Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Προσγείωση» στην πραγματικότητα για τον πρόεδρο της ΔΕΗ – Διαφωνεί, αλλά στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές

«Προσγείωση» στην πραγματικότητα για τον πρόεδρο της ΔΕΗ – Διαφωνεί, αλλά στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές
Ο κ. Παναγιωτάκης αποδέχεται πλέον πως η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο θεωρεί πως αυτό δεν θα γίνει «για ένα κομμάτι ψωμί»
Λίγα εικοσιτετράωρα χρειάστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, για «να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα», όπως τον κάλεσε να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την περασμένη Τετάρτη 24 Μαΐου κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόταν σε σχέδια του Μανώλη Παναγιωτάκη για δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων της ΔΕΗ με ιδιώτες για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων και δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος.
Σχέδια τα οποία όταν εκφράστηκαν από τον κ. Παναγιωτάκη μέσω της συμφωνίας με την κινεζική CMEC είχαν επικροτηθεί από τον πρωθυπουργό ο οποίος μάλιστα είχε δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους κινέζους επενδυτές.
Έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού έχει μεσολαβήσει μια νέα συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.
Έτσι χθες προκειμένου να μην υπάρξει καμία απολύτως παρερμηνεία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έβαλε οριστικό τέλος στα «σχέδια Παναγιωτάκη» επαναλαμβάνοντας με ακόμη πιο τραχύ τρόπο το νόημα της πρωθυπουργικής ρήσης.
Είπε συγκεκριμένα: «Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια.
Η εμπλοκή της ΔΕΗ σε κοινοπραξίες σήμερα θα περιέπλεκε πολύ τα πράγματα.
Πρέπει να κινηθούμε με καθαρή λύση και καθαρό όραμα».

Στήριξη στα κυβερνητικά σχέδια παρά τις διαφωνίες

Μετά από όλα αυτά ο κ. Παναγιωτάκης έχει πάρει το μήνυμα αφού όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ «συμμετέχω και στηρίζω» την τιτάνια προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης «παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να διατηρώ.
Η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει ισχυρά συμφέροντα».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν παρέλειψε να σημειώσει πόσο σημαντικό είναι ότι «πετύχαμε να μην υπάρχουν τα νερά στη συμφωνία» και πρόσθεσε: Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους και θα το κάνουμε».
Μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «θα υποχρεωθούμε να διαθέσουμε περιουσιακά στοιχεία», αλλά «δεν υπάρχει περίπτωση αυτά να γίνουν για ένα κομμάτι ψωμί.
Δε θα βρεθεί κανείς να υπογράψει κάτι τέτοιο».
Στο τέλος της ημέρας, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, θα πρέπει να μείνουν στη ΔΕΗ οι ισχυρότερες λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να παραμείνει ισχυρή στον ανταγωνισμό.
«Είναι γνωστές οι απόψεις μου για τον περιορισμό της συμμετοχής της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, «όμως το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική».
Όπως τόνισε, η συμφωνία δεν έγινε επειδή το υπουργείο είπε «κόβουμε ένα κομμάτι της ΔΕΗ», αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες και συγκυρίες και απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα.

Διαχείριση της κατάστασης με «στρατηγική σκέψη»

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στο χρονικό της υπόθεσης που οδήγησε στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το λιγνίτη.
Όπως είπε, το 2008 πάρθηκε η απόφαση που δε μίλαγε μόνο για τα νέα κοιτάσματα, αλλά και για τη μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, καθώς και στην απόφαση του 2009 για τα νέα κοιτάσματα.
«Τότε», όπως σημείωσε, «ΔΕΗ και πολιτικοί της προϊστάμενοι, από κοινού είχαμε την άποψη ότι θα το αντιπαλέψουμε, χωρίς να δούμε πως θα προσαρμοστούμε».
Παρότι αρχικά υπήρξε μια δικαστική νίκη, τελικά η ιστορία «έληξε σε βάρος μας κι έτσι σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».
Ακόμα κι αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όμως, «μπορούμε να τη διαχειριστούμε», τόνισε, όμως χρειάζεται να δείξουμε στρατηγική σκέψη για να τα καταφέρουμε.
Χωρίς ισχυρή ΔΕΗ, η αγορά θα είναι ζούγκλα, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σύνθεση του πελατολογίου που θα παραμείνει στη ΔΕΗ, αν δεν ληφθεί μέριμνα.
«Δεν μπορεί να αδιαφορεί η Κομισιόν για το ποιοι πελάτες θα μείνουν στη ΔΕΗ, δε μπορεί να μείνει φιλόπτωχο ταμείο», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης