Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιστροφή ή συμψηφισμό ΦΠΑ από διαγραφείσες απαιτήσεις της «Μαρινόπουλος» ζητούν οι βιομήχανοι Β. Ελλάδας

Επιστροφή ή συμψηφισμό ΦΠΑ από διαγραφείσες απαιτήσεις της «Μαρινόπουλος» ζητούν οι βιομήχανοι Β. Ελλάδας
Oι διαγραφείσες απαιτήσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ
Την άμεση επιστροφή ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο για το 50% των απαιτήσεών τους από την εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ» που διαγράφηκαν, ζητά η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), με επιστολή που απέστειλε στην υφυπουργό Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι διαγραφείσες απαιτήσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ και «οι πιέσεις είναι άμεσες και ασφυκτικές για τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της “Μαρινόπουλος ΑΕ”».
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την παρούσα συγκυρία, ο ΣΒΒΕ υποστηρίζει, ότι για τις επιχειρήσεις-προμηθευτές της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕ» θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό από πλευράς πολιτείας να ληφθεί η πρόνοια ελάφρυνσης της ζημίας που υπέστησαν, με την επιστροφή ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ των απαιτήσεων που διαγράφηκαν.
Στην επιστολή του ο ΣΒΒΕ υπενθυμίζει, ότι οι επιχειρήσεις χαιρέτισαν τις δηλώσεις του τέως υφυπουργού, Τρύφωνα Αλεξιάδη στη συνεδρίαση της Βουλής της 19ης Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με τις οποίες για το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ προβλέπεται ότι με βάση το άρθρο 19 του Κώδικα ΦΠΑ, μειώνεται η φορολογητέα αξία, σε περίπτωση ολικής ή μερικής μη πληρωμής του τιμήματος στις περιπτώσεις υπαγωγής της επιχείρησης στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Έτσι, με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ» έχει υπαχθεί στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106ια του Πτωχευτικού Κώδικα, οι πληγείσες επιχειρήσεις ανέμεναν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στις διαδικασίες επιστροφής ή συμψηφισμού του αναλογούντα ΦΠΑ των απαιτήσεων που διαγράφηκαν.
Περαιτέρω, η ΠΟΛ 1080/09.06.2017 έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή του άρθρου 26 του Ν.4172/2013 σχετικά με τις επισφαλείς απαιτήσεις και είναι πλέον εφικτή η διαγραφή των απαιτήσεων των επιχειρήσεων- προμηθευτών της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕ». Στις απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνεται και ο αναλογούν ΦΠΑ που οι επιχειρήσεις απέδωσαν στο Δημόσιο.
Ωστόσο, κατά τον ΣΒΒΕ, από τις διατάξεις του ΦΠΑ δεν προβλέπεται διαδικασία μείωσης του οφειλόμενου φόρου αν και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/112/ΕΕ, θεμελιώδης αρχή του ΦΠΑ είναι η αρχή της ουδετερότητας, σύμφωνα με την οποία, σκοπός είναι η απαλλαγή του επιχειρηματία από την επιβάρυνση του ΦΠΑ, ο οποίος επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή.
Επομένως, ο ΣΒΒΕ καταλήγει στην επιστολή του, ότι είναι απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, που θα εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιστροφής ή συμψηφισμού του ΦΠΑ, που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο για το 50% των απαιτήσεών τους από την εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ» που διαγράφηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης