Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Lavipharm: Αποχωρεί ο Θανάσης Λαβίδας μετά από απαίτηση των τραπεζών

tags :
Lavipharm: Αποχωρεί ο Θανάσης Λαβίδας μετά από απαίτηση των τραπεζών
Tα τελευταία 7,5 χρόνια τα εκτελεστικά μέλη της εταιρίας έχουν εισπράξει αποδοχές 5,2 εκατ. ευρώ,
Την πόρτα εξόδου δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστώτριες τράπεζες στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλου του Ομίλου Lavipharm Θανάση Λαβίδα, προκειμένου να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης του Ομίλου.
Μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για το θέμα αυτό, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αναζήτηση του νέου γενικού διευθυντή του Ομίλου, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο αναδιάθρωσης του.
O Αθανάσιος Λαβίδας ανέλαβε το 1976 τα ηνία της φαρμακευτικής εταιρίας που είχε ιδρυθεί το 1911 από τον παππού του. Tο 1995 η Lavipharm μπήκε στο Xρηματιστήριο της Aθήνας, αλλά από τα τέλη Iουλίου του 2012 βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης.
«Kόκκινα» δάνεια, μεγάλα χρέη, αρνητικά ίδια κεφάλαια, υψηλό απόθεμα συσσωρευμένων ζημιών, τεράστια μείωση πωλήσεων, αλλά και συνεχής απομείωση των μετρητών που υπάρχουν στο ταμείο, συνθέτουν την χρηματοοικονομική εικόνα του Ομίλου, στον οποίο ο Aθανάσιος Λαβίδας ελέγχει το 53,3%.
Η Lavifarm έχει βρεθεί στο επίκεντρο όμως και για ένα άλλο λόγο. Για τις υπέρογκες αμοιβές στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Eίναι ενδεικτικό ότι από την αρχή της κρίσης (2009) έως και το πρώτο 6μηνο του 2016 τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αποτελέσματα του ομίλου της Lavipharm, παρουσιάζουν συσσωρευμένες ζημιές 54,2 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα το ταμείο του ομίλου από τα 11,2 εκατ. ευρώ διαθέσιμα έχει φτάσει να έχει μόλις 1,7 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά τα τελευταία 7,5 χρόνια τα εκτελεστικά μέλη της εταιρίας έχουν εισπράξει αποδοχές 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 1,1 εκατ. έχουν πάρει τα μη εκτελεστικά. Στην πρώτη περίπτωση εκτελεστικά μέλη είναι μόνο δύο.
Σε επίπεδο ομίλου οι αποδοχές των εκτελεστικών μελών ανέρχονται σε 10,3 εκατ. ευρώ, στο διάστημα των 7,5 ετών. Aν προστεθούν και τα μη εκτελεστικά, ο λογαριασμός αγγίζει τα 12 εκατ. ευρώ.

Οι συζητήσεις με τις τράπεζες

ΟΙ συζητήσεις για την αναδιάθρωση του δανεισμού της Lavifarm ήταν πολύμηνες. Πρωταγωνιστικό ρόλο ως βασικός πιστωτής της Lavipharm είχε η Eurobank. Να σημειωθεί ότι ο δανεισμός της εταιρειας ξεπερνά τα 77 εκατ. ευρώ (56,761 εκατ. ευρώ ο μακροπρόθεσμος και 20,742 εκατ. ευρώ ο βραχυπρόθεσμος στο τέλος του 2016).
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν πουληθεί κάποια ακίνητα της εταιρίας στο εξωτερικό, ενώ ένας από τους βασικούς όρους που τέθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες ήταν η απομάκρυνση του Θανάση Λαβίδα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης