Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι βόμβες ζημιών που κρύβει συστηματικά η κατασκευαστική εταιρία Ελλάκτωρ

Οι βόμβες ζημιών που κρύβει συστηματικά η κατασκευαστική εταιρία Ελλάκτωρ
Χωρίς τέλος τα προβλήματα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έως τη Σερβία, τα Σκόπια και την Κύπρο
Ο ευρών αμοιφθήσεται για το ακριβώς συνέβη με τη διαιτησία για την κατασκευή εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Jebel Ali) από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς η εταιρία δεν μπήκε στον κόπο ούτε να ενημερώσει ότι υπήρχε σε εξέλιξη διαιτησία, ούτε τι ποσό αφορούσε αυτή τη διαιτησία παρά το γεγονός ότι αφορά σε ένα έργο που ξεκίνησε προ δεκαετίας και υποτίθεται ότι υπάρχει σύμβαση παραχώρησης εικοσιπενταετούς διάρκειας.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ενώ στις οικονομικές καταστάσεις του 2011 η εταιρία JEBEL ALI SEWAGE TREATMENT PLANT JV εμφανίζεται ως άμεσα και έμμεσα θυγατρική του Άκτωρα κατά 70% το 2012 το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 30% στο 100%.
Και αυτό συμβαίνει καθώς ο όμιλος αποκτά το 50% που δεν κατείχε στην εταιρία ALAHMADIAH που ήλεγχε το 30% της επένδυσης. Λεπτομέρειες της συναλλαγής ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα ενώ η μόνη αναφορά που υπάρχει είναι στις οικονομικές καταστάσεις όπου γίνεται λόγος για  αρνητική επίδραση της τάξεως των 31 εκ Ευρώ στους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Και είναι απορίας άξιον αν η όποια συναλλαγή έγινε πριν ή μετά τη διαιτησία.
Επιπλέον το 2009 εμφανίζεται να μην έχει πληρωθεί για το έργο ποσό 40 εκ Ευρώ και να υπάρχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο κάτω των 50 εκ Ευρώ αλλά στη συνέχεια ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση.
Όπως δεν υπάρχει ενημέρωση και για έργα που εκτελούνται στο Κατάρ όπου κι εκεί ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκές.
Γενικότερα όμως ο όμιλος ΑΚΤΩΡ αποφεύγει να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την οικονομική προοπτική αλλά οι εποπτικές αρχές δεν συνηθίζουν να τον ενοχλούν.
Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν στην Ελλάδα υπάρχει ανομβρία έργων ενώ στο εξωτερικό ταυτόχρονα παρατηρείται δυστοκία στην ανάληψη νέων συμβάσεων ενώ και οι παλαιές αποδεικνύονται ζημιογόνες λόγω αστοχιών της εταιρίας στην κατασκευή γεγονός που πιστοποιείται και από τις οικονομικές καταστάσεις του 2016 όπου ενώ ο τζίρος του κατασκευαστικού κλάδου αυξάνεται κατά 400 εκ Ευρώ προκύπτει ζημία 67 εκ Ευρώ.
Η εταιρία μιλά βέβαια για προβλέψεις ζημιών σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή που έγιναν το 2016 αλλά συνεχίζει να αποφεύγει να αναφερθεί εκτενώς σε υποθέσεις που επηρεάζουν έντονα την κερδοφορία της.
Και αυτό ενώ παραδέχεται γενικώς ότι «ενδέχεται να υπάρξουν ζητήματα κερδοφορίας σε κατασκευαστικά έργα κυρίως στις χώρες του εξωτερικού που δραστηριοποιείται ο όμιλος, που μπορεί σε κάποιο βαθμό να επηρεάσουν την οικονομική απόδοση της δραστηριότητας στο σύνολό της» (σ.σ. Τι καταλαβαίνει άραγε κάποιος από μια τέτοια διατύπωση;)
Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τη Μέση Ανατολή τα προβλήματα στα Βαλκάνια με τα έργα της Άκτωρ έχουν αρχίσει να εντείνονται.
Η αρχή έγινε με τα Σκόπια το 2014, όπου η ΑΚΤΩΡ βρέθηκε κατηγορούμενη από την αντιπολίτευση της χώρας ως υπεύθυνη δωροδοκίας της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφσκι, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΟΣΑ σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων από Έλληνες επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ελληνική κατασκευαστική εταιρεία φερόταν να έχει δωροδοκήσει αξιωματούχους στην ΠΓΔΜ, ώστε να κερδίσει συμβόλαιο κατασκευής αυτοκινητόδρομου ύψους 270 εκατ. ευρώ, αν και η προσφορά της ήταν αρκετά υψηλότερη (κατά 40 εκατ. ευρώ).
Το θέμα επανήλθε με την άσκηση διώξεων στην Ελλάδα αλλά η ΑΚΤΩΡ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα ενώ στο παρελθόν είχε αναφέρει ότι ουδέν μεμπτόν υπάρχει στα Σκόπια.
Την ίδια στιγμή ο όμιλος έχει πέσει εκτός χρονοδιαγραμμάτων στη Σερβία και η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ακόμα αποφασίσει τι θα κάνει καθώς οι προτάσεις της Ακτωρ για χρονική επέκταση του έργο κρίθηκαν μη ικανοποιητικές.
Το πιθανότερο πάντως είναι ότι η Άκτωρ θα χάσει μερίδιο από το έργο που έχει αναλάβει μαζί με την ιταλική Τέρνα καθώς η Σερβική κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει και άλλες εταιρίες στην κατασκευή ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο.
Προβλήματα υπενθυμίζεται υπάρχουν και στην Κύπρο όπου στις 15.06.2016, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά της εταιρείας Helector Cyprus Ltd, (100% θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΩΡ) σχετιζόμενες µε παράνομες πρακτικές στελεχών της εταιρείας.
Τυχόν καταδίκη της εταιρίας  θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων (π.χ. χρηματικό πρόστιμο) .
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι πως στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου περιλαμβάνεται πρόβλεψη 10 εκ Ευρώ για ενδεχόμενη διακοπή της σύμβασης παραχώρησης στην Κύπρο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης