Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κρι-Κρι: Το διαμάντι της Μακεδονίας – Το ισχυρό επενδυτικό πλάνο, το υψηλό μέρισμα και η αγορά ιδίων

Κρι-Κρι: Το διαμάντι της Μακεδονίας – Το ισχυρό επενδυτικό πλάνο, το υψηλό μέρισμα και η αγορά ιδίων
Παρά την μεγάλη ζημιά ύψους 3 εκατ. ευρώ από την Μαρινόπουλος, δίνει αυξημένο μέρισμα, επεκτείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα και αποφασίζει αγορές ιδίων που ίσως δεν χρειάζονται
Ολοκληρώθηκε με σημαντική συμμετοχή, την Τρίτη 27 Ιουνίου η Γενική συνέλευση της Γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ- ΚΡΙ, και ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Παναγιώτης Τσινάβος και ο οικονομικός Διευθυντής κ.Σαρμαδάκης παρουσίασαν τα πεπραγμένα της επιχείρησης για το 2016.
Κυρίως όμως ξεδίπλωσαν τους στρατηγικούς στόχους της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως τα οικονομικά μεγέθη του 2016 αποτυπώνουν την άριστη κατάσταση της επιχείρησης τόσο ως προς τα Κέρδη προ φόρων (8,16 εκ το 2016έναντι 4,29 εκ το 2015) όσο και ως προς τις θετικές ταμειακές ροές της.
Το γεγονός ότι στην Ελληνική αγορά Γιαουρτιούδιευρύνει συνεχώς τα μερίδια της με 14,2% έναντι του ανταγωνισμού (κατακτώντας την 2η θέση), ενώ σε ειδικές κατηγορίες γιαουρτιών όπως τα παιδικά με 29,5% (κρατώντας την 1η θέση), δείχνει την δυναμική ανάπτυξης της.
Σημαντικό στοιχείο για την εξωστρέφεια της εταιρίας αποτελεί η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών της κατά 34% σε σχέση με το 2015 αντιπροσωπεύοντας το 23% επί του συνόλου των πωλήσεων, δίνοντας παρουσία σε όλη την Ευρώπη.
Τα οικονομικά μεγέθη αυτά οδήγησαν την διοίκησηστην διανομή μερίσματος 0,09 λεπτών ανά μετοχή (3,30% στην τρέχουσα τιμή του 2,70 ευρώ), παρά το γεγονός ότι το 2015 και 2016 η εταιρία ενέγραψεαπώλειες περίπου 3 εκατ. ευρώ από την υπόθεση Μαρινόπουλος.
Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία συνεπής στο επεκτατικό στρατηγικό της σχεδιασμό , αλλά και στην ανάγκη για περαιτέρω εξωστρέφεια, όχι μόνο προχωρά στην υλοποίηση του 3-ετους επενδυτικού σχεδίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, αλλά το ενισχύει με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ επιταχύνοντας το.
Στα παραλειπόμενα της συνέλευσης δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο (θετικά) το ενδιαφέρον που υποβόσκει για τις αγορές τις Ασίας και ειδικά της Κίνας , χωρίς περαιτέρω σχολιασμό….
Αρνητικό εντύπωση προκαλεί η απόφαση για πρόγραμμα Αγοράς Ιδίων μετοχών για 1 έτος με εύροςτιμής από 0,40-4,50 ευρώ…. την στιγμή που τα κεφάλαια είναι άκρως απαραίτητα για το ανακοινωμένο επενδυτικό της πρόγραμμα.
Το εύρος τιμής το αφήνουμε ασχολίαστο και εκτιμούμε ότι δεν ταιριάζει στο μέχρι τώρα profile της εταιρείας.
Ίσως όμως θα πρέπει να επανέλθουν σε ένα χρόνο από σήμερα…
Συμπερασματικά η διοίκηση της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια έχει παραμείνει συνεπής στους σχεδιασμούς της , εφευρετική και προσαρμοστική, και παρά τις δύσκολες συνθήκες της Ελληνικής αγοράς έχει αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτέςπου την εμπιστεύτηκαν.
Κυρίως όμως δείχνει ότι το μέλλον της ανήκει και δικαίως κάποιοι την αποκαλούν «το Επενδυτικό Διαμάντι της Μακεδονίας».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης