Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Χοντρό παιχνίδι» με τη μετοχή της ΔΕΗ – Ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ και οι κερδοσκοπικές κινήσεις

«Χοντρό παιχνίδι» με τη μετοχή της ΔΕΗ – Ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ και οι κερδοσκοπικές κινήσεις
Επισκιάζει το κερδοσκοπικό παιχνίδι των traders η απόφαση του Eurogroup η οποία αν δεν είναι καλή ενδέχεται να φέρει τριγμούς και να χαλάσει τους σχεδιασμούς
Χρηματιστηριακό παιχνίδι, βγαλμένο από τα παλιά, αυστηρά για τους λάτρεις του ρίσκου στήθηκε χθες 14 Ιουνίου στο ταμπλό του ΧΑ και στη μετοχή της ΔΕΗ, τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης με τα δεδομένα όπως τα ξέραμε.
Από τη Δευτέρα όλα θα αλλάξουν και στην αγορά κυκλοφορούσαν απίστευτα σενάρια για το τι πρόκειται να γίνει.
Η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε να ενισχύεται έως και 5,91% στα 3,94 ευρώ με υψηλό όγκο και πολλές προσδοκίες.
Στα χρηματιστηριακά γραφεία υπήρξαν πολλά σενάρια, όπως για επικείμενο ράλι άνευ προηγουμένου στη μετοχή της ΔΕΗ, ή για ράλι στον ΑΔΜΗΕ και προσπαθούν θεσμικά κεφάλαια να αποκτήσουν άρον-άρον μετοχές πριν είναι αργά κτλ. κτλ.
Βασική συνιστώσα των σεναρίων είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα είναι τη Δευτέρα σε ελεύθερη διαπραγμάτευση και δεν θα προσαρμοστεί η τιμή από την επιστροφή κεφαλαίου σε είδος.
Ενώ δηλαδή σε άλλες περιπτώσεις όπως την επιστροφή σε μετρητά με μείωση μετοχικού κεφαλαίου, η τιμή προσαρμόζεται, εδώ θα ισχύει ότι περίπου με το μέρισμα, το οποίο δεν αποκόπτεται από την τιμή αλλά αφήνεται στους επενδυτές να αποφασίσουν αν θα πρέπει να το χάσουν όλο ή μέρος αυτού.
Έτσι και με τον ΑΔΜΗΕ το ταμπλό και οι επενδυτές θα αποφασίσουν αν η ΔΕΗ θα πρέπει να χάσει και τα 2,12 ευρώ ή αν θα υπάρξει καλύτερη πορεία και όσοι απέκτησαν επομένως μετοχές θα έχουν κέρδος τη Δευτέρα.
Αυτή η εξέλιξη, της μη αποκοπής, ανέβασε την επενδυτική αδρεναλίνη στα ύψη, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να ποντάρουν στη ΔΕΗ, περιμένοντας ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει πτώση μικρότερη του 2,12 ευρώ και επομένως θα επωφεληθούν από τη διαφορά.
Η ΔΕΗ δύναται να χάσει όλο το ποσό της τιμής του ΑΔΜΗΕ ήτοι 2,12 ευρώ, αλλά κανείς δεν ξέρει τι διακύμανση θα υπάρξει.
Αναλυτές ανέφεραν πως το λογικό θα ήταν τη Δευτέρα να πουλήσουν οι επενδυτές «το δώρο» (ΑΔΜΗΕ) και να κρατήσουν δηλαδή μόνο τη μετοχή της ΔΕΗ και με τα χρήματα από τον ΑΔΜΗΕ να αγοράσουν ΔΕΗ ή κάτι άλλο.
Ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης της Δυναμικής Χρηματιστηριακής Απόστολος Μάνθος, διαφωνεί με το παραπάνω σενάριο και πιστεύει πως θα πρέπει να κρατήσουν ΑΔΜΗΕ αντί για ΔΕΗ, λόγω των θεμελιωδών της ΔΕΗ.
Ο κ.Μάνθος σημειώνει πως «με την είσοδο των νέων μετοχών θα κοιτούσα ‘επενδυτικά’ να αγοράσω τη ΔΕΗ μεταξύ 1,10 ευρώ με 1 ευρώ και τον ΑΔΜΗΕ μεταξύ 2,30 ευρώ και 1,80 ευρώ.
Πάντως σημειώνει πως η όλη διαδικασία έγινε πολύ βιαστικά και ελπίζει να μη ζημιωθούν οι μέτοχοι, ενώ τονίζει και τα θεματάκια στον ισολογισμό του ΑΔΜΗΕ όπως η έλλειψη κεφαλαίου κίνησης.
Επιπλέον σημειώνει πως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο Eurogroup, καθώς αν δεν γίνει αυτό που θέλει η αγορά θα υπάρξουν τριγμοί που θα επηρεάσουν και τις μετοχές των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ
Άλλα στελέχη της αγοράς προτιμούν να απέχουν καθώς βλέπουν και από το ενημερωτικό πως υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αναφέρει πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα τόσο για τον νέο φορέα αλλά περισσότερο και για το μέλλον της ΔΕΗ καθώς της αφαιρείται ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για τις οικονομικές επιπτώσεις.
Στο ενημερωτικών των 233 σελίδων αντί να δίνονται λύσεις, δημιουργούνται περισσότερες απορίες.
Τώρα αν κάποιος είναι ήδη μέτοχος και μάλιστα εγκλωβισμένος όπως το Fund Silchester με ποσοστό 13% το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διακρατήσει τις μετοχές.
Αν δεν είχε μετοχές θα ήταν προτιμότερο να περιμένει την είσοδο του ΑΔΜΗΕ και να τον προτιμήσει έναντι της ΔΕΗ σε τιμή ανάλογα με το επενδυτικό του προφίλ και το τι θα τον συμβουλέψει ο επενδυτικός του σύμβουλος.
Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες (14/6) στα 3,83 ευρώ και σήμερα είναι εκτός διαπραγμάτευσης όπως και την Παρασκευή.
Επιστρέφει στο ταμπλό τη Δευτέρα 19 Ιουνίου μαζί με τον ΑΔΜΗΕ που θα έχει τιμή εισαγωγής 2,12 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης