Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μεγάλη πτώση πάνω από -6% στη ΔΕΗ λόγω ζημιών άνω των 3 δισ. ευρώ στο Αμύνταιο και ΑΔΜΗΕ

tags :
Μεγάλη πτώση πάνω από -6% στη ΔΕΗ λόγω ζημιών άνω των 3 δισ. ευρώ στο Αμύνταιο και ΑΔΜΗΕ
Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στα 3,76 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί στα 872 εκατ. ευρώ
Με απώλειες που φτάνουν το 6,47% κινείται σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση έχει να διαχειριστεί ζημίες άνω των 3 δισ. ευρώ από την καταστροφή του ορυχείου στο Αμύνταιο, αλλά και την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Η μετοχή της ΔΕΗ κινείται αυτήν την ώρα στα 3,76 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί στα 872 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το worldenergynews.gr, οι συνέπειες της καταστροφής του ορυχείου της ΔΕΗ στο Αμύνταιο είναι πολλαπλές, καθώς πέραν των οικονομικών επιπτώσεων για την επιχείρηση, η υπόθεση ενδέχεται να προκαλέσει περιπλοκές και στο πρόγραμμα πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.  
Η κατολίσθηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί του περασμένου Σαββάτου 10 Ιουνίου 2017 και το φαινόμενο αν και έχει σαφώς κοπάσει, δεν έχει εκτονωθεί πλήρως.
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ζημία που μπορεί να φθάνει και τα 3 δις ευρώ, αφού πέρα από τους τέσσερις τεράστιους εκσκαφείς, τους ταινιόδρομους και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που καταστράφηκε, οι χωμάτινες μάζες, της τάξης των 80 - 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που κατέρρευσαν, συμπαρέσυραν και το ίδιο το κοίτασμα του λιγνίτη.  
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της ΔΕΗ, μετά από αυτή την καταστροφή «πρέπει να είσαι μάντης για να εντοπίσεις που βρίσκεται το κοίτασμα».
Έτσι πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ορυχείο δεν θα επαναλειτουργήσει και πάντως όχι στην έκταση που είχε πριν την κατολίσθηση.
 Για την αποκατάσταση του, δηλαδή για τη μετακίνηση των χωμάτινων όγκων που έχουν καλύψει έκταση 3.500 στρεμμάτων, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και χρήμα.
Επίσης, μείζον ζήτημα αποτελεί και η εισαγωγή των νέων μετοχών του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, καθώς το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ θα μειωθεί κατά 491,8 εκατ. ευρώ και η αξία της μετοχής θα πέσει στα 2,48 ευρώ από 4,60 ευρώ.
Η τιμή της μετοχής του ΑΔΜΗΕ ορίστηκε 2,12 ευρώ.
Η ΔΕΗ θα λάβει χρήματα και θα μπορέσει να μειώσει τον δανεισμό της, αλλά η αγορά ανησυχεί για το αν θα μπορέσει πάλι να διαχειριστεί το υψηλό της χρέος και αν η διαπραγμάτευση του ΑΔΜΗΕ για τους νέους μετόχους γίνει σε δίκαιη αποτίμηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης