Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η απογείωση των αμοιβών διοίκησης «εξαφανίζει» τα κέρδη της Παπουτσάνης

Η απογείωση των αμοιβών διοίκησης «εξαφανίζει» τα κέρδη της Παπουτσάνης
Η πολιτική αμοιβών που δεν υπάρχει, ο διπλασιασμός μισθών, οι έκτακτες αμοιβές και ο λογαριασμός που δεν βγαίνει 
Αν κάποιος διάβαζε την ανακοίνωση της Παπουτσάνης για τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας το 2016, θα εξήγαγε το συμπέρασμα ότι πρώτον ο κύκλος εργασιών σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 15,5% στα 18 εκ Ευρώ και πως η εταιρία είχε οριακές ζημίες μετά φόρων 50 χιλιάδες Ευρώ λόγω εκτάκτων συνθηκών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τα αποτελέσματα της χρήσης 2016 επιβαρύνθηκαν με μη επαναλαμβανόμενο ποσό 350 χιλ ευρώ περίπου, εκ του οποίου 150 χιλ ευρώ αφορά πρόβλεψη για μη είσπραξη μέρος του υπολοίπου από την «Μαρινόπουλος Α.Ε.» και με ποσό 200 χιλ ευρώ περίπου στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του φορολογικού ελέγχου της χρήσης 2008.
Με βάση τα ανωτέρω, τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη 119,7 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 54,6 χιλ. ευρώ το 2015, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε ζημίες περίπου 50 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 415 χιλ. ευρώ το 2015». Επιπλέον, το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 5 εκ Ευρώ από 4 εκ Ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Μια απλή προσέγγιση των παραπάνω στοιχείων δείχνει ότι «λείπουν» περί τα 500 χιλιάδων που αφορούν δαπάνες που έγιναν μετά το μεικτό κέρδος αν και οι υπολογισμοί είναι πιο σύνθετοι.
Μια προσεκτική ανάγνωση όμως των τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων είναι αποκαλυπτική της βασικής αιτίας που η εταιρία δεν κατάφερε να πετύχει κέρδη παρά τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και του μεικτού κέρδους κατά την προηγούμενη χρονιά.
Οι αμοιβές ΔΣ και διευθυντικών στελεχών «απογειώθηκαν» στα 1,013 εκ Ευρώ από 411 χιλιάδες Ευρώ στην προηγούμενη χρήση και όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό επιβάρυναν σημαντικά το καθαρό αποτέλεσμα.
Σημειωτέον ότι εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι αμοιβές προσωπικού αυξήθηκαν κατά 14,89%, όταν μέσος αριθμός του προσωπικού αυξήθηκε κατά 7.2%.
Αυτό μεταφράζεται σε δύο ενδεχόμενα.
Είτε έγιναν σημαντικές αυξήσεις αποδοχών είτε τα 7 άτομα που ήταν η αύξηση του μέσου αριθμού απασχολούμενου προσωπικού είχαν πολύ υψηλότερες απολαβές από το υπόλοιπο προσωπικό ή υπήρξε συνδυασμός και των δύο.
Πάντως, τα 7 άτομα περισσότερο μέσο προσωπικό μεταφράζονται σε 438.000 πρόσθετες δαπάνες και να δεν υπήρξε αύξηση αποδοχών των υπολοίπων σε αποδοχές 65.000 Ευρώ περίπου κατά άτομο.
Ανεξάρτητα όλων αυτών το αποτέλεσμα είναι οι μέτοχοι της μειοψηφίας να μην έχουν δικαίωμα σε κέρδη τα οποία κατ ουσίαν απορρόφησαν οι διοικούντες την εταιρία λόγω της μεγάλης αύξησης των αποδοχών ΔΣ και διευθυντικών στελεχών.
Κατά τα λοιπά σε ότι αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση και το «Επίπεδο και τη διάρθρωση των αμοιβών ΔΣ» είναι αποκαλυπτικά τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις και συγκεκριμένα ότι «δεν υφίσταται επιτροπή αμοιβών, η οποία έχει ως αντικείμενο τον καθορισμό των αμοιβών των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για τα καθήκοντα της εν λόγω επιτροπής, την συχνότητα συνεδριάσεών της και για άλλα θέματα που αφορούν την λειτουργία της.
Η σύσταση της εν λόγω επιτροπής, ενόψει της δομής και λειτουργίας της Εταιρείας δεν έχει αξιολογηθεί ως αναγκαία μέχρι σήμερα. Οι εν γένει αμοιβές του Προέδρου του ΔΣ, του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και των μελών του ΔΣ, εκτελεστικών και μη, εγκρίνονται από την τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων και δημοσιοποιούνται επαρκώς στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, βάσει του ΔΛΠ 24. Δεν γίνεται δημοσιοποίηση έκθεσης αμοιβών στη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης».
Στη Γενική Συνέλευση του 2016 (τακτική) προεγκρίθηκε παμψηφεί η καταβολή προεγκρίθηκε παμψηφεί για το έτος 2016 η καταβολή συνολικού ποσού έως 45.000 ευρώ σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Επίσης εγκρίθηκαν:

1. Οι εξής τροποποιήσεις συμβάσεων:
• η από 01.10.2015 τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεωργίου Γκάτζαρου, ως προς τον όρο της αμοιβής, (από 7.767€σε 15.534€ μικτά)
• η από 01.10.2015 τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μενέλαου Τασόπουλου, ως προς τον όρο της αμοιβής (από 7.767€σε 15.534€ μικτά)
• η από 1/10/2015 τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κας Μαίρης Ισκαλατιάν, ως προς τον όρο της αμοιβής (από 4.480€ σε 5.600€ μικτά)

2. Οι έκτακτες αμοιβές οι οποίες κατεβλήθησαν κατά τη διάρκεια του έτους 2016 στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα:
• η έκτακτη αμοιβή (26.747,11€ μικτά) η οποία κατεβλήθη στον κ. Μενέλαο Τασόπουλο, το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου 2016
• η έκτακτη αμοιβή (38.916 € μικτά) η οποία κατεβλήθη στον κ. Γεώργιο Γκάτζαρο το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2016
• η έκτακτη αμοιβή (38.916 € μικτά) η οποία κατεβλήθη στον κ. Μενέλαο Τασόπουλο το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2016
• η έκτακτη αμοιβή (3.640 € μικτά) η οποία κατεβλήθη στην κα. Μαίρη Ισκαλατιάν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2016.
Αθροίζοντας τα παραπάνω και συνυπολογίζοντας τις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης το ποσό που κατεβλήθη στα μέλη και τα Διευθυντικά Στελέχη του ΔΣ δηλαδή τα 1,013 εκ Ευρώ δεν προκύπτει. Εκτός κι αν υπάρχουν και άλλα άγνωστα έκτακτα ποσά που κατεβλήθησαν ή ποσά που κατεβλήθησαν σε άλλα Διευθυντικά Στελέχη. Ουσιαστικά όμως ο λογαριασμός είναι ολίγον τι μπερδεμένος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης