Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα καθαρά του Χαχλάκη, τα μεικτά Μπελλέ-Χαβιαρά και το χάος των αμοιβών ΔΣ στο Νηρέα

tags :
Τα καθαρά του Χαχλάκη, τα μεικτά Μπελλέ-Χαβιαρά και το χάος των αμοιβών ΔΣ στο Νηρέα
Αν βρεθεί μέτοχος να καταλάβει τι ακριβώς πληρώνεται στην ηγετική ομάδα της αναδιαρθρωθείσας και υπό πώληση από τις τράπεζες Νηρεύς μάλλον θα πρέπει να έχει υπερφυσικές ικανότητες στην λογιστική αλλά και στη μαντική
Ερωτήματα προκύπτουν για τις αμοιβές των μελών του ΔΣ της Νηρεύς καθώς αν συγκριθούν τα ποσά που αναφέρονται ως εγκριθέντα από τις Γενικές Συνελεύσεις στις οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν αποκλίσεις.
Και αν βρεθεί μέτοχος να καταλάβει τι ακριβώς πληρώνεται στην ηγετική ομάδα της αναδιαρθρωθείσας και υπό πώληση από τις τράπεζες Νηρεύς μάλλον θα πρέπει να έχει υπερφυσικές ικανότητες στην λογιστική αλλά και στη μαντική.
Αλλά αυτά δεν απασχολούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρά το γεγονός ότι τίθενται θέματα διαφάνειας καθώς τελικά ουδείς γνωρίζει πόσο κοστίζει η παρουσία στο ΔΣ των διοικούντων τη Νηρεύς και ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις στις Συνελεύσεις δημιουργεί σύγχυση και συμβάλει στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.
Ειδικότερα οι πρώην βασικοί μέτοχοι της Νηρεύς Αριστείδης Μπελλές και Νικόλαος Χαβιαράς σύμφωνα με την τριετή σύμβαση που έχουν υπογράψει από 1-7-2015 λαμβάνουν ετησίως 300.000 Ευρώ μεικτά ο πρώτος και 150.000 ευρώ ο δεύτερος.
Εδώ είναι άγνωστο αν υπάρχει σχέση εξηρτημένης εργασίας και αν προκύπτει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη.
Αμέσως μετά ακολουθεί το χάος με την αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Χαχλάκη καθώς αναφέρεται ότι λαμβάνει όχι μεικτή αλλά καθαρή αμοιβή 15.000 ευρώ το μήνα.
Και πρόκειται για χάος καθώς είναι άγνωστο αν υπάρχει σχέση εξηρτημένης εργασίας ή όχι.
Στην περίπτωση εξηρτημένης η καθαρή αμοιβή είναι 210.000 ευρώ το χρόνο και επιβάλλονται και ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ενώ αν η σχέση δεν είναι εξηρτημένη για το 2016 δεν επιβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές και η καθαρή αμοιβή είναι 180.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα τα υπόλοιπα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ λαμβάνουν από 2.000 ευρώ σε κάθε συνεδρίαση με ανώτατο όριο τις 14 συνεδριάσεις ετησίως και τα τρία μέλη της επιτροπής ελέγχου 500 ευρώ ανά συνεδρίαση με ανώτατο όριο τις έξι συνεδριάσεις.
Αθροίζοντας τα παραπάνω ποσά το ανώτατο ετήσιο ποσό που καταβάλλεται είναι 627.000 συν τοις αμοιβές του Διευθύνοντος Συμβούλου οι οποίες είναι καθαρές.
Ποιες είναι όμως οι μεικτές αμοιβές επί των οποίων προκύπτουν οι καθαρές;
Και πως ακριβώς ορίζονται οι καθαρές αμοιβές;
Το συνολικό ποσό που κατέβαλε η Νηρεύς στα μέλη του ΔΣ το 2016 ανήλθε ήταν 1.263.946 ευρώ.
Δηλαδή απομένουν 636.946 Ευρώ τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθαρή αμοιβή των 15.000 ευρώ το μήνα του Διευθύνοντος Συμβούλου αλλά και την παροχή χρήσης μισθωμένου αυτοκινήτου, ιδιωτικής ασφάλισης, εταιρικού κινητού τηλεφώνου και εταιρικής πιστωτικής κάρτας για τον ίδιο και τους κυρίους Μπελλέ και Χαβιαρά.
Βεβαίως στις οικονομικές καταστάσεις του 2016 δεν αναγράφεται όπως έγινε το 2015 ότι δίνονται αυτές οι παροχές στους κ.κ. Μπελλέ και Χαβιαρά αλλά γίνεται λόγος για την τριετή σύμβαση και τη μεικτή τους ετήσια αμοιβή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθαρές μηνιαίες απολαβές για το 2016 ύψους 15.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 32.000 ευρώ το μήνα και σε 448.000 ευρώ το χρόνο για 14 μισθούς.
Και σε αυτή την περίπτωση το συνολικό ανώτατο ποσό αμοιβών φτάνει στα 1,075 εκατ. ευρώ οπότε λείπουν 189.000 ευρώ για κάρτες κλπ αλλά και εργοδοτικές εισφορές εφ όσον συνυπολογιστεί ότι Μπελλές, Χαβιαράς, Χαχλάκης έχουν εξηρτημένη σχέση εργασίας.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι τελικά ποιο το κόστος της εταιρίας για τους τρεις και ειδικά για τον κ. Χαχλάκη που για το 2017 και με δεδομένο ότι επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των Αμοιβών ΔΣ ασχέτως αν υπάρχει ή όχι σχέση εξηρτημένης εργασίας το κόστος για την εισηγμένη θα εκτιναχτεί με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης