Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο τζίρος των super market γύρισε πίσω στο 2005 - Ποιες αλυσίδες κινδυνεύουν;

Ο τζίρος των super market γύρισε πίσω στο 2005 - Ποιες αλυσίδες κινδυνεύουν;
Ο ετήσιος τζίρος έχει υποχωρήσει στα 10,7 δισ. ευρώ από 14 δισ. που ήταν το 2009
Το «καμπανάκι» χτύπησαν στελέχη του λιανεμπορίου, καθώς κινείται στα επίπεδα του 2005 ενώ το ημερολόγιο δείχνει 2017, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Nielsen.
Ο ετήσιος τζίρος έχει υποχωρήσει στα 10,7 δισ. ευρώ από 14 δισ. που ήταν το 2009.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι φέτος αναμένεται να χαθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενώ τα ίδια δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μία μεσαία αλυσίδα ή και μικρότερη να φύγει από την αγορά εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και του χαμηλού περιθωρίου κέρδους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία που παρουσίασε o κ. A. Φλώρος για τις δυναμικές της αγοράς, ο οποίος επισήμανε ότι η αγορά, όσον αφορά στον τζίρο, επέστρεψε στα επίπεδα του 2005, με τις 10 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να εκπροσωπούν το 75% της αγοράς.
Η κατανάλωση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να έχει σταθεροποιηθεί στο 25,8% φτάνοντας κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Δηλαδή οι καταναλωτές ξόδεψαν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά προϊόντων έχοντας ως βασικό κριτήριο την τιμή που είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα.
Η τάση των καταναλωτών να αγοράζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ενισχύει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl καθώς το 85% των προϊόντων που έχει στα ράφια της είναι ιδιωτικής ετικέτας. 
Πάντως, το μεγάλο στοίχημα της αγοράς του λιανεμπορίου είναι ποια αλυσίδα θα είναι δεύτερη στην κατάταξη το 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη χρονιά που πέρασε η Lidl Hellas βρέθηκε στη δεύτερη θέση με το τζίρος της να πλησιάσει στα 2 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολυεθνικός όμιλος δεν δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία σε καμία χώρα που δραστηριοποιείται.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις φέτος η δεύτερη θέση πιθανόν να κερδηθεί από το όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος απορρόφησε το δίκτυο του ομίλου Μαρινόπουλου και πλέον ο όμιλος έχει παρουσία σε όλη τη χώρα.
Στελέχη του λιανεμπορίου που συμμετείχαν στην εκδήλωση Nielsen αναφέρθηκα για το «ταξίδι» του καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ και τα νέα κανάλια που επιλέγει για να ψωνίσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Μ. Μερμήγκη, διαπιστώθηκε η στροφή του καταναλωτή σε εναλλακτικά κανάλια πώλησης, εκτός των αλυσίδων για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως το Ελαιόλαδο και το Γάλα.
Ειδικά στο ελαιόλαδο οι καταναλωτές απευθύνονται απευθείας στον παραγωγό με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση για το συσκευασμένο ελαιόλαδο το οποίο , μα σημειωθεί κρίνεται ότι διατίθεται σε υψηλή τιμή από τις αλυσίδες.
Αναφορικά με το γάλα η καταναλωτική τάση αναδεικνύει ότι η αγορά γάλακτος από το ATM έχει ανοδική πορεία αλλά ακόμη βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι 4 στους δέκα καταναλωτές είναι έτοιμοι να αγοράσουν από το ηλεκτρονικό κατάστημα φρέσκα και γενικότερα προϊόντα για το σπίτι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης