσους νόμιμα κατέθεσαν προσφορές και υποβάλλεται στο αρμόδιο δικαστήριο με σχετική αίτηση αποδοχής της.
Αν μάλιστα η προσφορά είναι μια πράγμα που, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, δεν είναι πιθανό, χρειάζεται να γίνει συνέλευση πιστωτών η οποία για να συνέλθει χρειάζεται τουλάχιστον δέκα ημέρες.
Ακόμα και αν τρέξουν οι διαδικασίες σε χρόνο ρεκόρ υπολογίζεται ότι η μεταβίβαση δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τον Αύγουστο εκτός και γίνει θαύμα στη λειτουργία και τους χρόνους της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο μεταξύ αν έχει γίνει αύξηση κεφαλαίου στο Mega το λόγο θα έχει ο ειδικός διαχειριστής του ΔΟΛ ενώ υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2016 αποφασίστηκε αύξηση 22 εκ Ευρώ που δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Με δεδομένο ότι Σαββίδης και Μπόμπολας κατέχουν πάνω από 32% της εταιρίας αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους αλλά θα πρέπει να συναινέσει η πλευρά Βαρδινογιάννη είτε ο ειδικός διαχειριστής για να τρέξει άμεσα η αύξηση.
Ο όμιλος Σαββίδη βάζει, σημειωτέον, στο παιγνίδι και τους εργαζόμενους με τη δήλωσή του ότι από τα 25 εκ Ευρώ τα 8 εκ θα προοριστούν στην αποπληρωμή οφειλών προς το προσωπικό.
Υπό αυτές τις συνθήκες το μείζον ερώτημα είναι ποιος θα ρισκάρει να χτυπήσει το ΔΟΛ με τέτοια αβεβαιότητα πλην Σαββίδη αν και το ρίσκο πλέον μεταφέρεται στις τράπεζες οι οποίες από την μια πλευρά θα πλευρά θα πρέπει να «απολογούνται» γιατί δεν λειτουργεί το Mega μετά την πρόταση Σαββίδη και από την άλλη να εξασφαλίσουν ότι ο ΔΟΛ θα «πιάσει» υψηλό τίμημα.
Επισημαίνεται ότι για το ΔΟΛ και για την πώληση των περιουσιακών του στοιχείων ( ακίνητα και ΜΜΕ) έχουν ληφθεί φάκελοι από 14 ενδιαφερόμενους, ενώ ο ειδικός διαχειριστής θεωρεί ότι τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης είναι σε θέση να ελέγξει την αξιοπιστία των εγκυρότητα των εγγυητικών επιστολών που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους και οι οποίες θα πρέπει να είναι ισόποσες της προσφοράς του κάθε ενός.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης