Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Sunlight: Στο 4,25% το επιτόκιο για τo ομολογιακό των 50 εκατ. - Στα 100 εκατ. έφθασαν οι προσφορές

tags :
Sunlight: Στο 4,25% το επιτόκιο για τo ομολογιακό των 50 εκατ. - Στα 100 εκατ. έφθασαν οι προσφορές
Η έκδοση των 50 εκατ. καλλυφθηκε  δύο φορές, με τις προσφορές να φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ
Στο κάτω εύρος του ορίου στο 4,25% διαμορφώθηκε τελικά το επιτόκιο στο ομόλογο της Sunlight επιβεβαιώνοντας προηγούμενα δημοσιεύματα του bankingnews.gr.
H ζήτηση ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία άντλησε συνολικά 50 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%.
Το ενδιαφέρον για τα ομολογιακά δάνεια είναι μεγάλο κυρίως γιατί λόγω των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, πολλοί στρέφονται στα ομολογιακά για να κλειδώσουν επιτόκια σχεδόν πολλπλάσια από τα επιτόκια καταθέσεων.
Η μεγάλη υπερκάλυψη του ομολογιακού της Sunlight αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρία του ομίλου Π. Γερμανού.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η Alpha Bank Α.Ε., η Eurobank Ergasias Α.Ε.και η Εuroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ως Συντονιστές  Κύριοι Ανάδοχοι της  Δημόσιας  Προσφοράς  για  την έκδοση Κοινού Ομολογιακού  Δανείου και την εισαγωγή  των ομολογιών της «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΝΩΝΥΜΗ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ  ΚΑΙ  ΕΜΠΟΡΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΙΑ  ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ,  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ  ΚΑΙ  ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ»  (εφεξής  η  «Εταιρεία») προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του  Χρηματιστηρίου  Αθηνών,  μετά  την  ολοκλήρωση  της  Δημόσιας  Προσφοράς  στις 16.06.2017, ανακοινώνουν, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3401/2005, όπως ισχύει,και το άρθρο 3 παρ. 5 της Απόφασης 19/776/13.02.2017 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι διατέθηκαν συνολικά 50.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη (οι Ομολογίες) με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Η συνολική ζήτηση,που εκδηλώθηκε εντός του εύρους απόδοσης από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά, ανήλθε σε € 124.416 χιλ.
Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 4,25%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 4,25% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε 1.000 ευρώ εκάστη , ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.

Τι μετέδιδε πρόσφατα το bankingnews

Η εταιρία Sunlight μέλος του ομίλου Olympia του Παναγιώτη Γερμανού βρίσκεται σε μια εν εξελίξει διαδικασία για να αντλήσει 50 εκατ από έκδοση ομολογιακού.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις το επιτόκιο του ομολογιακού εκτιμάται στο 4,35% στο κάτω εύρος και 4,55% στο πάνω εύρος.
Το βασικό ερώτημα είναι το εξής.
Αξίζει να επενδύσει κανείς κεφάλαια ώστε να αγοράσει ομολογίες της Sunlight σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια καταθέσεων βρίσκονται στο ναδίρ;
Η εταιρία Sunlight δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τον ισολογισμό πρότυπο καθώς είναι υπερδανεισμένη με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να φθάνουν τα 81,8 εκατ ευρώ.
Ωστόσο φέρει την εγγύηση της αξιοπιστίας του επιχειρηματία Παναγιώτη Γερμανού αλλά και του γεγονότος ότι σημείωσε κέρδη το 2016 έναντι ζημιών του 2015 ενώ είναι εξωστρεφής επιχείρηση στον κλάδο της ενέργειας....
Ποια είναι τα δεδομένα για την Sunlight;
1)Σε σύνολο ενεργητικού 161 εκατ ευρώ οι δανειακές υποχρεώσεις είναι 129 εκατ εκ των οποίων 81,8 εκατ βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
2)Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 31 εκατ είναι δηλαδή τα δάνεια 4 φορές τα κεφάλαια.
3)Τα κεφάλαια κίνησης της Sunlight είναι αρνητικά ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται.
4)Στο ομολογιακό των 50 εκατ πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 30 εκατ ευρώ για να εγκριθεί η έκδοση καθώς κάτω από 30 εκατ θα ματαιωθεί.
5)Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι με το ομολογιακό η εταιρία θα αποπληρώσει δάνειο προς τις τράπεζες ύψους 27 εκατ. ευρώ.
Επίσης θα διατεθεί ποσό 5 εκατ ευρώ στο β΄ 6μηνο του 2017 για την συμμετοχή της Sunlight σε αύξηση κεφαλαίου θυγατρικής της Sunlight Recycling.
6)Αξίζει να αναφερθεί ότι η Sunlight Recycling – με ενεργητικό 32,5 εκατ και με ζημίες το 2016 ύψους 2,75 εκατ - έχει συνολικό ανεξόφλητο δανεισμό 16,5 εκατ 11,5 εκατ προς την Eurobank και 5 εκατ προς την Εθνική τράπεζα.
7)Ενδιαφέρον στοιχείο που αποδεικνύει ότι η εταιρία έχει υψηλή δανειακή έκθεση είναι ότι εφόσον καλυφθεί το ομολογιακό των 50 εκατ μετά δεν θα μπορεί να συνάψει δάνεια πάνω από 16 εκατ ευρώ.
8)Το κόστος της έκδοσης εκτιμάται σε 1,167 εκατ ευρώ του ομολογιακού των 50 εκατ με τα 905 χιλιάδες ευρώ να αφορούν προμήθειες των συντονιστριών τραπεζών.

Ποια είναι τα θετικά στοιχεία της Sunlight;

Η εταιρία Sunlight που εκδίδει το ομολογιακό 50 εκατ είναι μια εξωστρεφής επιχείρηση όπου στρέφεται κυρίως στο εξωτερικό οπότε υπάρχουν προϋποθέσεις περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών της μεγεθών.
Η εταιρία με το ομολογιακό θα αναδιαρθρώσει σημαντικό μέρος των δανειακών της υποχρεώσεων και σίγουρα θα βελτιώσει τους οικονομικούς της δείκτες.
Η Olympia Group (η SunLight είναι θυγατρική) υπενθυμίζεται ότι σημείωσε κέρδη 1,67 εκατ το 2016 ωστόσο ο όμιλος έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 181,1 εκατ ευρώ. λόγω της θυγατρικής στην Πολωνία (εταιρία Play).
H εταιρία Play ωστόσο έχει επανέλθει στην κερδοφορία και συνέβαλλε ώστε π.χ. το 2016 να μειώσει τα αρνητικά κεφάλαια του ομίλου Olympia Group κατά 58,5 εκατ ευρώ.
H Sunlight το 2016 σημείωσε κέρδη 2,85 εκατ έναντι ζημιών 3,2 εκατ το 2015 εξέλιξη που επιβεβαιώνει την θετική πορεία της εταιρίας και την θετική προσαρμογή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης