Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Μυτιληναίος δανείζεται με καλύτερο επιτόκιο 3,10% από ότι θα δανειστεί το ελληνικό δημόσιο με re-opening 5ετούς

Ο Μυτιληναίος δανείζεται με καλύτερο επιτόκιο 3,10% από ότι θα δανειστεί το ελληνικό δημόσιο με re-opening 5ετούς
Το retail δηλαδή οι απλοί επενδυτές – καταθέτες υπέβαλλαν προσφορές που αντιστοιχούσαν στο 55% των προσφορών δηλαδή 410 εκατ ευρώ σε σύνολο 740,8 εκατ.
Η απόφαση συγχώνευσης των εταιριών που απαρτίζουν τον όμιλο Μυτιληναίου – τυπικά η συγχώνευση θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις 10 Ιουλίου – σε συνδυασμό με την στήριξη του Fairfax και οι διαχρονικά αξιόπιστες επιδόσεις του ομίλου συνέβαλλαν καθοριστικά στην επιτυχημένη τιμολόγηση του 5ετούς ομολόγου στο 3,10%.
Όπως είναι γνωστό ο όμιλος Μυτιληναίου συγκέντρωσε 300 εκατ με επιτόκιο 3,10% ενώ οι προσφορές έφθασαν στα 740,8 εκατ ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό 2,46 φορές.
Τι κατέδειξε η επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού του Μυτιληναίου;
1)Μια εταιρία όπως ο Μυτιληναίος με εξωστρεφή χαρακτηριστικά λόγω των διεθνών δραστηριοτήτων δανείζεται για 5 χρόνια με επιτόκιο 3,10% όταν το ελληνικό δημόσιο στην 5ετία θα δανειστεί στο 4% με 4,5%.
2)Το retail δηλαδή οι απλοί επενδυτές – καταθέτες υπέβαλλαν προσφορές που αντιστοιχούσαν στο 55% των προσφορών δηλαδή 410 εκατ ευρώ σε σύνολο 740,8 εκατ.
Η αυξημένη συμμετοχή έχει διπλή ανάγνωση,
Α)ψήφος εμπιστοσύνης στην εταιρία, εμπιστεύονται τον όμιλο Μυτιληναίου ότι το ομόλογο θα πληρωθεί κανονικά και θα πληρώνει κανονικά επιτόκια.
Β)Ταυτόχρονα αποτελεί και απόδειξη της διάθεσης των καταθετών να αποτραβηχτούν από την μονοτονία των χαμηλών καταθετικών επιτοκίων και να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις.
Το επιτόκιο ταμιευτηρίου στις τράπεζες στο 0,5% και το ομολογιακού του Μυτιληναίου στο 3,1%.
3)Η υπερκάλυψη του ομολογιακού και το πολύ ελκυστικό για την εταιρία επιτόκιο αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της συγχώνευσης των εταιριών του ομίλου.
Ορισμένοι υποστηρίζουν και ορθά ότι λόγω της συγχώνευσης ο Μυτιληναίος κατάφερε να επιτύχει επιτόκιο τόσο χαμηλό και να υπάρξει μεγάλη ζήτηση.
Εάν δεν είχε προηγηθεί η συγχώνευση είναι βέβαιο ότι το επιτόκιο θα ήταν υψηλότερο.
4)Για την εταιρία τον δανειζόμενο – εκδότη το 3,1% επιτόκιο στην 5ετία είναι προφανώς πολύ καλό χωρίς μάλιστα η Ελλάδα να έχει ποσοτική χαλάρωση ή διευθέτηση του κρατικού χρέους.
Ορισμένοι θα ήθελαν υψηλότερο επιτόκιο αλλά κάθε εκδότης θέλει χαμηλό επιτόκιο και κάθε δανειστής υψηλότερο.
5)Με βάση την Fidelity και σε έρευνα που διεξήγαγε πριν λίγο καιρό σε 22 εκδότες εταιρικών ομολόγων όχι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης προκύπτει ότι το μεσοσταθμικό κουπόνι ανέρχεται στο 5,4% στα 5 χρόνια έναντι 3,1% επιτόκιο στα 5 χρόνια που πέτυχε ο Μυτιληναίος.
Μπορεί να ειπωθεί ότι ο όμιλος Μυτιληναίου δανείζεται με τους ίδιους ή καλύτερους όρους από πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες.
Μόνες εξαιρέσεις προφανώς οι εταιρίες πολύ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορισμένες εξ αυτών – δανείζονται με σχεδόν μηδενικά ή και με αρνητικά επιτόκια.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης