Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το σουρωτήρι της παραχώρησης στη Σουρωτή, ο Σαββίδης και ο δήμος Θέρμης

Το σουρωτήρι της παραχώρησης στη Σουρωτή, ο Σαββίδης και ο δήμος Θέρμης
Υπάρχει τίμημα παραχώρησης για τη χρήσης δημόσιας περιουσίας;- Το κουβάρι των νόμων και ο δρόμος προς την εξαΰλωση του ποσοστού του Δήμου Θέρμης
Μπορεί η Σουρωτή στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Belterra συμφερόντων της οικογένειας του κ. Ιβάν Σαββίδη να είναι μια μη αμιγής Δημοτική επιχείρηση στην οποία το ποσοστό του Δήμου κινδυνεύει να εξαϋλωθεί στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;
Μπορεί η πηγή να έχει παραχωρηθεί Θεωρητικά μπορεί καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από αρκετά πήγαινε έλα ενέκρινε το πληροφοριακό σημείωμα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Σουρωτής κατά 4,6 εκ ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών σε αναλογία 0,474990717 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή και τιμή διάθεσης τα 0,62 ευρώ όση είναι και η ονομαστική αξία της μετοχής.
Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες καθώς από την αρχική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του περασμένου Ιανουαρίου παρήλθε άπρακτη η προθεσμία και χρειάστηκε νέα Γενική Συνέλευση τον Ιούνιο καθώς η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν είχε εγκρίνει το πληροφοριακό σημείωμα.
Μελετώντας το πληροφοριακό σημείωμα της εταιρίας εμφανίζεται ότι όλα γίνονται εντός των πλαισίων της νομοθεσίας και συγκεκριμένα στο σκέλος της άδειας παραχώρησης και της χρονικής διάρκειας αυτής ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά σε τυχόν περιορισμούς στη μετοχική σύνθεση.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι «Με τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 2 ν. 4049/2012 (ΦΕΚ Α΄ 35), σε συνδυασμό με αυτήν του άρθρου 1 υποπ. ΣΤ 17 παρ. 5 ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α΄ 85), η διάρκεια των διοικητικών πράξεων ή συμβάσεων με τις οποίες παραχωρήθηκαν ιαματικές πηγές που είχαν χαρακτηρισθεί τοπικής ή τουριστικής σημασίας προ της ισχύος του ν. 3498/2006, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του παραχωρησιούχου και ανεξάρτητα εάν πρόκειται για ν.π.δ.δ ή ν.π.ι.δ., παρατείνεται για σαράντα (40) έτη από την έναρξη ισχύος (23.2.2012) του νόμου αυτού (4049/2012), δηλαδή έως την 23.2.2052.
Παράλληλα, με τη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 5 ν. 4179/2013 επιβλήθηκε στους παραχωρησιούχους η υποχρέωση υποβολής στον Ε.Ο.Τ.  οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου.
Το επενδυτικό σχέδιο της ποσιθεραπείας, ύψους 470 χιλ. ευρώ αποτελεί μέρος του Επενδυτικού Σχεδίου που έχει παρουσιασθεί στην από 21.12.2016 Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας.
Η Σουρωτή, έχοντας ετοιμάσει ήδη τον οικείο φάκελο της οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου για τη χρήση του νερού της ιαματικής πηγής για ποσιθεραπεία, προτίθεται να τον καταθέσει άμεσα στον αρμόδιο φορέα που θα της υποδείξει η Υπηρεσία»
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η εταιρία δεν έχει εφαρμόσει αυτά που προβλέπει η νομοθεσία αλλά και οι αρμόδιοι για την εφαρμογή του νόμου δεν το ζήτησαν.
Πέραν τούτου δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρο ότι οι διατάξεις για την παραχώρηση της πηγής την καλύπτουν καθώς στην περίπτωση της ΣΟΥΡΩΤΗΣ έχουμε χρήση μιας πηγής από την οποία δεν προκύπτει πουθενά τίμημα σύμβασης παραχώρησης. Ή μήπως προκύπτει;
Στο πληροφοριακό που ενέκρινε πάντως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρεται ότι «Σήμερα, κίνδυνος ανάκλησης της εν λόγω παραχώρησης δεν υφίσταται, γιατί η ΣΟΥΡΩΤΗ, πέραν από το ότι υπήρξε από την ίδρυσή της νομοταγής, έχει ήδη έτοιμη τη μελέτη του επενδυτικού σχεδίου για τη χρήση του νερού της ιαματικής πηγής για ποσιθεραπεία, η οποία (μελέτη) δεν έχει κατατεθεί στον ΕΟΤ, από τον οποίο όμως η Εταιρεία αναμένει να της υποδείξει την αρμόδια υπηρεσία για να την καταθέσει προς εξέταση.
Η Εταιρεία θεωρεί ότι η εν λόγω μελέτη πληροί τους όρους της κείμενης νομοθεσίας για αυτό και πιστεύει ότι θα εγκριθεί.»
Ωστόσο και πάλι δεν γίνεται λόγος για σύμβαση.
Πέραν αυτού παρατηρείται ότι σήμερα μέτοχοι είναι εκτός της εταιρίας Σαββίδη με 59,18%, η Coca Cola με 18,13%, ο Δήμος Θέρμης με μόλις 5,06% ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται σε διάφορούς μετόχους που έχουν ο κάθε ένας κάτω από 5%.
Στο πληροφοριακό υπάρχει αναφορά στο ενδεχόμενο να μην συμμετέχει κανένας στην αύξηση πλην της εταιρίας Σαββίδη και τότε το ποσοστό του Δήμου Θέρμης θα μειωθεί στο 3,95% και του Ιβάν Σαββίδη θα φτάσει στο 68% δηλαδή θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρίας.
Δηλαδή θα έχουμε έναν ιδιώτη που θα έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας και με συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου θα εξαϋλώσει το ποσοστό του Δήμου Θέρμης ο οποίος είναι ο αρχικός λήπτης της παραχώρησης εκμετάλλευσης των πηγών της Σουρωτής για τις οποίες προκύπτει ότι δεν καταβάλλεται τίμημα.
Σημειωτέον πως στο καταστατικό της Σουρωτής αναφέρεται ότι συστήθηκε με την υπ’ αριθμ. 7767/9-6-1998 συμβολαιογραφική πράξη (Φ.Ε.Κ. (ΤΑΕ και Ε.Π.Ε.) αριθμ. 3593/15-6-98) σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ. 290 του Π.Δ. 410/1995 από μετατροπή κοινοτικής επιχείρησης και τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 2166/1993 σε Κοινοτική Ανώνυμη Εταιρία Λαϊκής Βάσης.
Αυτό το άρθρο αναφέρει όμως ένα βασικό περιορισμό.
Ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει το ποσοστό του Δήμου (στην προκείμενη περίπτωση Θέρμης) κάτω από 35% προφανώς με τη λογική να καρπούται η τοπική κοινωνία οφέλη από την παραχώρηση.
Βέβαια με απόφαση της από 4.12.1999 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων μετατράπηκε σε μη αμιγή Δημοτική Κοινή Ανώνυμη Εταιρία του άρθρου 277 παρ. 6 του ίδιου Π.Δ χωρίς να προκύπτει από πουθενά ότι ακυρώνεται ο περιορισμός του 35% ενώ δεδομένο παραμένει το ζήτημα της παραχώρησης και ποιος την καρπούται.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης