Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η διεκδίκηση των ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ ενισχύει το διεθνές ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Η διεκδίκηση των ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ ενισχύει το διεθνές ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Η επιμονή και η υπομονή της διοίκησης των ΕΛΠΕ οδήγησαν στην επίτευξη του στόχου για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων
Η διεθνοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων είναι πλέον γεγονός.
Ο κύβος ερρίφθη από την επίσημη πλέον εκδήλωση ενδιαφέροντος της πολυσυζητημένης το τελευταίο διάστημα εισόδου της ExxonMobil και της Total από κοινού με τα ΕΛΠΕ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μεγάλες πολυεθνικές είναι έτοιμες να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να ερευνήσουν τα βαθιά νερά του Ιουνίου και της Κρήτης, εξέλιξη που θα αναδείξει τα όρια του μύθου και της πραγματικότητας σε σχέση με το εάν πράγματι η ελληνική ΑΟΖ κρύβει θησαυρούς. Το κόστος κάθε ερευνητικής γεώτρησης στα μεγάλα βάθη όπως είναι τα νερά της Κρήτης για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο δύο πολυεθνικές και τα ΕΛΠΕ κυμαίνεται από 40 έως και 100 εκατομμύρια δολάρια.
Από τη στιγμή που οι γεωτρήσεις δώσουν ενδείξεις για κοίτασμα το επόμενο στάδιο της εξόρυξης προϋποθέτει επενδύσεις δισεκατομμυρίων με τις πολυεθνικές να φέρονται να έχουν ήδη δεσμεύσει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ εκάστη.
Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιου ύψους επενδύσεων στην χώρα και μόνο για το λόγο αυτό η διοίκηση των ΕΛΠΕ, τα ονόματα των κκ. Ευστάθιου Τσοτσορού (πρόεδρος) και Γρηγόρη Στεργιούλη (διευθύνων σύμβουλος) θα γραφτούν στην ιστορία.
Η έλευση αρχικά της Total στο οικόπεδο 2 του Ιουνίου και στη συνέχεια η επέκταση του ενδιαφέροντός της σε νέες περιοχές και κυρίως η είσοδος της ExxonMobil, πέρα από την ευνοϊκή συγκυρία που διαμόρφωσαν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ήταν και αποτέλεσμα μια μεθοδικής και επίπονης προσπάθειας της διοίκησης των ΕΛΠΕ και του επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης υδρογονανθράκων του Ομίλου κ. Γιάννη Γρηγορίου με εμπειρία άνω των 30 ετών στον τομέα, που κράτησε περισσότερο από ένα χρόνο.
Παρά τις χαμηλές ταχύτητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας στο project αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, η διοίκηση των ΕΛΠΕ διέγνωσε εγκαίρως και αξιολόγησε ορθά την ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα και παρά τις δυσκολίες έφερε αποτέλεσμα.
Στα ΕΛΠΕ γνώριζαν πολύ καλά την αξία του timing.
Ήξεραν ότι παίζουν κυριολεκτικά με το χρόνο.

Απογοήτευση από τις καθυστερήσεις του δημοσίου

Σε αυτή την προσπάθεια δεν ήταν λίγες οι φορές της απογοήτευσης που προέκυπτε κυρίως από τη δυσκολία να πείσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ ότι πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων στις περιοχές που είχαν παραχωρηθεί μέσω διαγωνισμών και καθυστερούσαν.
Οι περιοχές αυτές αποτελούσαν τη βάση για τις συζητήσεις με διεθνείς εταίρους για συμφωνίες και η καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων αφενός πήγαινε προς τα πίσω την όλη προσπάθεια αφετέρου έδινε ένα αρνητικό σήμα στις πολυεθνικές.
Τα ΕΛΠΕ γνώριζαν πολύ καλά ότι οι πολυεθνικές μπορεί να ενδιαφέρονται αλλά δεν είναι διατεθειμένες να κρατούν δεσμευμένα κεφάλαια μέχρι όποτε αποφασίσει να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός της Ελλάδας.
Αυτοί που γνωρίζουν αναφέρουν ότι υπήρξε περίοδος που η προσπάθεια όχι απλώς κόντεψε να ναυαγήσει, να μην προσελκύσει δηλαδή ενδιαφέρον νέων εταιριών αλλά να υποχωρήσει και η Total από το οικόπεδο 2, η υπομονή της οποίας είχε αρχίσει να εξαντλείται.
Δεν είναι τυχαίες οι συχνές εκκλήσεις των αρμοδίων στελεχών των ΕΛΠΕ σε ενεργειακά συνέδρια τον τελευταίο χρόνο για επίσπευση των διαδικασιών υπογραφής των συμβάσεων για τις περιοχές του Ιουνίου και τις χερσαίες στη Δυτική Ελλάδα, όπως και οι δημόσιες επικρίσεις του κ. Στεργιούλη για τις καθυστερήσεις που μπορεί να ακυρώσουν συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων, με πλέον πρόσφατη αυτή από το Βήμα του διεθνούς φόρουμ στους Δελφούς.
Η αναφορά του κ. Στεργιούλη τότε καθόλου τυχαία δεν ήταν, αφού ο ίδιος είχε υπογράψει από τις 23 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι την καταρχήν συμφωνία συνεργασίας με τις Total και Εxxon για την διερεύνηση νέων περιοχών στην Ελλάδα και κουβαλούσε όλη την αγωνία και το ιστορικό πράγματι βάρος για τη χώρα, αυτή να σπάσει.
Με επιμονή και υπομονή, πιέζοντας πιο σκληρά στο παρασκήνιο πιο ήπια στο προσκήνιο η διοίκηση των ΕΛΠΕ κατάφερε να πετύχει το στόχο της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων συμβάλλοντας καθοριστικά στην υπόθεση ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας.

Πιθανή η συμμετοχή και άλλων πετρελαϊκών κολοσσών

Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα θα είναι ραγδαίες αφού η διεκδίκηση και διερεύνησης μιας τεράστιας περιοχής 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται από την Νότια Πελοπόννησο μέχρι την Γαύδο θα προχωρήσει με διαδικασίες fast Track.
To ευτύχημα στην όλη υπόθεση είναι ότι η πολιτική ηγεσία την ύστατη ώρα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέδειξε εμπράκτως ότι στηρίζει την όλη προσπάθεια αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας στέλνοντας τα απαραίτητα θετικά μηνύματα στην διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία χωρίς την συμμετοχή της οποίας δεν είναι δυνατή αφού απαιτεί επενδύσεις τεραστίων διαστάσεων.
Οι προοπτικές που διανοίγονται δημιουργούν νέα δεδομένα συνολικά για την οικονομία της χώρας και τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Ο διεθνής διαγωνισμός που θα προκηρύξει σε διάστημα ενός μήνας το υπουργείο Ενέργειας για την περιοχή που διεκδικεί η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, Total και ExxonMobil θα τεστάρει και το συνολικότερο ενδιαφέρον της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, με πιθανότερη εξέλιξη την συμμετοχή και άλλων κολοσσών κατά τα παράδειγμα που είδαμε να συμβαίνει στην Κύπρο.
Η υπόθεση αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων έχει μπει ήδη σε τροχιά διεθνοποίησης.
Την θετική αυτή εξέλιξη την πιστώνεται αναμφίβολα η διοίκηση των ΕΛΠΕ δικαιώνοντας την πρωθυπουργική φράση «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης