Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το Υπ. Ανάπτυξης ακυρώνει τον Σπίρτζη για την επέκταση του προαστιακού στο Λαύριο

tags :
Το Υπ. Ανάπτυξης ακυρώνει τον Σπίρτζη για την επέκταση του προαστιακού στο Λαύριο
Φρένο στην επέκταση του προαστιακού προς το ΛΑύριο παρά τις εξαγγελίες Σπίρτζη
Φρένο στο διαγωνισμό για την επέκταση του προαστιακού προς το Λαύριο έβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης παρά τις προ ημερών εξαγγελίες του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη την δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2018.
Ειδικότερα η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ απέρριψε την αίτηση χρηματοδότησης των μελετών ωρίμανσης της πράξης «Κατασκευή της προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής από τον κόμβο Κορωπίου έως τον τερματικό σταθμό του Λιμένα Λαυρίου».
Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο Α’ «Έλεγχος πληρότητας και επιλεξιμότητας πρότασης», διότι δε δόθηκε η απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη του Γ.Γ. ΔΕ και ΕΣΠΑ. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί.
Σύμφωνα με τον Υπουργό η σιδηροδρομική σύνδεση κοστίζει περί τα 130 εκατ., ενώ για τις απαλλοτριώσεις που θα γίνουν, από τα σημεία που θα περάσει ο προαστιακός, έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση και οι εθνικοί πόροι που εξασφαλίστηκαν ανέρχονται στα 80 εκατ.
Όσον αφορά την νέα γραμμή θα έχει μήκος 32 χλμ και θα ξεκινούσε αμέσως μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κορωπίου. Προβλεπόταν να διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (στο Μαρκόπουλο και στο Λιμάνι του Λαυρίου) και 7 στάσεις (Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρόπη, Περιγιάλι Θορικό, Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου). Τo κόστος για το σιδηροδρομικό έργο υπολογίζεται σε 140 εκατομμύρια ευρώ.
Πέρα από το σιδηροδρομικό, το έργο θα περιελάμβανε οδικό και λιμενικό κομμάτι, με την αναβάθμιση του λιμανιού του Λαυρίου και την οδική και σιδηροδρομική σύνδεσή του με το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αλλά και την Αθήνα. Έτσι, το Λαύριο θα μπορεί να φιλοξενεί επιβατικά πλοία από το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, καθώς και κρουαζιερόπλοια τα οποία πλέον θα μπορούν να προσεγγίζουν το Λαύριο αντί για τον Πειραιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης